Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Jelenleg a hanglemez, amit bakelitnek is hívnak, a sláger.” - Megnyílt Magyarország legnagyobb lemezboltjaA Magneoton Music Group, hazánk egyik élvonalas zenei kiadója és disztribútora, működése 1990-es alakulása óta töretlen. Mint a Warner Music leányvállalata, rengeteg elismert illetve híres zenekar kiadványának terjesztését köszönhetjük nekik, elég csak az aktuális megjelenési listájukra tekinteni. Alábbi interjúnkban több témát érintünk, beleértve a jelenlegi helyzetet is, de beszélgetésünk apropóját leginkább a november 5-én megnyílt MG Records lemezbolt adta. Beszélgetésünk Matyasovszki Gézával, az MG Records ügyvezetőjével készült.
 
Rockbook: Honnan jött az ötlet, hogy boltot nyissatok a járvány közepén? Kissé merész dolognak gondolom, de biztos megvan a nyomós okotok rá.
 
Matyasovszki Géza: 5 éve forgatom a fejemben egy lemezbolt nyitását, egy éve kezdtünk hozzá, most lettünk készen vele. Egy ilyen beruházás hosszú távra készül, nem az idei szezonra… A járványnak pedig előbb-utóbb vége lesz.
 
Rockbook: Van arról infó, hogy a környező, Közép-Európai országokban mi a tapasztalat a hasonló shopok terén?
 
Matyasovszki Géza: Mindenhol léteznek fizikai hanghordozók a piacon. Hasonló a helyzet, mint nálunk, a vinyl eladások növekednek, a CD stagnál.
 
Rockbook: Trendek jönnek-mennek, de a közönség marad. Hódít az on-line felhasználó világ. Mennyiben változtak a zenehallgatási szokások manapság, ti hogy látjátok ezt? 
 
Matyasovszki Géza: Nyilván többet hallgatnak zenét on-line, de sok lemezjátszót is adnak el. Vegyes a kép, viszonylag sokan hallgatnak még CD-t is, a „bakelit” pedig reneszánszát éli.
 
 
Rockbook: Kétségtelenül a zene (mint termék) digitalizálása, modernizálása felé haladunk, ami már nemcsak a stúdiómunkára jellemző, hanem a hanghordozók formátumára is kihat. Egyre több mp3 platform van jelen, (Spotify, iTunes, Tidal, stb.) ahová a zenész feltöltheti albumait vagy a legújabb dalait. Sokan úgy tekintenek erre, mint ami totál szemben áll a fizikai hanghordozókkal, és hogy majd ki fogja szorítani a CD-t, vinyl-t, kazettát hamarosan. Aki egy kicsit is közelebbről látja a folyamatot, az persze tisztában van vele, hogy ez nem így van. Ti hogy éltétek meg ezt a folyamatot, mint kiadó?
 
Matyasovszki Géza: A kétezres években tizedére csökkent kb. a lemezeladás, amihez a kiadóknak, lemezterjesztőknek is alkalmazkodni kellett. Leépültek a nagy rendszerek, sokkal kevesebb cég maradt a porondon… Mi vagyunk az egyik ilyen.
 
Rockbook: Előző kérdéskörünkhöz tartozik: úgy vélem, hogy fizikális és digitális világ valahol kéz a kézben jár, erre legjobb példa, ha egy banda termékét (LP) megvásárlom on-line, mondjuk a hivatalos Bandcamp oldalukon, azonnal megkapom mellé nagy felbontásban a file-okat. Pár héttel később már a postaládában van a 12 inches lemez. Ugyanez CD és kazetta esetében is. Ennek ellenére itthon sokan még mindig abban a dilemmában vannak, (kiadó és zenész egyaránt) hogy milyen módon adjam ki az anyagomat (itt elúszik minden) és marad csak és kizárólag a virtuális tér. Titeket hogyan befolyásolt az évek során átalakuló zenefogyasztási attitűd? 
 
Matyasovszki Géza: Nem igazán, mi a fizikai hanghordozó oldalt szolgáljuk ki, a digitálist meghagyjuk azoknak, akik ahhoz értenek jobban. A digitális formátum a kényelmet szolgálja, de az ember mindig ragaszkodni fog bizonyos tárgyakhoz is, melyekhez érzelmileg kötődik, és a lemez ilyen.
 
Rockbook: Melyik formátum a leghatásosabb szerintetek?
 
Matyasovszki Géza: Ez a divat szerint változik, jelenleg a hanglemez, amit bakelitnek is hívnak, a sláger.
 
Rockbook: Beszéljünk a boltról. Mikor és hol nyílt az üzlet?
 
Matyasovszki Géza: November 5-én nyitottunk az Üllői út 31-ben. (Üllői út-Kinizsi u. sarok, az Iparművészeti Múzeum mellett.)
 
 
Rockbook: Milyen termékekkel találkozhat a vásárló? Lesznek speciális kiadványok is vagy csak és kizárólag a CD-MC-LP szentháromságára épül a terméklista?
 
Matyasovszki Géza: Az MC-t ebből kivenném, az ma már nagyon speciálisnak számít. LP, CD, DVD és kevés blu-ray hordozók vannak itt. Ezen kívül árulunk kiegészítőket a hanglemezekhez (pl. tisztító eszközök, rackek.. Stb.)
 
Rockbook: Gondolkodtatok-e azon hogy kistételben bizonyos zenekaroknak a hivatalos merchandise disztribútorai legyetek? Pólók, felvarrók, egyéb zenekaros cuccok elérhetőek lesznek-e nálatok?
 
Matyasovszki Géza: Ez legyen a jövő zenéje! A lemezekben nagyon nagy lesz a választék, kb. 7000 féle kiadvány lesz polcon. Egyelőre erre koncentrálunk, de a jövő még hozhat változásokat.
 
Rockbook: Adódik a kérdés, mely nagyobb labelnek illetve kiadóknak vagytok a hazai terjesztője?
 
Matyasovszki Géza: Valamennyi nagyobb kiadó lemezeit forgalmazzuk, de a Warner Music kiadványaiból a legjobb a választékunk.
 
Rockbook: Manapság elég sok a gomolyfelhő, de hogy látjátok a zeneipar jövőjét? Csak a nagyobb cégek lesznek képesek átvészelni egy hirtelen jött válságot, vagy a kicsi, független kiadók fognak tovább erősödni?
 
Matyasovszki Géza: Erre nehéz felelősséggel válaszolni, de a nagy változások már 6-8 éve befejeződtek, azóta viszonylag stabil a zenei piac felosztása. A jövő pedig olyan, mint az időjárás: egy hétnél hosszabb távra nem nyilatkozom… smiley
 
 
Lupus Canis