Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kárpátia - "Egy zenekarnak az a dolga, hogy muzsikáljon" (interjú)



"A Száműzött" címmel jelent meg a Kárpátia legújabb albuma államalapításunk ünnepén augusztusban. Novemberben telt ház övezte a lemezbemutató koncertet, az idén elkészült három profi rendezésű videoklipet pedig több százezren tekintették meg a videó megosztó oldalon. A legújabb sikerekről és a zenekar terveiről a frontembert, Petrás Jánost kérdeztük. Az interjú alatt megtekinthetitek a Kárpátia 2014-es koncertjeinek állomásait is.

Rockbook: - Megalakulásotok óta minden évben új lemezzel jelentkeztek. Tudatos elhatározás ez, hogy esztendőnként letesztek valamit az asztalra, vagy egyszerűen a véletlen alakítja így?


Petrás János: - Mind a kettő. Hiszen egy zenekarnak természetesen az a dolga, hogy muzsikáljon. Emellett pedig minden évben van valami mondanivalónk. Olyannyira, hogy a következő, 2014-es lemezünkre már két dal el is készült, stúdióban fel van véve. És persze még van sok ötlet is. Mi ezt szeretjük csinálni.

Rockbook: - Egyre több dalhoz készül videoklip is. Ezeket a képsorokat többnyire csak az interneten láthatjuk, vagy volt már lehetőségetek a TV-képernyőkön is megmutatkozni?

Petrás János: - Hát a Kárpátia zenekar nem éppen a televíziók kedvence, bár ez alól természetesen kivételt képeznek a különböző regionális televíziók, akik be szoktak játszani akár koncertfelvételeket is, illetve a rádióknál ugyan úgy a helyi rádiók sokkal jobban magukénak érzik a magyarságot.

Rockbook: - A jellegzetes orgánumú Helyey László művész úr is szerepel az új CD-n. Szeretnétek megnyerni még más hírességeket is a művek színesítésére? Ha igen, kikkel terveztek még együtt dolgozni?

Petrás János: - Igen, Helyey Lászlónak innen is jobbulást kívánunk, hiszen ő már lassan egy hónapja intenzív osztályon fekszik. Egyébként mi nagyon megtisztelve érezzük magunkat, amikor ilyen tiszteletnek örvendő személyekkel dolgozhatunk. Vannak olyan dalok, amikhez megvannak a tökéletes hangok, és ezeket szeretjük megtalálni. Szóval ebben van némi direktség, de alapvetően a dal keresi meg az előadóját.

Rockbook: - Honnan jött az ötlet, hogy külön kiadvánnyal kedveskedjetek a lengyel közönség számára? Nyittok-e még más országok felé is a későbbiekben? Esetleg a történelmi horvát-magyar barátságot is felelevenítitek?

Petrás János: - Természetesen akár a horvát-magyar barátság is felelevenítésre kerülhet, de hát  ugye a lengyelekkel is hosszú évszázadok óta vagyunk jóban.

Rockbook: - A magyar közélet szereplői nyilatkozataikban folyton támadják a Kárpátiát, így például Erdős Virág költő mondott nemet egy 400.000 forintos támogatásra nem rég, csak azért, mert ugyanazon a pályázaton ti is nyertetek."Homofób, rasszista, irredenta és holokauszttagadó nézeteiről elhíresül" formációnak írt le titeket. Hogyan lehet bírni a folyamatos ellenszélt? Mennyire hisznek az átlagemberek ezeknek a provokációknak?

Petrás János: - Erdős Virág a Kárpátiának köszönhetően lett közéleti személyiség, mert egyébként nem lenne rá senki sem kíváncsi, miattunk ismerte meg az ország a nevét. Az igazat megvallva, nem igazán izgat a dolog.

 


Rockbook: - Miben látod a mai magyar könnyűzenei legnagyobb hibáit? Kik azok akik nem azt a stílust képviselik, mint ti, mégis mindenképp elismerésre méltónak találtok így 2013-ban?

