Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Karthago tizenkétezer rajongó társaságában tette fel a koronát az eddigi négy évtizedére

Ha egy zenekarnak sikerül eljutnia a negyvenéves jubileumig, az már önmagában olyan teljesítmény, ami előtt mindenki megemelheti a kalapját, az pedig szinte egyedülálló a világon, hogy egyetlen tagcserére sem kerül sor ennyi idő alatt, márpedig a Karthagonak ezt is sikerült abszolválnia, mivel Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Gidófalvy Attila, Kocsándi Miklós és Kiss Zoltán Zéro kezdettől fogva együtt muzsikálnak, az pedig nem is lehetett kérdés, hogy ezt a csodálatos jubileumot egy ehhez méltó helyszínen, a Papp László Sportarénában (is) meg kell ünnepelni, ahol a banda tizenkétezer rajongó társaságában tehette fel a koronát az eddigi négy évtizedre.
 
Már jóval a kapunyitás előtt szép számmal gyülekeztek a különböző korú Karthago szimpatizánsok, ismét bizonyítva azt a zenekarral készített interjúnkban is említett tényt, hogy a Karthago közönsége határozottan több generációból áll és sok esetben teljes családokat mozgat meg, főleg egy ilyen nagyszabású koncerttel.
 
A vendégzenekari tisztség az AnimuS-nak jutott, akik bizonyára hatalmas élménnyel gazdagodtak a felkérésnek köszönhetően és rá is szolgáltak a Rockelefántok bizalmára. A banda korábban Reaktor néven ténykedett, és hallottam is róluk annak idején, de aztán valahogy elkerültük egymást mostanáig. Minőségi, dallamos hard rockot játszanak a fiúk, sokszor elgondolkodtató szövegekkel, ami kifejezetten kellemes hallgatnivaló és bár általában inkább klubokban találkozhatunk ilyen muzsikával, az Arénában is kiválóan megállta a helyét és hangolódásnak is tökéletes volt – egyszóval az AnimuS maradéktalanul teljesítette a rábízott feladatot.
 
 
Még mielőtt a Karthago a húrok közé csapott volna, a legendás DJ, B. Tóth László lépett a színpadra, hogy röviden felkonferálja az este főszereplőit, akikhez egyébként ezer szállal kötődik a kezdetek óta és rendszeresen játszotta is a dalaikat rádióműsoraiban az évek során. A felvezetés után pedig immár tényleg a szülinapos csapat következett, méghozzá két igazi klasszikussal, az Indulj továbbal és a Barátok nélküllel, ami kellőképpen hangulatba is hozta a közönséget, egyúttal pedig arról is meggyőződhettünk, hogy a zene mellett a látványra is komoly hangsúlyt fektetett a zenekar, ugyanis fantasztikus fényekkel, animációkkal és egyéb látványelemekkel készültek erre a nem mindennapi estére.
 
 
Bár a legtöbb zenekar általában egy best of anyaggal intézi el a kerek jubileumokat, a Karthago nemrég új lemezzel jelentkezett, amely stílszerűen az Együtt 40 éve!!! címet kapta és kifejezetten erős anyag lett (az új albumról bővebben itt olvashattok), ráadásul időközben több évtized után új klipet is forgatott a zenekar a Valahol című gyönyörű dalhoz, ami természetesen élőben is felcsendült, a közönség pedig hallhatóan megismerkedett már a szöveggel.
 
 
Az első blokkot követően igazán különleges pillanathoz érkeztünk, ugyanis a zenekar tagjainak valamennyi gyermeke színpadra lépett Karthagino néven és együtt adták elő a Senkiföldjént. A produkció ennek megfelelően igazán szívmelengető volt, az pedig igazán fantasztikus és nagy ajándék, hogy a legendás muzsikusok utódai is ilyen tehetséges zenészek.
 
 
A Karthagino előadása után egy rövid akusztikus rész következett, ahol bebizonyosodott, hogy a Karthago dalok így is kellően erőteljesek, a zenekar tagjai pedig az Együtt 40 éve!!! albumért járó jól megérdemelt aranylemezeket is átvehették, amihez ezúton is gratulálunk!
 
Itt meg kell jegyeznem, hogy az új Karthago albumon minden szám jó, nincs rossz, de kiugró sem. Kellemes hallgatnivaló, amikor szól akkor még bólogatni is lehet rá, jó a hangulata, jól vannak felfűzve a nóták, de nincs olyan szám rajta, amiért visszaléptetném a lejátszót, hogy na akkor ezt most újra. Viszont magát a teljes lemezt többször is volt kedvem újrahallgatni. Takács Tamás hangja érezhetően változott a korral, de az új dalokban nyilván ennek tudatában íródtak az énektémák. Mélyebb, öblösebb, karcosabb lett és az igazat megvallva itt-ott még jól is jön. A kényes részeknél pedig jól meg van támogatva a vokálokkal.
 
A cd megjelent duplalemezes változatban is amelynek második korongja egy 2015-ös akusztikus koncert anyagát rejti. A koncert maga egy best of-nak is beillene, sok meglepetés nincs a setlistben. A hangszeres rész teljesen rendben van. A keverés olyan igazi hangszerközeli élményt ad, mintha pár méterre ülnénk a zenészektől egy kis klubhelységben.
 
Összességében egy valóban plusz értéket képviselő korongot kap aki a kétlemezes változatot gűjti be. ...már persze a bakelit (vagy vinyl, ki hogy szereti nevezni) mellett, mert örvendetes módon azon is megjelent.
 
 
A koncert végére maradtak a legnagyobb Karthago himnuszok, mint például az Apáink útján, Az áruló és a Requiem, amely során ráadásul olyasmi történt, amire senki sem számíthatott, mégis igazán emlékezetes pillanat lett belőle, ugyanis rövid időre elment az áram, a rajongók azonban nem estek kétségbe: egy emberként énekelték a legendás dalt, miközben világítottak a telefonjaikkal. A Lépd át a múltat után a zenekar nagy ováció közepette vonult le a színpadról, majd tért vissza a Paks, az atomváros és Az éjszaka vándora erejéig, hogy aztán egy újabb szűnni nem akaró tapsviharral záruljon ez a fantasztikus jubileumi buli és kezdődjön meg a következő 40 év, mert a Karthago örökifjú legénységét elnézve még lazán benne van néhány évtized és számtalan fantasztikus koncert a zenekarban.
 
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Indulj tovább
02. Barátok nélkül
03. Ha neked kevés
04. Keleti éj
05. Döntened kell
06. Valahol
07. Semmiért lázadtál
08. A pénz
09. Csak a zene szól
10. Szabadnapos szenvedély
11. Senki lánya
12. Karthagino – Senkiföldjén
13. Érted élni (akusztikus)
14. Mert szerettél (akusztikus)
15. Harminc év után (akusztikus)
16. A fények, a hangok, az árnyak
17. ValóságRock
18. A dob mögül
19. Apáink útján
20. Az áruló
21. Requiem
22. Lépd át a múltat
 
Ráadás:
 
23. Paks, az atomváros
24. Az éjszaka vándora
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Broadway Jegyiroda
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.