Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kiváló anyag, mindenkinek ajánlott! Dream Theater: 'Breaking the Fourth Wall' DVD kritika (2014)A Dream Theater legújabb élő DVD-jét, a Breaking the Fourth Wall-t 2014. március 25-én rögzítették az Along For The Ride turnén, a világhírű Boston operaházban. A turné visszatért az Evening With formátumhoz, mely magában foglal két hosszú szettet és egy hosszú ráadást, ami egy közel három órás anyagot jelent. Érdekes, hogy akkor jelent meg, amikor éppen kezdődött az utolsó európai, ausztrál és ázsiai turné. A Dream Theater-t a Berkeley egyetemi zenekara kíséri öt számban, az epikus Illumiation Theory, illetve négy kiválasztottban a Metropolis Part 2: Scenes from a Memory-ből (mely idén 15 születésnapját ünnepli). Nem ez az első alkalom, hogy zenekarral léptek fel. Ott van a Score, amely a Dream Theater 20 éves fennállására emlékezik.

 

A DVD-n hallható anyag pontosan megegyezik a 2014. július 26-i, Budapest Parkos koncerten elhangzott dalokkal, amelyről a kritikát ide kattintva elolvashatjátok.


A zenekar remek munkát végzett eddigi élő albumain, mert nem játssza folyamatosan ugyanazokat a dalokat mindegyiken. A Rush például kb. 947 élő verziót adott ki a Tom Sawyerből, Red Barchettából, 2110-ből és a YYZ-ből. A DT hivatalos megjelenésein csak maroknyi ismétlődő dal található. Egy zenekar, aminek egyetlen slágere volt, annak is csak három élő változata létezik a tíz élő megjelenésből, az már teljesítmény. Azokban a ritka esetben, amikor mégis ismétlődik egy szám, gyakran kap valami csavart: más elrendezésben hallható, hosszabb improvizációs szakaszokat tartalmaz, vagy más zenekari közreműködéssel hangzik el.

 


2014-ben jelent meg a harmadik album 'Awake', mely szintén a 20 évfordulót fémjelzi. Olyan dalok hallhatóak rajta, mint a The Mirror/Lie, Lifting Shadows Off a Dream, Scarred, és a Space Dye Vest, melyet még soha nem hallott élőben a közönség. Az SDV-t a korábbi billentyűs Kevin Moore komponálta, csak úgy, mint a The Shattered Fortress-t, melynek szövegét Portnoy írta a Black Clouds és Silver Linings-ról, mely vitát okozott a rajongók (és korábbi rajongók) körében. Amikor Portnoy kezében volt a vezetés, azt mondta a zenekar soha nem fogja eljátszani a Space Dye Vest-et élőben, mióta Moore dala volt. (Kissé önkényes döntés volt a részéről, és úgy tűnik nevetséges, hogy azt várják a zenekartól, hogy tartsák magukat ehhez a távozása után is).

A ’The Shattered Fortress’ (ezt a dalt írta Mike Portnoy a felépüléséről, ami megmentette őt a függőségtől) némileg egy személyes dalnak tekinthető, de John Petrucci és Jordan Rudess olyan zenei alapot írtak alá, hogy előadva egyáltalán nem lóg ki a sorból. Sőt.

A koncert egyik csúcspontjai itt a Rudess által komponált ’The Embracing Circle’ amit egyedül a nagyzenekar ad elő a Dream Theater tagjai nélkül illetve a melankólikus hangvételű ’Space Dye Vest’, amelyben James LaBrie és Petrucci zseniálisan teljesítenek.

 


Az utolsó élő felvételeket tartalmazó lemezüket, a ’Live from Luna Park’-ot sok kritika érte a túlzottan erőteljes gitárhang kikeverése miatt. Mintha ez nem lett volna elég, szinte egy örökkévalóságnak tűnt a megjelenése, hiszen a 2012-es lemez után jelent meg, de több mint egy évvel előtte forgatták. Ezekből a hibákból tanulva a keverés sokat fejlődött, tisztább és kiegyensúlyozottabb. A nagyzenekar és a kórus szenzációsan szól, és nagyon jól támogatja a bandát. John Myung basszusgitár játéka tisztán hallgató, ahogyan Rudess billentyűi is.

Érzésem szerint a koncert alatt használhatták volna még a nagyzenekart egy jó pár számban, de valószínűleg túl nehéz lett volna megoldani a dallistába való többszöri behelyezésüket a show merev struktúrája miatt. Eren Basburg karmester csodálatos munkát végzett a nagyzenekarral, nagyon élveztem volna, ha többet hallok belőlük.

Az ’Enigma Machine’ című instrumentális dalban Mike Mangininek volt egy dobszólója, ezen kívül nem kaptak helyet az önálló produkciók, se Petrucci, se Mangini részéről. Ezen a ponton persze mindenki tudta, hogy, a földön bárkinél jobban játszanak. Azt is tudja mindenki, hogy a dalszerzési munkák oroszlánrészét Petrucci végzi, szóval azt sem értem, hogy egy gitárszólóval mit tudna még nyerni. Inkább csak veszítene, mégpedig időt. Időt, amit arra is fel lehetne használni, hogy még egy dalt eljátszanak.

Összességében elmondható, hogy az audio és a video elemek is sokkal jobbak a ’Breaking The Fourth Wall’ lemezen, mint a ’Live at Luna Park’-on. Kiváló anyag, mindenkinek ajánlom!

 

 

A 'Breaking the Fourth Wall' dallistája:

 

DVD/Blu-ray 1.

01. False Awakening Suite
02. The Enemy Inside
03. The Shattered Fortress
04. On the Backs of Angels
05. The Looking Glass
06. Trial of Tears
07. Enigma Machine (+ Mike Mangini dobszóló)
08. Along for the Ride
09. Breaking All Illusions

DVD/Blu-ray 2.

10. The Mirror
11. Lie
12. Lifting Shadows Off a Dream
13. Scarred
14. Space-Dye Vest
15. Illumination Theory
16. Overture 1928
17. Strange Déjà Vu
18. The Dance of Eternity
19. Finally Free

 

A CD, DVD és Blu-ray megvásárolható Budapesten a CD Pincében, az Erzsébet krt. 37 szám alatt.

 

 

Balogh Péter
 

Címkék: 
Dream Theater