Bejelentkezés

x
Search & Filters

James Kennedy 'Make Anger Great Again' albuma 2020 tökéletes háttérzenéje: kiszámíthatatlan, kaotikus és mégis egységes



A dél-walesi James Kennedy neve talán keveseknek cseng ismerősen, pedig az énekes tagja volt a progresszív hangzásáról és politikai töltetű szövegeiről ismert Kyshera-nak, nyáron megjelent Noise Damage című könyve, amelyben őszintén mesél a rock ’n’ roll undergroundjában tett egyszerre vicces és rögös útjáról, ami eleve nehezített pálya volt számára gyermekkora óta meglévő hallásproblémája miatt, szeptember 25-én pedig érkezik szólóalbuma, a Make Anger Great Again, amely tökéletes bekapcsolódási pont lehet a lendületes, dallamos rockzene kedvelőinek.
 
James elsőként a lemez nyitódalát, a The Power-t mutatta be, amelyhez klipet is forgatott, amiben a tüntetések békés és kevésbé békés oldala is megjelenik. A videó érdekessége, hogy már a karanténidőszakban készült, ezért Kennedy játszott minden hangszeren. A dalt a Brexit mellett az amerikai elnök, Donald Trump és a brit miniszterelnök, Boris Johnson erősen megkérdőjelezhető ténykedése ihlette, amivel szemben Kennedy egyfajta zenei forradalmat hirdet a Make Anger Great Again (Tegyük a dühöt újra nagyszerűvé) lemezen, amelynek címe egyértelműen Trump híres szlogenjén, a Make America Great Again-en (Tegyük Amerikát újra nagyszerűvé) csavar egyet. Mielőtt azonban lemondóan legyintenénk és máris félreraknánk az albumot a politikai töltet miatt, ne tegyük: a téma ugyan többször is visszatér, de Kennedy ügyel rá, hogy ne tolja ezt túl, és ami még fontosabb, hogy ez ne menjen a zene rovására, így akár szinte teljes egészében el is tekinthetünk a két említett vezető ténykedésétől és annak megítéléséről, mert ennél jóval többről van itt szó.
 
 
Az már a The Power-ből kiderül, hogy James remek érzékkel ír fogós dallamokat, és ez a lemez többi nótájára is igaz, ráadásul – bár szólóalbumról van szó – az énekes-gitáros nem nyomja el társait: nagy szerep jut a dobnak, a basszusgitárnak és a közös vokáloknak is, a legtöbb dalon pedig egyértelműen érződik, hogy igazi koncertnótának szánták őket és csak arra várnak, hogy a közönség együtt énekelje őket Kennedy-vel. Különösen igaz ez a harmadikként érkező Ghosts-ra, amely az első két dal után visszavált középtempóra és főleg a basszustémákra épít az együtténeklős refrénektől eltekintve. Itt figyelhetjük meg először igazán, hogy James hangja milyen érzelemgazdag és kifejező: helyenként éppen egy másik Kennedy-t, Myles-t (Alter Bridge, Slash, Myles Kennedy & The Conspirators) idézi, máshol pedig Jon Bon Jovi fénykora vagy Chris Cornell juthat róla eszünkbe.
 
A Mind Revolution gyakorlatilag a Ghosts szöges ellentéte: az album legpörgősebb, legdühösebb dala, ami még a szobában is ugrálásra készteti a hallgatót, és ha már Chris Cornell szóba került, a dal kis túlzással akár Audioslave nóta is lehetne, Kennedy pedig egy újabb árnyalatot mutat meg a hangjából: ezúttal üvöltések is keverednek a tiszta ének közé, a tempóváltások pedig izgalmas zenei utazássá teszi a számot, amelybe még egy őrült szóló is belefér.
 
A sokszínűség egyébként is végigkíséri az egész albumot: James és társai ügyelnek rá, hogy a hallgatók egy pillanatig se unatkozzanak, de azt se érezzék, hogy csak egy csokor véletlenszerűen egymás után hajigált nótáról van szó, amit semmi sem köt össze a közreműködők személyén kívül. Konkrét koncepció ugyan nincs – ha csak az aktuális helyzetre és történésekre való reagálást nem tekintjük annak – de a dalok között mégis van egyfajta kapocs, mintha egy érzelmi hullámvasút különböző pontjai lennének, ezzel pedig manapság bizonyára sokan tudnak majd azonosulni, mivel szinte az egész 2020-as év is egy nagy érzelmi hullámvasúttá vált.
 
 
Emellett az is elmondható a teljes lemezről, hogy kiváló háttérzene, ha pörgős és lendületes dalokra vágyunk, ha pedig odafigyelve hallgatjuk, sok apró finomságot fedezhetünk fel benne és ezeken keresztül érthetjük meg igazán, hogy mennyi minden rejtőzik James Kennedy érzéseiben és gondolataiban a haragtól kezdve a csalódáson és a frusztráción át az igazság kereséséig és a reménykedésig, mindezt pedig leginkább a Solace in Sickness foglalja össze, ami az érzelmi katarzis szempontjából egyértelműen az album csúcspontja.
 
A Struggles ügyesen csavar egyet ugyanezen a témán: elszállós, szellős dallamokba bújtatja a korábban boncolgatott üzenetet és teszi fel a lemez legnagyobb költői kérdését (talán éppen önmagának): „Can you save me from myself, can you save me from everyone else? (Meg tudsz-e menteni magamtól, meg tudsz-e menteni mindenki mástól?), emellett pedig itt érezhetjük leginkább a korábban már említett Bon Jovi hatását. Ezzel némileg kontrasztban áll az utolsó két dal, a Primal és a Broken Compass, amelyek lendületes, ütős lezárást adnak az albumnak, vagyis ismét fokozzák az intenzitást azon a bizonyos érzelmi hullámvasúton és ha valakinél betalált a lemez, könnyen lehet, hogy azonnal nyom is az újrajátszásra.
 
A Make Anger Great Again egy izgalmas, személyes hangvételű utazás egy sokoldalú művész fejébe és lelkébe, néha szélsőséges hangulatváltásokkal, tartalmas szövegekkel és sokféle zenei hatással. Jó választás azoknak, akik szeretik a Bon Jovi, az Audioslave és a Foo Fighters munkásságát, de attól sem rémülnek halálra, ha esetleg a Nickelback is eszükbe jut időnként. James Kennedy szólóalbuma 2020 tökéletes háttérzenéje: kiszámíthatatlan, kaotikus és mégis egységes.
 
Az album dallistája:
 
01. The Power
02. Autopsy
03. Ghosts
04. Mind Revolution [Explicit]
05. Algorhythm
06. Outragers
07. We Fight Dirty
08. Solace in Sickness
09. Struggles
10. Primal
11. Broken Compass
 
A Make Anger Great Again album szeptember 25-én jelenik meg a Konic Records gondozásában.
 
 
James Kennedy elérhetőségei: Honlap, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube
 
Tóth Mátyás