Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Kifelé e világból” - Ghost Toast + aJna koncertbeszámoló: 2018.02.03. Szentes, Belvárosi Favágók



Ezen az esős napon nem sok kedve volt kimozdulni az embernek, vagy ha mégis, akkor azt nyomós indokkal tette. Mivel Szentes éjszakai életében olyan ritkák az ehhez hasonló események, mint Kojak haja és a Ghost Toast élő zenei teljesítményére is roppant kíváncsi voltam, ezért utunk a Favágóba vezetett. 
 
Az aJna nyitotta az estét. A kondorosi formációt tavaly már láttam ugyanitt még a Guruzsmás előtt; időközben stúdióba vonultak, ami remélhetőleg hamarosan egy friss kiadványban fog megmutatkozni. A (már védjegynek mondható) vetítőgéppel kiálló instrumentális rock trió hozta a tőlük megszokott minőséget, hallatszódott mennyire összecsiszolódtak: feszesen, pontosan játszottak. Azt kell, hogy mondjam a korábbi fellépésükhöz képest a banda most egységesebb képet mutatott. Az animációk passzoltak, bár én sokszor teljesen másra gondoltam, mint amit láttam: az éteri zene máshova vitt. 
 
 
A hangzás rendben volt, arányosan szólt a cucc. Nem tudok kiemelni egyetlen nótát sem, talán annyi, hogy én a helyükben elhagynám a Tool feldolgozást (Maynard hangja nekem iszonyatosan hiányzik, de ez legyen az én bajom) és csak saját számokból építeném fel a programot. Ezt az egy dolgot leszámítva, jó úton haladnak a fiúk, egy teljes lemeznyi hangzóanyagot szívesen elviselnék már tőlük.
 
 
A Ghost Toast egy érdekes zenekar. Tavaly jelent meg „Out Of this World” címmel új nagylemezük (írtunk róla recenziót is) mely méltán foglalt joggal helyet sok ítész év végi zenei listáján. Vizuálisan színes muzsikájuk hasonló egy roadmovie-trip-hez: minden dal egy stáció egy sajátos világban, ahol megállóról megállóra megyünk. A kohézió pedig maga a busz, a Ghost Toast zenekara. Az aJna-hoz hasonlóan ők is klasszikus hármas felállásban léptek fel, basszusgitár-gitár-dob plusz samplerekre épülő merész progresszivitásuk frissítőként hatott a közönségre. Náluk is volt vizuál (projektorról ment) de annyira hangsúlyosak voltak a dalok, hogy nem tudtam a kivetítőre figyelni.
 
 
Hömpölygő, áramló, mozgó, utaztató – talán ezekkel a szavakkal lehetne körülírni a Ghost Toast-ot, de még most is gondban vagyok, mivel ezt inkább átélni kell és szerencsére a Favágó emeletén jó páran megtapasztalhattuk ezt. A roppant ügyes előadásmódhoz egy kiváló hangzás párosult, jó értelemben véve olvadt egybe az egész, a zene a samplingekkel és vica versa. Rutinos csapat, na! Ezt szemmel láthatóan a lelkes közönség is díjazta, a zenészek legnagyobb örömére. Hozzáteszem még, hogy szívesen elhallgattam volna a kompozíciókat: egy-kettő olyan tájra kalauzolta az embert, hogy csak zavartan pislogtam. Magyarán, ámultam. Vagy most ezt, hogy a fenébe sikerült létrehozniuk?! (Biztos Debrecen ivóvízében lehet valami, ami itt nálunk nincs meg.) Volt visszataps, ráadás és már vége is lett a „Szellemjárat”-nak.
 
 
 
Minden elismerésem a Ghost Toast-é, nagyon igényes munkát tettek le az asztalra az Out Of This World képében, amit mindenki legnagyobb örömére, élőben is sikeresen tudnak reprodukálni. Nagyon remélem, hogy idén találkozunk még, ugyanis e fellépésük ismétlésért kiált.
 
Köszönet a Favágónak és mindenkinek, aki részt vett ezen a hangulatos eseményen! 
 
További fotókhoz klikk ide!
 
 
 
Lupus Canis
 
Fotók: aJna zenekar, Szádai Tamás