Petrás János: - Húha, hát igazából mi mindenkit elismerünk, aki a szakmáján belül megfelelő színvonalat képvisel. Nem szeretnénk senkit sem most pellengérre állítani, hogy nekem ő tetszik vagy sem, ezt a közönség úgyis eldönti.

Rockbook: - Esetleg van-e olyan zenekar akit a pártfogásotokba vettetek?

Petrás János: - Igen nagyon sokan vannak, mivel mi szorgalmazzuk, hogy minél többen muzsikáljanak, hiszen ez egy nagyon jó dolog! Ilyenek voltak például  az Ismerős Arcok, Stratégia, és még sokan mások.

Rockbook: - Szeptemberben tartottatok egy úgynevezett "mennyei koncertet", ezzel is áldozva azok emléke előtt, akik régen hűséges látogatói voltak a Kárpátia koncerteknek, de ma már nem élnek közöttünk. Honnan jött ez az ötlet? Valóban ilyen sokan vannak rajongóitok között olyanok, akik már az égi seregekben harcolnak tovább?

Petrás János: - Hát igen, sajnos 10 év alatt nagyon sokakat maga mellé csábított az isten a Kárpátia rajongók közösségéből. Ez a koncert ugye a youtube-n lett közzé téve, egy 1,5 órás teljes koncert anyag, amiben olyan dalokat válogattunk össze, ami szerintünk ebben a témában megfelel. Az, hogy mennyien adták oda a képet, az természetesen nem fedi le a valóságot, sajnos ennél jóval többen távoztak már közülünk, de ott is látszódik, hogy a tizenévestől a meglett korúig már mekkora mennyei tábora van a zenekarnak.

Rockbook: - Ha rápillantunk közelgő koncertdátumaitokra, észrevehetjük, hogy már 2014-re jó előre leszervezett koncertjeitek vannak a teljes évre. Mennyire bevált az a kiszámítható programterv, hogy a helyszín-dátum párosítások évek óta változatlanok?

Petrás János: - Nos ez ennél egy kicsit bonyolultabb. A sportcsarnokokat, művelődési házakat kibérelni nem ilyen egyszerű. Hiszen a sportcsarnokokban sporteseményeket is tartanak és nekünk alkalmazkodnunk kell azokhoz a dátumokhoz. Ezért eléggé behatárolt azok az időpontok, amikor egy zenekar ki tud bérelni egy sportcsarnokot.

Rockbook: - Esetleg van-e valamilyen tervetek a jövőre nézve? Mire számíthatnak a rajongók?

Petrás János: - Hogyne! Legelőször januárban jelenik meg egy 3D-s koncertfilm, ami majdnem 3 órás. Ezt le lehet majd tölteni különböző torrent oldalakról. A lényege, hogy 3D-ben lehet majd látni a zenekart, koncertezés közben.

 

Kárpátia - Mennyei koncert

 

 

 

Kárpátia koncertek 2014:



