Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A kevesebb néha több szabály érvényesülni látszik" - Leander Kills: 'Élet a halál előtt' lemezkritika

Köteles Leander archetípusa a nyughatatlan zenésznek, aki a folyamatos alkotásban érzi csak jól magát. Talán nincs annyira túlvezérelve mint Joe Bonamassa, Buckethead, vagy akár Peter Tägtgren, de kis hazánkban még mindig feltűnően nem tud megülni a ... szóval a helyén.

Az eddigi formációiból is lejött, hogy átlagon felüli dallamérzékenysége van, ráadásul ki is tud énekelni ezt - azt. A korábbi formációkból is ki tudtam mazsolázni egy - két igazán tetsző darabot (Viharom tavaszom, Te leszel a párom, Kés a szívben), de teljes lemezek nem ragadtak meg. Miközben az első perctől érződik a profi hozzáállás.

A Leander - saga során egy dolgot nem tudtam igazán értékelni, az Öngyötrő cd fizikai kivitelezését. Azt nekem nagyon nem adta. Most szerencsére nincs ilyen gond. Igazán tetszetősre sikerült a digipakk és a booklet is.

Amint elindult a lemez, az Egy hónapja nem láttalak rögtön be is lőtte magát a kedvencek közé. A refrén egy nagyon fogós, szép ívű dallamra épül. A súlyt is egy viszonylag egyszerű riff alapozza meg. Ez így tökéletes ahogy van.

Az Égjen minden elnél ugyanez volt az érzésem. Ahol egy szétkockult gitárrészt vártam volna, most egy egészen hagyományos és remek szóló rész volt.

A dalszerkezetek nem változtak drasztikusan az eddigiekhez képest. Azok eddig is rendben voltak. Teljesen “Leanderes” az anyag így is. Ami jó, azt nem kell megjavítani.

A Nem szól a harang visszafogottan kezd, aztán megfricskáz egy remek gitártémával. Mellesleg a házi áldás sem sűrűn hallató ilyen körítéssel.

 

 

Az Életnél éreztem először, hogy na jó ez már kicsit túl popos. Persze ettől még nem rossz a maga nemében. Ez a dal már megmérettette magát a Dal 2017 elnevezésű, amúgy mérhetetlenül magas színvonalú zenei szpartakiádon. Ott és akkor a zsűri úgy döntött Pápai Jocit küldjük inkább az Euróvízióra, besöpörni a 17. helyet.

A legnagyobb meglepetés, hogy a ziccert nem sikerült belőni. Legalábbis nem úgy, hogy egy gólösszefoglalóba is bekerüljön. A Lopott könyvek sötét hangulata tényleg azt sugallja, hogy ez Leanderesítésre van előkészítve, csakhogy ezt a Tankcsapda szerintem akkor, ott tökéletesen odarakta, még ha nem is egy tipikus TCS dal. Nem lehet jobban. Azt a rekedtes-szétcsúszott hangulatot meg főleg nem lehet a Leander Kills feszességével pótolni.

 

 

Szépen szóló gitárral és nyugodt tempóban, szomorkásan ér véget a lemez, az Egy napom maradttal.

Amint végigpörgött a korong, világos lett, hogy ezt a lemez vártam már nagyon régen. Pont jó a dallam/durvulás arány, tapadnak a dallamok és az agyas részek sincsenek túlagyalva. Nem történt semmi jelentős irányváltás, csak a dolgok arányai befogadhatóbbra lettek állítva... A kevesebb néha több szabály érvényesülni látszik.

Nem mondom, hogy ez az eddig legjobb felállás, mert biztos van akinek a korábbi anyagok a tökéletesek. Nekik talán túlságosan is könnyen emészthető a mostani vonal, de úgy érzem, eddig ez a legletisztultabb.

Az 'Élet a halál előtt' album dallistája:

01. Egy hónapja nem láttalak
02. Égjen minden el
03. Vigyetek kórházba
04. Nem szól harang
05. Ha elmész
06. Fájdalom elvitelre
07. Álarc
08. Élet
09. Lopott könyvek
10. Egy napom maradt

 

A teljes album ide kattintva meghallgatható.

 

 

A Leander Kills 2017-s őszi-téli turnéjának állomásai és dátumai:

 

 

A zenakar Facebook elérhetőségéhez klikk ide!

 

vtb