Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Kamelot megérdemel minden felé irányuló elismerést és szeretetet - Kamelot, Leaves’ Eyes koncertbeszámoló: 2018. 10. 09, Barba Negra



Kamelot, Leaves’ Eyes – 2018. 10. 09, Barba Negra
 
Ha valaki az aktuális kedd esti programunkról érdeklődik, viszonylag ritkán feleljük azt, hogy éppen rock koncertre készülünk, vállalva, hogy egyáltalán nem, vagy a szükségesnél jóval kevesebbet alszunk a másnap reggeli munka előtt, de ha történesen pont egy ilyen napra esik két remek zenekar közös bulija, akkor bizony nincs mit tenni, márpedig ezen a héten pontosan ez volt a helyzet, ugyanis a Kamelot és a Leaves’ Eyes érkezett a Barba Negrába.
 
Már több mint két éve annak, hogy a Leaves’ Eyes és a csodás hangú Liv Kristine útjai elváltak egymástól és sajnos nem is volt szerencsém ebben a felállásban látni a zenekart, ráadásul az idén januárban megjelent Sign of the Dragonhead album is „elment mellettem”, így elképzelésem sem volt, mire számíthatok az immár Elina Siirala énekesnő vezette bandától, de a koncert minden szempontból pozitív csalódás volt, a sajnálatos rövidségét leszámítva. A nyolcdalos program fele a már említett idei lemez dalaiból állt össze, de Elina a még Liv-vel készült nótákat is gond nélkül hozta és nagyítóval sem lehetett volna hibát vagy akár csak egy hamis hangot is találni a teljesítményében. Méltó párja volt Alexander Krull, aki alapjáraton is gond nélkül elmehetne vikingnek, de a koncert végére valóban magára is öltötte egy skandináv harcos teljes ruházatát, sőt, még kardot is rántott, persze csak barátságos formában. Kár, hogy a Leaves’ Eyes-nak csak fél óra jut ezen a turnén, ebből viszont határozottan kihozzák a maximumot.
 
 
A Kamelot kétszer is átesett énekesváltáson, de már hat éve a svéd Tommy Karevik a csapat frontembere, a mostani turnén bemutatott The Shadow Theory pedig a harmadik vele készült album, ráadásul már hivatalosan sem ő az „új fiú”, hanem Alex Landenburg dobos, aki idén csatlakozott a zenekarhoz és szintén újdonság Lauren Hart énekesnő jelenléte, aki hangjával még tovább színesíti a banda egyébként sem unalmas zenei világát. Az intró után rögtön vele együtt lépett színpadra a Kamelot az új lemez egyik dalával, a Phantom Divine-nal, méghozzá egy egészen látványos díszlet között, amelyben a magyar származású Oliver Palotai zongorája és a már említett Alex Landenburg dobcucca egy-egy „sziklán” kapott helyett, ráadásul utóbbi alatt egy nagy színes K betű is felvillant időnként. Hosszú hetek óta tart már a turné, így a zenekar bizonyára túl van néhány jó hangulatú bulin, mégis láthatóan meglepődtek a lelkes magyar közönségen, melynek soraiban nem kevés Kamelot pólós rajongó énekelte a szövegeket és skandálta percekig a zenekar nevét két dal között.
 
 
A koncertprogram gerince a The Shadow Theory mellett a 2015-ös Haven album dalaiból állt össze, de a legtöbb korábbi lemezt is megidézte a zenekar legalább egy-egy nóta erejéig, így tényleg a maximumot hozták ki a nagyjából másfél órás koncertből, amelynek csúcspontját és egyúttal Tommy igazi jutalomjátékát a Here’s to the Fall jelentette, és bár az ilyen balladaszerű daloknál fennáll annak a veszélye, hogy megtörik a koncert íve, vagy még rosszabb esetbe menthetetlenül odalesz az addig felépített hangulat, ezúttal erről szó sem volt, hanem ehelyett egy varázslatos élménnyel gazdagodhattunk ebben a néhány percben. Itt említeném meg Oliver Palotai és Alex Landenburg koncert végén elővezetett „magánszámát”, amely leginkább egy teniszgálára hasonlított, ahol a két sztárjátékos egymásnak adogat és buzdítja a közönséget, a végeredmény nemcsak lenyűgöző, de nagyon szórakoztató is, a harmadik igazán emlékezetes momentum pedig megint csak Tommy-hoz köthető, aki magyarul számolt el háromig, hogy egyre hangosabb ordítást váltson ki a rajongókból, ami természetesen sikerült is.
 
Nem lehet persze szó nélkül elmenni a zenekar atyja és gitárzsenije, Thomas Youngblood, valamint a rasztás mókamester basszusgitáros, Sean Tibbetts mellett sem, akik szintén igazán elemükben voltak ezen az estén és láthatóan nagyon örültek a nézőtérről feléjük áradó szeretetnek, amit Thomas videók formájában is megörökített a telefonjával, annál szebb zárása pedig nem is lehetett volna a koncertnek a Liar Liar-ből álló ráadás előtt, hogy a zenekar tagjainak bemutatása után a rajongók hosszasan kiabálták Tommy nevét, aki láthatóan meg is hatódott a gesztustól, de a Kamelot összességében is megérdemel minden felé irányuló elismerést és szeretetet, és aki ott volt ezen az estén – és eddig még nem tette volna meg – biztosan egy életre a szívébe zárta a zenekart. Már csak az a kérdés, hogy mikor lesz az a koncert végén megígért „hamarosan”, amikor visszatérnek hozzá?
 
 
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Phantom Divine (Shadow Empire)
02. Rule the World
03. Insomnia
04. The Great Pandemonium
05. When the Lights are Down
06. End of Innocence
07. Veil of Elysium
08. Here’s to the Fall
09. RavenLight
10. March of Mephisto
11. Karma
12. Amnesiac
13. Sacrimony (Angel of Afterlife)
14. Burns to Embrace
15. Forever
 
Ráadás:
 
16. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
 
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Radó Norbi - Photoinvisible