Bejelentkezés

x
Search & Filters

Klasszikus rockzenekarok leghosszabb dalai



A kezdeti klasszikus rock zenészek igyekeztek precíz és ütemes dalokat írni, amelyek elismertté és sikeressé teszik karrierjüket. Egyesek rövid, tömör, de egyben fülbemászó dallamokkal próbálták maguk köré vonni a figyelmet. De voltak, akik ennél merészebb próbálkozásokba kezdtek vagy már az ismertségük után próbálkoztak meg hosszabb és komplexebb dalok megírásával. Íme tizenkét ismert előadó leghosszabb dala, amelyek hosszadalmas lejátszási idejük ellenére sikeresek lettek.
 
Grand Funk Railroad – I’m Your Captain (Closer to Home)
 
Az „I’m Your Captain” a zenekar leghosszabb és egyben talán a legismertebb dala. A „Closer to Home” album zárószámát többféle módon értelmezték már. Maga a dal egy kapitány vezényléseit közvetíti a legénysége felé egy problémás tengeri úton. Egy másik értelmezés szerint a téma a Vietnámi háború körül forog. A szám rövidített verziója kisebb sláger volt, de az akkori prog-rock rádióállomásokon jobb sikernek örvendett a teljes, 10 perces változatú dal.
 
 
 
Creedence Clearwater Revival – I Heard it Through The Grapevine
 
Az „I Heard it Through The Grapevine” elsősorban, még ha nem is az említett zenekar saját szerzeménye, de mindenképp említésre méltó. Ez a Marvin Gaye soul szám feldolgozás több mint az eredeti szám. A Creedence Clearwater Revival egy hosszabb, 11 perces jammelősebb verzióval rukkolt elő annak idején a „Cosmo’s Factory” albumán.
 
 
 
Led Zeppelin – In My Time of Dying 
 
Az „In My Time of Dying” a Led Zeppelin „Physical Graffiti” című dupla albumán debütált, mint egy régi gospel himnusz. Érdekesség, hogy mind a négy tagot jelölték meg a dal szerzőjeként, viszont ez a dal eredetileg egy Blind Willie Johnson nevű zenészhez fűződik. A dal bő 11 percével mégis a banda leghosszabb száma lett.
 
 
 
Bob Dylan – Sad-Eyed Lady of the Lowlands
 
A „Blonde on Blonde” című dupla lemezének az egész negyedik oldalán hallható ez a 11 és fél perces szám. A dalt Dylan leendő feleségéről írta. Olyan zenészeket ihletett meg ez a zene, mint Joan Baez, George Harrison vagy Roger Waters. Clinton Heylin kritikus, a legelutasítóbb dalszövegként jellemezte, de magát a dal előadását egy „magával ragadó körhintaként” írta le.
 
 
 
The Doors – The End
 
Jim Morrison kezdetben egy Mary Werbelow nevű barátnőjével való szakításáról akart írni dalt, ám egy megközelítőleg 12 perces műremeket írt a zenekarral azonos nevű albumán. A „Greatest Hits” albumuk cd kiadásán egy rövidebb verzió hallható, amelyet tévesen „single version” néven emlegettek. Morrison egy ’69-es interjúban kifejtette a szöveget: „Valahányszor meghallom ezt a dalt, mindig mást jelent... Eléggé univerzális és összetett, szinte bármit jelenthet, amire csak vágysz…” Érdekesség továbbá a számról, hogy két különböző felvételből szerkesztették össze, amelyeket ugyanazon a napon vettek fel a Hollywood-i stúdióban.
 
 
 
The Jimi Hendrix Experience – Voodoo Chile
 
Az „Electric Ladyland”-en szereplő 15 perces blues jam, Hendrix leghosszabb stúdiófelvétele. A dalt egy New York-i lemezgyárban rögzítették egy késő esti jammelés után. A „Voodoo Child (Slight Return)” szerzeménye alapjaként jött kapóra, amit másnap szintén felvettek. A két számnak a címe sokaknak gondot okozott a „Chile” d nélküli fonetikai megkülönböztetése révén.
 
 
 
The Velvet Underground – Sister Ray
 
Az avantgárd vagy proto-punk stílusban íródott „White Light/ White Heat” lemezük B oldalának majdnem teljes hosszát ez a szám teszi ki az igen hosszú 17 és fél percével. A „Sister Ray” olyan témákról szól, mint az erőszak, kábítószerfogyasztás, homoszexualitás vagy transzvesztizmus. Lou Reed egy interjúban azt mondta, hogy viccnek indult az egész dalszöveg, csak később épült fel a teljes történet. Így készült el később ez a funk riffekkel tűzdelt hihetetlen összetettségű struktúra.
 
 
 
Rush – 2112
 
A „2112” nem csak a Rush történetében a leghosszabb dal, de még a korai prog-rock stílus alatt nincs még egy ilyen komplexen megírt muzsika. A dal hét kisebb részből tevődik össze, ami kiadja ezt a 20 és félperces klasszikus dalt. Ez a hét szintetikus és futurisztikus hangzásokkal teli egyveleg, sci-fi történeteket jelenít meg művészi keretek közt.
 
 
 
Yes – The Gates of Delirium
 
Ámbár a „Relayer” lemezüknek eléggé jazz fúziós beütése van, de a progresszív vonalon marad, akárcsak az említett „The Gates of Delirium”. A mindössze három tételből álló album A oldalán csak ez a majdnem 22 perces szám szerepel. A dalszöveg Tolsztoj – Háború és Béke című regényén alapul. További érdekesség a zenével kapcsolatban, hogy a dal fejlődése és írása során bekövetkezett stílusváltozások miatt, több részt is át kellett írni majd feljátszani.
 
 
 
Genesis – Supper’s Ready
 
A „Supper’s Ready” egy igen konceptuális darabnak minősül. Két szerelmes kalandjait és különféle világba való utazásait követi, amelynek zárása, miszerint szemtanúik lesznek a saját világuk végének. Temérdek jelenet származik a Biblia – Jelenések könyvéből. Ezt a 23 perces szerzeményt többször is eljátszották a koncertek folyamán, a hosszúsága ellenére rendkívül népszerű dalnak számított. Peter Gabriel elárulta, hogy a dalt rémálmok ihlették, amiről felesége számolt be neki. 
 
 
 
Pink Floyd – Shine on You Crazy Diamond
 
A „Shine on You Crazy Diamond”-ot az egykori Pink Floyd alapító tagjának, Syd Barrett tiszteletére írták meg. Ezt a 25 és fél perces Pink Floyd kompozíciót több részre is osztották. Ha bár két részre szedték az albumon a dalt (első és utolsó tételnek), ezen belül mégis kilenc kisebb fejezetet foglal magában. Először a ’74-es francia turnéjuk alatt adták elő, majd ’75-ben jelent meg a mára már legendás albumnak számító „Wish You Were Here” lemezen.
 
 
 
Jethro Tull – Thick as a Brick
 
A „Thick as a Brick” a valaha írt leghosszabb népszerű rock zene. Maga a dal egy teljes albumot foglal magában a 44 percével. A kor fejlettsége miatt két részre kellett osztani, így a bakelitlemez A oldalán az első, míg a B oldalán a második rész kapott helyet. Az album koncepciója szerint egy zseni kamasz srác díjat kap egy verséért, de egy elszólása miatt azt visszaveszik. Az album borítóján egy kitalált újság látható, melyen a vers olvasható és további cikk részletek. Amelyeket Ian Anderson az együttes frontembere írt.
 
 
Csernus Ábel