Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Jucifer, jelenj meg!” - Jucifer (US) + UEUM koncertbeszámoló, Grand Café Szeged, 2017.08.08.



Jucifer (US) + UEUM koncert, Grand Café Szeged, 2017.08.08.

 

Cirka 4 évvel ezelőtt volt szerencsém látni az amerikai Jucifer kettősét, ugyanígy Szegeden, csak az akkor még üzemelő Club Noir sötét katakombáiban. Fej és fülrepesztő hatásuk még koncertjük után hónapokkal is téma volt, ráadásul a fülcsengés egy eléggé lassan múló dolog, főleg ha 100dB fölött zúgó repülőgép turbinát hallgat az ember egy zárt és hosszú helységben. Természetesen füldugók nélkül.

 

 

A „maximum volume yields maxiumum results” –féle Sunn O))) mottó, akár a Jucifer jelmondata is lehetne, ugyanis a megannyi gitárládával és hangfallal kiálló csapat (ha jól emlékszem most „csak” 6 vagy 8db volt) mindenki szerencséjére szabadtéren mutathatta be produkcióját. 21:00 órára volt kiírva a kapunyitás, hétköznap lévén nem voltunk sokan, de egy barátságos közeg így is ki tudott alakulni. Elsőként a Budapestről érkező UEUM-ot tekinthettük meg, kísérleti zajként tudnám körülírni zenéjüket, amelybe néhol széttorzult üvöltések és harsonán előadott vész-hangok csatlakoztak. A teljes hangkép kissé magas és éles volt, nekem sok volt a közép frekvencia, viszont nem volt zavaró, így is átjöttek az erre az experimentális zenére jellemző elgondolások. A sűrű ambient szövet-en tálalt noise és PE elemeket sem nélkülöző művészi morajlás UEUM módra, szerintem működött. Nem hinném, hogy céltalanul teszik a dolgukat, volt benne ráció, amit halottam (és láttam, ugyanis volt egy projektor még oldalt) live set-jük egyetlen track-ként áramlott úgy bő 20-25 percig anélkül, hogy a figyelmem elkalandozott volna. Az UEUM véleményem szerint, még tartogathat meglepetéseket, szívesen megtekinteném hosszabb verzióban olyan bandák társaságában, mint az Oaken, Drone Travolta, Skogn vagy akár Rovar17.

 

 

Némi pakolászás és egy rövid beállás után elkezdődött az, amit már annyian vártunk: megdörrent az első falbontó gitár-riff. Érdekes módon még így is rettenet hangos volt, pedig a Grand Café kerthelyiségében volt a színpad felállítva a szokásos helyen. Úgy 15 méterről figyelve (rutinosan füldugóban, drága dolog a jó hallás) is lehetett érezni a levegő mozgását, ami konkrétan együtt pulzált a mázsás sludge riffekkel. Sajnos a hangzás maga alá temette Amber vokáljait, alig lehetett belőle kivenni valamit. Ettől függetlenül a szokásos rutinnal és szakadatlan vehemenciával tolták az arcunkba a Jucifer monstrumokat, az elmaradhatatlan „Contemp” is elhangozott tőlük (kedvenc romboló erejű dalom) de nem tudnám a produkciót szétbontani, eléggé egybe volt az egész.

 

 

Edgar (dobos, aki egyébként Amber férje) hozta a bombabiztos alapokat, jellegzetesen magasra pakolt cinjeit egy eszelős tekintetével ütötte, Amber pedig folyamatos headbangelés közbe szórta az ádáz, csatahajó méretű riffeket. A több évnyi turnézás és a nomád életmód (mindig úton vannak, konkrétan egy lakókocsiban élnek, ott szoktak próbálni, dalokat írni, stb.) megtette a hatását, melynek a gyökerei valahol a punk-DIY mozgalomban keresendőek. Set-jük előtt úgy 5 perccel az est fénypontjaként, megjelentek a rend igaz őrei is, leállásra kényszerítve a zenekart. Még szerencse, hogy csak egy nyúlfarki maradt hátra az egészből és így aznapra megkaphatta mindenki a megfelelő mértékű sludge-death-doom dózist. Mindenesetre érdekes volt látni az egyenruhások arckifejezését, ahogy nem tudtak mit kezdeni egy rocker bőrbe öltözött szőke amazonnal, miközben gitárral zúzott a nyakában egy hangorkán közepén.

 

 

A Gazelle Amber Valentine és Edgar Livenwood alkotta házaspár-erőmű-duó lassan 25 éve roncsolja a dobhártyákat szónikus terrorjával, mostani EU turnéjuk egyik állomása volt a szegedi Várkert, melyet ismét az Endhits csapata hozott össze.

A koncert után végre sikerült beszélgetni a tagokkal, rendkívül barátságos és földhözragadt arcok, látszódott, hogy alázattal és elkötelezett módon állnak hozzá ahhoz, amit csinálnak. Az ilyen emberektől csak tanulni lehet.

Köszönet a szervezőségnek az eseményért és mindenkinek, aki ott volt. A fényképeket a Szegedi Eseménytár készítette.

További képekhez klikk ide

 

 

A zenekarok Facebook elérhetőségei: Jucifer, UEUM

Lupus Canis