Bejelentkezés

x
Search & Filters

A klip, ami miatt otthon maradtam



Történt, hogy április elején a zenekar új videoklippel jelentkezett, amihez egy játékkal is előrukkoltak, mely messze több mint három perc öt másodpercre leköti a néző figyelmét. Természetesen nem egészen emiatt ellenőriztem óránként, hogy az ajtón kimentem-e, és továbbra is arra biztatom a kedves olvasót, hogy ha teheti, ne érintkezzen más személyekkel és persze hallgasson sok zenét.
 
A budapesti csajbanda 2018-as, ’Sniffyction’ címre keresztelt bemutatkozó albumán kétség kívül tehetséges zenészeket ismerhettünk meg, akik nagyon elkapták a ’80-as évek hangulatát. Azóta több tagcserén is átestek, az idén bemutatott ’Levegőt!’ című dalban például már Csakmag Vivien énekel.  Megmondom őszintén, a debütnél én úgy gondoltam, hogy az angol nyelv jobban fekszik nekik, erre aztán a mostani két magyar dalszövegükkel rá is cáfoltak. Az zene ütősebb, a szövegek jóval mélyebbek a korábbiaknál, a fejlődés minden téren megkérdőjelezhetetlen. A ’Visszatérő idegen’ klipje bár áprilisban jött ki, azt még a pandémia előtt forgatták Budapest utcáin. A felvételek a Stray Heart Recordsnak köszönhetőek, a keverést és a masteringet a No Silence Studios intézte, a videó pedig a Simpal Productions érdeme.
 
Na de miért töltöttem 2020 áprilisának első hétvégéjét a ’Visszatérő idegen’ oda-vissza lassított nézegetésével? Egyrészt, mert nem nagyon volt koncert, amin megborulhattam volna, másrészt a klipben ÁLLÍTÓLAG „el van rejtve négy híres filmből pár képkocka (másodperc töredékek idejéig)”. Én pedig könnyen kapható vagyok az ilyenekre, jelen esetben is hamar előjött nálam a nagyerebízdide, nehogymárponténnetaláljammegazokatafilmeket mentalitás. Aha, ahogy azt én elképzeltem… azon túl, hogy a videó (majdnem) minden képkockája beleégett a retinámba, megfigyeltem, hogy a vágás milyen fasza és hogy a szívmelengetően retro filterek (amik miatt amúgy még szentségelni fogsz, ha szintén szeretnéd próbára tenni sasszemed és hollywoodi tudásod) is mennyit adnak hozzá az élményhez. Jelentem, három említett filmre sikeresen ráakadtam és validáltattam is a tippjeimet a zenekarral. A negyedik azonban még rajtam is kifogott, úgyhogy hajrá Rockbook közösség, maradjatok otthon, igyatok meg pár kávét, készítsetek be popcornt és anyiszor, illetve olyan lassan nézzétek meg a klipet, hogy meglegyen az a négy film, ha már én ilyen figyelmetlen és/vagy kulturálatlan vagyok!
 
Ha elégszer megnéztétek az alábbi videót, akkor pedig görgessetek lejjebb és olvassátok el friss interjúnkat is, melyet ezúton is köszönök a lányoknak!
 
 
Rockbook: A napokban jelent meg a ’Visszatérő idegen’ című dalotok videoklipje. Egy új album előfutáráról beszélhetünk?
 
Sniffyction: Így van, egy pár számos EP-t tervezünk megjelentetni hamarosan, melyen a ’Levegőt!’ és a nemrégiben megjelent, ’Visszatérő idegen’ biztosan helyet kap. Zeneileg hasonló hangvételű dalokra kell számítani, mégis egy nagyon izgalmas tracklist van születőben. Továbbra is magyar szöveggel és szokatlan témákkal készülünk, olyasmikkel, amikről mások nem feltétlen írnak dalt… ennek ellenére reménykedünk benne, hogy egyszer megértenek minket. laugh Még nem mindegyik szám konyhakész, van ahol a szöveg hiányos, máshol a dalszerkezet, sajnos megbénította a munkálatokat a kialakult helyzet, de dolgozunk rajta, hogy minden online folytatódhasson… szóval nem tudjuk pontosan mikorra várható az EP, de annyit biztosan mondhatunk, hogy: EGYSZER CSAK!
 
Rockbook: Mit jelent számotokra a dal, mi volt a koncepció?
 
Sniffyction: A szám megszületése közben, szinte kivétel nélkül az intro-ról mindenkinek az jutott eszébe, hogy olyan mintha elaludnánk, így került szóba az a jelenség, amikor az ember álmaiban ugyanaz a személy többször feltűnik, de pontosan nem tudni ki az, mégis folyamatosan jelen van az a ’déjà vu’  érzés. Ez adta az alapötletet. Így születtek meg a különböző helyszínek és életképek a fejünkben, mintha egyik álomból a másikba ugrálnánk. Azonban mivel a ’Levegőt!’ is hasonló, álommal kapcsolatos témájú, elvetettük hogy ez konkrétan megjelenjen a szövegben, de végül így is teljesen életszerű maradt. A videoklip megvalósításánál a Simpal Productions csapatával közös megegyezésben, azt szerettük volna elkerülni, hogy az ábrázolásmód nagyon direkten kapcsolódjon a szöveghez, ezt inkább a néző képzeletére bíztuk, így született meg a városban sétálós megoldás, megfűszerezve egy retro VHS kazetta stílusú köntösben. 
 
