Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ki jár jól valójában Magyarországon a raktárkoncertekkel?

A címben feltett kérdésre azonnal rávághatjuk, hogy a rajongó és a zenész nyilván. A Telex újságírói azonban egy kicsit mélyebbre ástak és megvizsgálták a történet gazdasági oldalát. Magyarország kormánya jóvoltából hetek óta tart a nagy raktárkoncert-sorozat, mely a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneipart hivatott megsegíteni. 
 
A COVID-19 járvány berobbanása miatt bő fél éve tetszhalott állapotban van a könnyűzene Magyarországon, kiváltképp igaz ez az élőzenei szektorra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június elején nagyszabású, 5,3 milliárd forintos támogatás jelentett be az érintettek megsegítésére. Kisvártatva Szentkirályi Alexandra pontosított, miszerint online közvetített, úgynevezett raktárkoncertek lehetőségével húzza ki a kormány a bajból a zeneipart. Mára viszont nagyon is kérdéses lett az egész program valódi célja.
 
A koncerteket a szintén csődközeli klubok helyett egy raktárban veszik fel. A felvételek nem kerülnek fel YouTube-ra, a közösségi média felületeire, de még a köztévében sem mennek le. Mindössze egyetlen platformon elérhetők, regisztrációt követően. A Telex a könnyűzenei és a rendezvényszervezői ágazat tucatnyi szereplőjével vette fel a kapcsolatot válaszok reményében. Bár a könnyűzene megmentése hivatalosan Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója feladata lenne, az oknyomozás során kiderült, hogy a koncerteket az miniszterelnök lánya-közeli Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felügyeli, a technikai hátteret az állami Antenna Hungária (AH) biztosítja Visual Europe Group (VEG) társaságában. A VEG társtulajdonosa az a Garancsi István, aki saját állítása szerint Orbán Viktor „kötélbarátja”.
 
Az 5,3 milliárd forintos mentőcsomag-tervezetet a PIM-főigazgató egyébként be is terjesztette a kormánynak, néhány nappal később viszont kihirdették, hogy az MTÜ raktárkoncertes programja lesz a nyerő. Demeter: „Nem tudom, miért döntöttek úgy, ahogy, de nem is kell tudnom. Az ő dolguk. Nem is szeretnék a kormány helyett dönteni, biztosan megvolt az okuk rá.” A kormány a teljes összeget átcsoportosította a raktárkoncertekre.
 
 
Az egyik szakmabeli forrás a következő kérdést teszi fel: „Az egészet kb. 60-80 millióból forintból le lehetne bonyolítani úgy, hogy közben másoknak is segítünk vele. Van arra értelmes magyarázat, hogy ezeket a koncerteket miért nem a hónapok óta üresen álló vagy félházzal üzemelő klubokban bonyolítják le, hanem egy csepeli raktárban?” De a megkeresettek közül sokan mások is úgy gondolják, hogy „a koncepció béna, értelmetlen és indokolatlanul túl van árazva (…) ennek így semmi értelme, a koncertek nem jutnak el számottevő közönséghez, Youtube-on csak a „backstage”-videók elérhetők, amikre jó, ha ezer megtekintés érkezett videónként.” Apropó, megtekintések: érdemes csekkolni a raktárkoncert Facebook-oldalán a kommentszekciót, rengeteg panasz érkezik arról, hogy nem lehet sem élőben, de még felvételről sem megnézni a koncerteket.
 
De mire jó ez a felhajtás, ha jóformán senki nem fér hozzá a felvételekhez? A koncertek helyszínéül szolgáló raktár és a felhasznált technika (a zenészek nem vihetnek magukkal saját cuccot) a Leon tulajdonában áll, ami a VEG leányvállalata. Az egyetlen hely pedig, ahol elérhetőek a koncertek, a MindiGo, mely – nyilván már kitaláltátok – az AH saját fejlesztésű felülete. A kör tehát bezárult. Az AH 3,56 milliárd forintos keretszerződést kötött az MTÜ-vel, melyből a zenészek olyan kétmilliárdhoz juthatnak hozzá, míg maga az AH elteheti a maradékot. Ja, és az előadókat – akik közül többen is másoknak ajánlották fel a bevételt – két részletben fizetik ki.
 
Egy iparági szereplő így foglalta össze a helyzetet: „Minden nagyobb fesztiválban van állami pénz. Jövőre viszont kialakulhat egy olyan helyzet, hogy ha a rendezvényed állami támogatást kér, azért az állam megmondhatja, hogy neked kötelességed az Antenna Hungáriával szerződni rendezvénytechnikára. Az AH meg majd ezt kiszervezi a VEG-nek. Hamar eljutunk oda, hogy nem is kellenek állami megrendelések, mert így a piacról is megéri majd a cégnek működni. A pár megmaradó független cég meg marakodhat a morzsákon.” A módszer működik, ahogy azt a Pesti Vigadó és a Várkert Bazár jól példázza.
 
A fenti írás nem tükrözi a Rockbook Rockmagazin szerkesztőségének vagy a szerzőnek a véleményét, célja csupán a Telexen ’A nagy raktárkoncerttrükk: segítségbe csomagolt NER-nyomulás’ címmel megjelent tényfeltáró cikk összefoglalása.
 
 
Somogyvári Ákos