Bejelentkezés

x
Search & Filters

John Frusciante-val tért vissza Budapestre a Red Hot Chili Peppers (koncertbeszámoló)Red Hot Chili Peppers, Nas, Thundercat – 2022. 06. 15., Puskás Aréna
 
Nem igazán lehet okuk panaszra a Red Hot Chili Peppers rajongóknak a közelmúltban: 2019 végén visszatért John Frusciante, idén áprilisban megjelent az Unlimited Love című új album, június 15-én pedig a Puskás Arénában lépett fel a zenekar, ahol mintegy 50 ezer fős közönség gyűlt össze Anthony Kiedis-ék fellépésére.
 
A hangulat megalapozásáért Thundercat és Nas felelt, akik nem éppen a rockos vonalat erősítik, viszont az RHCP sokszínűségét mindenképpen bizonyítják. A küzdőtéren már az ő produkciójuk alatt is sokan gyülekeztek, míg mások ezt az időszakot használták ki arra, hogy egy kicsit „feltankoljanak”.
 
Egyébként, ahogy azt a büféknél kígyózó sorok is maximálisan alátámasztották, jóval több volt a száraz torok, mint az izzadt tenyér. Sajnos az árak mostanra egy kicsit elszálltak: egy korsó Soproniért például 1190, míg 4 cl töményért 1690 forintot kellett fizetni, amihez még hozzájön az egyre több rendezvényhelyszínen alkalmazott, 4-500 forintért megvásárolható repohár, amelynek visszaváltása igazából lehetetlen, igaz, egy token (zseton) jár érte, amit aztán egy következő eseményen újabb pohárra lehet váltani, de a rendszeres koncertlátogatók már minden bizonnyal elég csinos gyűjteménnyel rendelkeznek ezekből a „színes csodákból”.
 
Ami a helyszínt illeti, a Puskás Aréna immár nemcsak az egyre eredményesebb magyar válogatott „otthona”, hanem impozáns koncerthelyszín is, és mivel az Aerosmith fellépése – és egész Európa-turnéja – törlésre került, így a Red Hot Chili Peppers fellépése volt az első nagy zenei rendezvény a stadionban. Nem mellesleg egy párhuzam is akad, hiszen ahogy az az angolok elleni győzelem utáni interjúból kiderült, szerda este Marco Rossi szövetségi kapitány is Flea-ék buliján ünnepelt feleségével, rajtuk kívül pedig még nagyjából 50 ezren választották ezt az esti programjuknak.
 
Marco Rossi és felesége
 
Szerencsére egyre több zenekar és előadó alkalmaz kivetítőket a nagykoncertjein, ami egy ekkora helyszín esetében különösen jól jön a küzdőtér hátsó részén és a távolabbi szektorokban tartózkodóknak, és egyébként is hatalmasat dob az összképen, ráadásul a Chili igen komoly látványtechnikával és sokszínű, helyenként pszichedelikus hatást keltő fényjátékkal készült, ami szintén élvezetes volt a kivetítőkön keresztül is.
 
 
A zenekar egyébként ezt megelőzően legutóbb 2016-ban járt nálunk (igaz, akkor két egymást követő napon is), akkor még Josh Klinghoffer-rel, és ha már őt említjük, a legutóbbi vele készült album egyik legismertebb dala, a Dark Necessities ezúttal kimaradt a koncertprogramól, de olyan további RHCP-slágereket is hiába vártunk, mint az Under The Bridge, a Can't Stop, a The Zephyr Song és az Otherside. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a banda egyébként is előszeretettel variálja a setlistet az aktuális turnéján: az elhangzott számok listája és a sorrend is gyakran változik, ráadásul összességében azért a hiányzókkal együtt is egy igazi best of show-t kaptunk, kiegészítve az idei album négy dalával, az Aquatic Mouth Dance-szel, a These Are the Ways-szel, a Black Summer-rel, és a Budapesten debütáló It’s Only Natural-lel.
 
A legtöbb szempár ezúttal elsősorban John Frusciante-ra szegeződött, hiszen a gitáros a zenekar nagy visszatérője – a mostani már a harmadik időszak a csapat soraiban, és nagyon úgy tűnik, hogy valahányszor csatlakozik zenésztársaihoz, mindig sikerül új energiát és lendületet adnia nekik. Josh Klinghoffer-rel sem volt semmi gond, sőt, kifejezetten tehetséges gitáros ő is, de a Chili valahogy mégiscsak John-nal az igazi.
 
 
Persze az RHCP többi tagja is igazi jelenség: Flea és Anthony Kiedis szinte az első perctől az utolsóig bemozogják a színpadot – a frontember pedig néha olyan táncmozdulatokkal is szórakoztatja a közönséget, amelyek talán mindenki mástól kínosan hatnának, neki viszont mégis jól állnak, Chad Smith pedig nemcsak Will Ferrell legzseniálisabb hasonmása, hanem talán az egész rockszíntér egyik legmegbízhatóbb minőséget hozó dobosa is.
 
 
Flea-re visszatérve, hosszú évek óta tudjuk már, hogy az őrült rohangálás, ugrálás és grimaszolás egy fantasztikus basszusgitárost takar, aki nemcsak a ritmusszekció egyik stabil oszlopa, hanem sokszor a szólókból is kiveszi a részét.
 
 
A zenekar teljesítményét és lendületét elnézve szinte hihetetlen, hogy a tagok többsége már a 60 felé közelít – sőt, Chad Smith tavaly ősszel már be is töltötte – mert a Red Hot Chili Peppers aktuális formája alapján még simán benne lehet pár évtized a bandában.
 
A koncert vége az este méltó megkoronázása volt: a „rendes” programot a Give It Away zárta, a ráadásba pedig a By The Way került, de összességében is elmondható az egész produkcióról, hogy minden elemében – a hangzást és a látványt is beleértve – olyan volt, amilyennek egy igazi arénakoncertnek lennie. Bár nem volt egy hosszú koncert a maga kb. másfél órájával, de erre az élményre megérte hat évet várni, de azért reméljük, hogy a következő magyar koncert ennél jóval hamarabb lesz!
 
A budapesti koncerten elhangzott dalok:
 
01. Intro Jam
02. Around the World
03. Dani California
04. I Like Dirt
05. These Are the Ways
06. Scar Tissue
07. Aquatic Mouth Dance
08. Snow ((Hey Oh))
09. Right on Time
10. It’s Only Natural
11. Tell Me Baby
12. Don't Forget Me
13. Californication
14. Black Summer
15. Soul to Squeeze
16. Give It Away
 
Ráadás:
 
17. By the Way
 
 
Fotók: Máté Évi