Rockbook: A hangzás modern, valahogy letisztultan mocskos, a klip viszont a VHS-korszakot idézi. Honnan jött a nosztalgikus effektek ötlete?
 
Sniffyction: Az alapkoncepcióban még nem szerepelt a VHS-szerű kivitelezés, a munkálatok közben jött az ötlet, amikor néztük vissza a felvételeket. Legelőször a rendező úr, Sas Márk (Simpal Productions) fejéből pattant ki az isteni szikra és csinált is egy elővágatot, amit látva, kérdés nélkül mindenki le is okézott. Egyébként is szerettünk volna már régebb óta egy hasonló videót, mindannyian a kilencvenes évek gyermekei vagyunk, ezért tagadhatatlan a nosztalgia az ilyesfajta dolgok iránt. Ráadásul nagyon jól áll a városban sétálós felvételeknek, ahogy megbolondítja a kazetta ide-oda tekergetése, megállítása, kiégése és kicsit az eredeti ötletünket is megidézi, mintha egy kis virtuális valóságba vagy álomba cseppentünk volna. Az intro kimondottan a régi sorozatok főcímének érzetét keltheti. Viszont hangzásban a modernebb vonalat szeretnénk tovább vinni, ami pedig Simon István (No Silence Studios) keze munkáját dicséri. 
 
 
Rockbook: Igazán (tényleg NAGYON) éles szemű néző négy klasszikus film képkockáit fedezheti fel a videóban. Nektek mi a kedvenc filmjeitek?
 
Sniffyction: Így van, négy klasszikus film villan fel pár tizedmásodpercre a klipben. Márk úgy gondolta vágás közben, hogy egy kicsit megviccel minket ezzel, kíváncsi volt, felfedezzük-e, mit és hova rejtett. Amolyan húsvéti "tojáskeresés" virtuálisan.  Az ötlet nagyon tetszett nekünk és tovább is adtuk ezt a kis játékot a hallgatóinknak, egy verseny gyanánt. Sajnos még senki nem találta ki teljesen a megoldást, de még nem késő. Hajrá! (Segítség lehet, ha a videót lassabb tempóban játsszátok le.) wink
 
Hm, a kedvenc filmjeink? Erre szerintem nincs egy konkrét válasz, minden olyan filmet szeretünk, ami valamilyen módon maradandó élményt ad, tudod, amibe benne van az a "huh", megtörténik az a bizonyos katarzis és akár napokig elgondolkodtat. 
 
Rockbook: Köztudott, hogy a COVID-19-nek sajnos a zenészekre és az élőzenére is meglehetősen negatív következményei vannak. Ti hogyan élitek meg a járványt és a #maradjotthon kampányt, mivel ütitek el az időt?
 
Sniffyction: Valóban ez egy nehéz helyzet a művészek és rendezvényszervezők számára is. Persze egyre több online megoldás születik a hatalmas űr pótlására, amik nagyon jó kezdeményezések. Jó látni, hogy mindenki igyekszik kreatív energiáját más formában kamatoztatni, értem itt például a #maradjotthonfesztivál-t vagy akár a különböző karanténkoncerteket, zenészek online podcastjait, ahol akár személyesen is lehet kérdéseket feltenni. Az internet szerencsére lehetővé teszi a karantén ideje alatti kapcsolattartást és jelenlétet, nem csak a zenei színtéren, ezáltal enyhíti az otthoni egyedüllétet és kicsit talán erősíti a szolidaritást embertársaink iránt, ebben a nehéz helyzetben. Szerencsére épp az év elején jelentkeztünk két új dallal, ami talán enyhítheti az elmaradt koncertek hiányát. Most mindannyiunk home office-ban dolgozik, vagy tanul és az otthon ’magányában’ alkotunk. Rövidtávon egy cover van születőben és remélhetőleg mihamarabb világot lát.
 
Rockbook: Mit javasoltok az olvasóinak a vírus idejére?
 
Sniffyction: Most talán több időnk akad új dolgok megismerésére, régen halogatott dolgok befejezésére vagy éppen új szokások bevezetésére. Sportoljatok, olvassatok sokat! Tartsátok a kapcsolatot szeretteitekkel, még ha csak online van rá lehetőségetek! Hallgassatok sok és sokféle zenét, ismerjetek meg hazai zenekarokat, írókat, tervezőket, filmeket, sorozatokat. A nagy globalitás jegyében sokszor túlzottan is kifelé irányul a figyelmünk, miközben rengeteg értékes alkotó és alkotás színes palettája vesz minket körbe itthon is, akik és amik felfedezése igazi gyöngyszem lehet nem csak ebben a vészterhes időkben, hanem a sima szürke hétköznapokon is!
 
 
Somogyvári Ákos