Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Kis híján belepusztultam, de még így is megérte” - interjú Bérczesi Róberttel, a Hiperkarma frontemberévelBérczesi Róbert sokoldalú előadó: a Hiperkarma alapítója és frontembere, de zenél szólóban, alkot Müller Péter Sziámival, valamint a Punnany Massif énekesével, meszkával is, akivel épp a napokban jelent meg első közös daluk. 2023 is izgalmas és mozgalmas évnek ígérkezik Robi számára, így bőven volt miről beszélgetnünk vele.
 
Rockbook: Mikor kezdtél el zenével foglalkozni? Volt valamilyen konkrét élmény vagy hatás, ami elindított ezen a pályán?
 
Bérczesi Róbert: Egy rongyosra olvasott Beatles életrajzi könyv hatására döntöttem úgy tizenöt évesen, hogy gitáros-énekes-dalszerző-előadó leszek. Akkoriban John Lennon, Kurt Cobain és a Depeche Mode voltak rám a legnagyobb hatással.
 
 
Rockbook: Melyik volt az első zenekarod?
 
B.R.: Az első zenekarom a Later... volt, ami egy képregényekben használatos szófordulat, aztán később az egyik akkori dalunk után BlaBla névre kereszteltem át a zenekart.
 
Rockbook: Ezt már rögtön a Hiperkarma követte, vagy voltak egyéb próbálkozásaid is?
 
B.R.: A BlaBla 1994-1999 között működött, és ezután egyből a Hiperkarma következett, először az album, aztán a zenekar.
 
Rockbook: Jövőre lesz 20 éves az egyik meghatározó albumotok, az Amondó. Számodra mit jelent ez a lemez? Megünneplitek valahogy a kerek jubileumot?
 
B.R.: Ez egy különleges album egy különleges sorssal, és úgy érzem, hogy még évszázadok múlva is elemezni fogják, sőt, akkor kezdik majd csak igazán felfedezni és megérteni. Végtelenül büszke vagyok rá, hogy sikerült összehozni ezt a lemezt, kemény munka volt. Kis híján belepusztultam, és a megjelenését követően több mint tíz évre kivontam magamat az életből. Szóval mondhatom, hogy nagy árat fizettem az elkészültéért, de még így is megérte.
 
Az album jövőre végre kikerül az online platformokra is, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy sok szeretettel meginvitáljak minden kedves érdeklődő zenebarátot a 2023. június 1-jén a Budapest Parkban megrendezésre kerülő jubileumi „Amondó 20” koncertünkre, ahol – a kötelező slágerek mellett – természetesen a szülinapos Amondó-album dalai lesznek a főszereplők.
 
Rockbook: Mostanában ismét vannak közös koncertjeid régi zenésztársaddal, Frenkkel. Milyen érzés ennyi idő után újra együtt zenélni? Mennyiben más, mint régen? Lesz ennek folytatása?
 
B.R.: Frenkkel a Gödör Klub huszadik születésnapi buliján duóztunk először együtt, és ez a fellépés annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttünk, 2023. február 1-jén újra megismételjük ugyanott (Facebook esemény itt). Felemelő élmény volt a közös show Frenknek és nekem is. Húsz év után végre újra egymásra találtunk, és a közöttünk lévő kötelék most erősebb, mint valaha.
 
 
 
Rockbook: A következő Hiperkarma koncertre 2023. február 14-én kerül sor, és ez már a második Valentin napi fellépésetek lesz. Miért éppen a szerelmesek napján teremtetek hagyományt?
 
B.R.: A zenekar menedzsere, Kriszti dobta be ezt a nagyszerű ötletet, és egyből el is kezdtünk hozzá ötletelni, ami végül egy fantasztikus hangulatú A38-as dupla koncert formájában nyilvánult meg. Így aztán egyértelmű volt, hogy a 2023. február 14-i koncert is a Hajón legyen megtartva.
 
