Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ismét bebizonyosodott, mennyire sokszínű is a Voivod zenéje! - koncertbeszámoló: 2018. 09. 15., Dürer Kert

Voivod, Maggot Heart – 2018. 09. 15., Dürer Kert
 
Bár az időjárás még a legkevésbé sem erre utal, az ősz azért lassan, de biztosan közeleg, ami koncertlátogatók szempontjából egyet jelent azzal, hogy a szabadtéri helyek bezárnak és „átadják” helyüket a kluboknak, amelyekbe ugyan jellemzően jóval kevesebben férünk be, mégis pont ezért van egy sajátos, jóval bensőségesebb hangulatok, az első sorokból pedig tényleg szinte testközelből láthatunk igazi legendákat, ahogy az szeptember 15-én is történt a Dürer Kertben, ahova a New Beat szervezésében érkezett a fennállása 35. évfordulóját ünneplő kanadai Voivod, méghozzá épp a napokban megjelenő The Wake című új album bemutatására.
 
Az időben érkezők a Maggot Heart bulijával hangolódhattak Snake-ék koncertjére, bár a két banda zenéje azért nem túl nagy százalékban fedi egymást, igaz, a mindössze két éve létező Maggot Heart-ot nem egyszerű bekategorizálni, mert kis túlzással minden van a dalaikban, de leginkább a 90-es éveket idéző alternatív és grunge-os stílusjegyek dominálnak. A csapat ugyanakkor fiatal kora ellenére nem zöldfülű: Linnéa Olsson neve valószínűleg többeknek is ismerős a The Oath-ból, mellép pedig két másik hölgy, valamint egy dobos úr sorakozott fel. A közönség nagyrésze azért az eltérő stílus ellenére is jól vette a banda zenéjét, aki pedig lemaradt a koncertről vagy éppen ott zárta szívébe a bandát, a YouTube-on meghallgathatja idén nyáron megjelent teljes első albumukat.
 
 
Mire a Voivod színpadra lépett, gyakorlatilag teljesen megtelt a terem, ami ugyan szintén „csak” egy párszáz fős keménymagot jelent, de ne legyünk elégedetlenek, már csak azért se, mert láthatóan mindkét fél örült a másiknak és ahogy az aranyszabály is tartja: a minőség fontosabb a mennyiségnél, márpedig ezen a fronton nem lehetett hibát találni az estében, a Voivod pedig úgy játszott és szólalt meg, ahogy ez egy ilyen kaliberű zenekartól elvárható.
 
 
A turné tulajdonképpen egyszerre tekinthető best of és lemezbemutató megmozdulásnak: hivatalosan a 35 éves jubileumról szól, de azért három dal bekerült a programba a The Wake-ről is, ami elsőre talán nem hangzik soknak, de a Voivod nóták átlagos hosszúsága közelebb áll az 5-6 perchez, mint a 2-3-hoz, így azért ez mégsem elhanyagolható mennyiség. Természetesen azt is tudni lehetett, hogy egy koncertbe nem férhet bele 35 év munkássága, ennek ellenére le a kalappal a zenekar előtt, ugyanis a tizennégyből nyolc albumról így is elhangzott legalább egy dal, ami egyáltalán nem rossz arány, főleg úgy, hogy a 80-as évekbeli klasszikus lemezeikhez is visszanyúltak. Érdekes élmény volt egymás után hallgatni a különböző időszakok dalait és megfigyelni a hasonlóságokat és különbségeket, amelyekből kiderül, mennyire sokszínű is a Voivod zenéje, mennyi finom, különleges megoldást rejt.
 
 
Nyilván 35 év zenélés után már nem kell bizonygatni senkinek semmit és tét nélkül lehet játszani, méghozzá a szó legjobb értelmében, ami a gyakorlatban lelkes örömzenélés formájában ölt testet és a sok mosolygás mellett néhány pacsi is gond nélkül belefér a színpadhoz közel jutó szerencsés rajongókkal. A koncertbe összesen tizenhárom dal fért bele, de a már említett hosszúságuk miatt ez egyáltalán nem érződött kevésnek, bár a rajongók nyilván legalább még egyszer ennyi ideig elhallgatták volna a zenekart. Jó hír viszont, hogy a Voivod-nak esze ágában sincs lassítania és mivel gyakori vendégek Magyarországon, nem lenne meglepő, ha a közeljövőben újra itt üdvözölhetnénk őket, az új albumra pedig már csak néhány napot kell várni, vagyis egyáltalán nem rossz dolog Voivod rajongónak lenni manapság!
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Post Society
02. Ravenous Medicine
03. Obsolete Beings
04. Technocratic Manipulators
05. Into My Hypercube
06. Iconspiracy
07. The Prow
08. Fall
09. Order of the Blackguards
10. Always Moving
11. The Lost Machine
12. Voivod
 
Ráadás:
 
13. Overreaction
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Máté Évi