Január 11. Szombat - BALASSAGYARMAT
Január 18. Szombat - GYÖNGYÖSPATA
Január 25. Szombat - VESZPRÉMVARSÁNY
Február 7. Péntek - HATVAN
Február 8. Szombat - KOMÁROM
Február 14. Péntek - DUNAÚJVÁROS
Február 15. Szombat - FELSŐZSOLCA
Február 21. Péntek - ZALAEGERSZEG
Február 22. Szombat - SZÉKESFEHÉRVÁR
Március 7. Péntek - HAJDÚNÁNÁS
Március 8. Szombat - DABAS
Március 14. Péntek - SZEKSZÁRD
Március 15. Szombat - KAPOSVÁR
Március 21. Péntek - VERESEGYHÁZ
Március 22. Szombat - KISVÁRDA
Április 4. Péntek - KISKUNFÉLEGYHÁZA
Április 5. Szombat - TISZALÚC
Április 11. Péntek - EGER
Április 12. Szombat - BÁRÁND
Április 25. Péntek - NYÁREGYHÁZA
Április 26. Szombat - SÁRBOGÁRD
Május 1. Csütörtök - BUDAPEST
Május 2. Péntek - TATA
Május 3. Szombat - SZERENCS
Május 8. Csütörtök - GYŐRÚJBARÁT
Május 9. Péntek - KISTARCSA
Május 10. Szombat - ESZTERGOM
Május 16. Péntek - BALATONSZENTGYÖRGY
Május 17. Szombat - SIKLÓS
Május 23. Péntek - FEHÉRGYARMAT
Május 24. Szombat - AGGTELEK
Június 6. Péntek - CSÍKSZEREDA
Június 8. Vasárnap - SZOMOLYA
Június 13. Péntek - ÚJSZILVÁS
Június 14. Szombat - BOLDOGKŐVÁRALJA
Június 20. Péntek - UNGVÁR
Június 21. Szombat - KÉTPÓ
Június 27. Péntek - VELENCE
Június 28. Szombat - DUNASZERDAHELY
Július 4. Péntek - SIÓFOK
Július 5. Szombat - SÜMEG
Július 11. Péntek - TISZAFÖLDVÁR
Július 12. Szombat - CSEMŐ
Július 18. Péntek - HAJDÚSZOBOSZLÓ
Július 19. Szombat - DOMBRÁD
Július 25. Péntek - DUNAMOCS
Július 26. Szombat - CSÓKAKŐ
Július 31. Csütörtök - JÁSZSZENTANDRÁS
Augusztus 1. Péntek - NAGYLOK
Augusztus 2. Szombat - SÁRVÁR
Augusztus 8. Péntek - ABÁDSZALÓK
Augusztus 9. Szombat - BORZONT
Augusztus 15. Péntek - HIDASKÜRT
Augusztus 16. Szombat - FONYÓD
Augusztus 19. Kedd - FÜZÉR
Augusztus 20. Szerda SZERVEZÉS ALATT
Augusztus 22. Péntek - NAGYRÉDE
Augusztus 23. Szombat - NYÍRACSÁD
Augusztus 29. Péntek - VECSÉS
Augusztus 30. Szombat - JÁSZBERÉNY
Szeptember 5. Péntek - POMÁZ
Szeptember 6. Szombat - CSÁKVÁR
Szeptember 12. Péntek - KENGYEL
Szeptember 13. Szombat - NAGYKANIZSA
Szeptember 26. Péntek - NAGYCENK
Szeptember 27. Szombat - KAZINCBARCIKA
Október 3. Péntek - SZÉCSÉNY
Október 4. Szombat - PÉCS
Október 10. Péntek - HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
Október 11. Szombat - VESZPRÉM
Október 17. Péntek - SZOLNOK
Október 18. Szombat - TATABÁNYA
Október 23. Csütörtök - MOSONMAGYARÓVÁR
Október 24. Péntek - NYÍREGYHÁZA
Október 25. Szombat - PAKS
November 7. Péntek - GYÖNGYÖS
November 8. Szombat - BUDAPEST
November 14. Péntek - TAMÁSI
November 15. Szombat - SOPRON
November 21. Péntek - SÁTORALJAÚJHELY
November 22. Szombat - DEBRECEN
December 5. Péntek - SZEGED
December 6. Szombat - MISKOLC
December 12. Péntek - NAGYATÁD
December 13. Szombat - DUNAKESZI
December 19. Péntek - BONYHÁD
December 20. Szombat - TAPOLCA
December 27. Szombat - GYŐR
December 28. Vasárnap - SZOMBATHELY
December 29. Hétfő - NAGYKÁTA
December 30. Kedd - BÉKÉSCSABA

 

Papp Nikoletta


 

Címkék: 
Kárpátia
Kárpátia 2014-es koncertek