Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Kémiai kohéziók” - Nagaarum: D. I. M. lemezkritika

Ha jól számolom, akkor ez már a 13. kiadványa a veszprémi Nagaarumnak, amely nemrég jelent meg a ruszki Outer Line, Endless Winter és GS Productions jóvoltából. Az egyszerűen csak „D.I.M.” névre keresztelt CD, 9 számot rejt közel 41 percben. Némi vizsgálódás után persze azonnal kideríthető mit, pontosabban kit rejt a korong: Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikusnak állít emléket, aki a Periódusos rendszer megalkotójaként vált leginkább ismertté.

In medias res módon kezd az első track (Rb): harmadik hullámos norvég black metal ridegsége keveredik az atmoszférikus, kísérleti területekre bátran átkalandozó Nagaarum dallamvilággal. A változatos énektémák miatt van egy érdekes space feelingje a dalnak, mely elsőre biztos furán hat egy idegen fül számára. A továbbiakban ez az érzés lesz jelen a lemezen, csak mindig kiegészül egy újabb gondolati elemmel, harmóniával. A beteg videoklippel rendelkező kettes nóta (Cl) is ezen a csapásvonalon menetel tovább.

 

 

Rövid elszállás-merengés a hármas (C), mely után a negyedik track (As) egy lassabb, doomosabb tétel és némi rituális íze is van a dolognak. A végén van egy olyan elgondolkodtató rész, amiért szerintem érdemes mindig megnyomni a repeat gombot. Jó a balansz, mint ahogy a következő dal (Hg) kezdése és úgy maga az egész, ahogy van. Ez szinte végig őrlés, nagyrészt grind elemek záporoznak, az ének a reszelős károgós fajta, melyben jellegzetes gitárriffek duruzsolnak. Az (Ar) a kedvenc nótám a lemezről, csipetnyi Neurosis van benne elrejtve, amolyan éteri repülés ismerős tájak felett. Eléggé elvont. (Md): ismét szerepet kap a gyorsaság grindok formájában, viszont valahogy azt kezdem érezni, hogy kezdi kiformálni magát az anyag és ez jó jel, mert valami történik… alakul. Létrejön. Az utolsó szám (H) egy lassú, hömpölygő zárás, itt hallatszik ki legjobban a magyar nyelven előadott ének mely által kiteljesedik a kép/let.

 

 

A D. I. M. egy ésszerűen felépített album, minden okkal történik rajta, nem esik szét, kémiai kohézió fogja össze, végig élvezhető és változatos. Az összes Nagaarum-i trademark megmutatja magát. Hangzásilag rendben van, minden témát kihallani. Ha lehet azt mondani idáig ez a legjobban sikerült kiadványa TG-nek, melynek külleme is végre szép lett és illik a zenéhez.

Beszerezhető és meghallgatható a zenekar oldalán, illetve a GSP-től és az Endless Winter, Outer Line kiadóktól.

Nagaarum elérhetőségei: Honlap, Facebook, Bandcamp

 

 

Lupus Canis