Rockbook: A koncert Facebook-eseményének leírásából kiderül, hogy itt lesz a Csipogó Hiperkarma -változatának élő premierje, ami eredetileg egy BioRoBoT szám. Milyen emlékeid vannak arról a zenekarról? Miért éppen ezt a dalt dolgoztátok át?
 
B.R.: A BioRoBoT egy jó kis projekt, illetve zenekar volt, de csupán egyetlen albumnyi energia volt benne, utána kifulladt a dolog. Viszont azon az albumon véleményem szerint akad néhány különösen jól sikerült dal. Ezek közé tartozik a Csipogó is, ami egy Pluto dal zenéjére épül, és én írtam rá a szöveget. Régóta tervben volt, hogy elővesszük, és most jött el az ideje.
 
Rockbook: Egy másik izgalmas eseményt is bejelentettetek már 2023-ra: április 19-én az Akváriumban lesz a Napidalok koncert, ami a Müller Péter Sziámival való közös projektedre épül, de rajtatok kívül is olyan előadók lépnek majd színpadra, mint Péterfy Bori, Beck Zoli, Lovasi András, Lecsó, Molnár Tomi és a Punnany-énekes meszka. Mesélnél egy kicsit a Napidalokról, és arról, hogy mi is várható ezen a különleges koncerten?
 
B.R.: A Napidalok Müller Péter Sziámi Artisjus-díjas projektje, amely arról szólt, hogy Péter tavaly minden nap írt egy dalszöveget, azt elszavalta a YouTube-on, és bárki megzenésíthette. Én a szövegek több mint egynegyedéből, egészen pontosan kilencvenhárom Napidalszövegből kerekítettem dalt, és a Péterrel való közös munkamóka minden egyes percét élveztem.
 
A 2023. április 19-én az Akváriumban tartandó Napidalok Nagykoncerten (Facebook esemény itt) a fentebb említett kiváló előadók fogják majd előadni az általuk választott Napidalokat, fejenként hármat. Péter és én is éneklünk két-két szólót, de alapvetően vokálozni fogunk a koncerten, amelyen a dalokat a Hiperkarma zenekar előadásában hallgathatja majd meg a tisztelt nagyérdemű, ezen a valóban rendkívül különleges zenei csemegének ígérkező eseményen.
 
 
Rockbook: Szólóban is koncertezel. Ilyenkor kikkel dolgozol együtt? Mik a terveid a szólókarriereddel kapcsolatban?
 
B.R.: Az egyszálgitáros szólókoncertjeimen többnyire egyedül lépek fel, de előfordul, hogy Baka Rebeka énekesnő is ott van velem a színpadon, és csodálatos vokálszólamokkal gazdagítja a produkciót.
 
Rockbook: A napokban mutattátok be a Punnany Massif énekesével, meszkával közös dalodat, a Jó Nekem-et. Honnan ered az ismeretségetek és hogyan jött az együttműködés ötlete?
 
B.R.: Meszkával ez idáig csupán haverságot ápoltunk, ami azt jelenti, hogy amikor éppen egy napon játszottunk egy-egy fesztiválon, akkor mindig nagyon örültünk egymásnak a backstage-ben, de néhány hónapja egyszer átjött hozzám beszélgetni, amiből aztán egyből meg is született a Jó Nekem című dalunk, és azóta már további négy számot is írtunk. Szóval szerintem jövőre album várható, és ami a legfontosabb, hogy lett egy új barátom. heart
 
 
Rockbook: Két könyved is megjelent már. Várhatóak továbbiak?
 
B.R.: Egyelőre belevetettem magamat a dalszerzésbe, a zenekari próbákba, a stúdiózásba és a koncertezésbe, és a terveim szerint az elkövetkező években ezek a munkák fogják kitölteni az időm legnagyobb részét. De aztán ki tudja? Lehet, hogy közben nekiülök, és befejezem az első filmforgatókönyvemet is.
 
Vrabecz Vali
 
Fotók: Andrási Ingrid, Bende Csaba