Bejelentkezés

x
Search & Filters

Koncertbeszámoló: Sunset, Down For Whatever, Wishes, The Trusted One – 2018. 06. 13., Barba Negra Track



Sunset, Down For Whatever, Wishes, The Trusted One – 2018. 06. 13., Barba Negra Track
 
A magyar metal színtérre mindig is jellemző volt az összefogás, az utóbbi időben pedig több fontos eseményen is láthattunk példát erre, elég csak az AWS eurovíziós szereplésére vagy a Nagy-Szín-Pad! versenyre gondolnunk, amelyen az Apey & the Pea diadalmaskodott nagyrészt a közösség támogatásának köszönhetően. Június 13-án azonban nem egy verseny, hanem a hajléktalanok megsegítése miatt gyűlt össze a Barba Negra Track kis színpadánál a Sunset, a Down For Whatever, a Wishes és a The Trusted One csapata.
 
A zenekarokban közös, hogy mindannyian a modern metalos közegben mozognak, a fogós dallamok és a tiszta ének mellé pedig fogós riffek és némi hörgés is kerül. Az elsőként színpadra lépő The Trusted One négy éve kezdte meg működését, Another Dawn című második EP-jük pedig idén januárban jelent meg és többek közt a Don Gatto vendégeként is megmutathatták már, hogy mit tudnak. Ezúttal ők léptek elsőként színpadra, hogy megalapozzák a hangulatot a gyülekező közönség számára, akik közül egyébként sokan hoztak ruhákat a már említett jótékonysági akcióhoz, amelyet a CoGoodwill: Make People Feel Better-rel közösen valósítottak meg a zenekarok. Az öttagú The Trusted One az este többi fellépőjéhez hasonlóan angolul prezentálja dalait, ami jól is van így, ehhez a műfajhoz valahogy tényleg jobban passzol ez, és a már említett fogós dallamokban sincs hiány. Aki szereti a műfajt és esetleg még nem hallott a zenekarról, bátran adjon nekik egy esélyt, biztosan nem fogja megbánni.
 
 
A Wishes épp a koncert előtti napra időzítette új klipje, a Courage premierjét, a leglelkesebb rajongók pedig már az ehhez kapcsolódó oroszlános pólóban érkeztek a bulira. A zenekar tavaly tavasszal bukkant fel a hardcore punk színtéren, azóta pedig a pesti klubok mellett több vidéki nagyvárosban is megfordultak már, valamint játszottak a Deez Nuts vendégeként is. A koncerten nyújtott teljesítményük alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez a bő egy év is elég volt ahhoz, hogy kellő színpadi rutint szerezzenek; magabiztos kiállás és erős megszólalás jellemezte a csapatot, akiknek nagyjából fél óra jutott ezen az estén.
 
 
Bár a Down For Whatever még csak nagyjából három és fél éve van a pályán, ez is elég volt ahhoz, hogy a legnépszerűbb fiatal magyar metal csapatok közé kerüljenek. Tavaly megjelent első albumuk, a remek White Light, de ismerhetitek a Tarzan egyik betétdala, a Két vágy, valamint a Wellhello feldolgozásukat is, az önálló koncertek mellett pedig a We Came As Romans, a Helia, az Ignite, vagy éppen a már említett AWS előtt is bizonyíthattak, a YouTube-csatornájukon pedig rendszeresen bejelentkeznek aktualitásaikkal, poénokkal, háttérinfókkal vagy éppen kérdezz-felelek videókkal VLOG4WHATEVER nevű sorozatuk keretében. Mire Kikiék színpadra léptek, már szép megtelt a küzdőtér, a jelenlévők pedig láthatóan és hallhatóan ismerték a dalokat, amelyet nagyrészt a White Light-ról válogatott össze a zenekar. A fiúknak ez volt az utolsó koncertjük, mielőtt belevetnék magukat a fesztiválokba – a jövő héten már az Ukk&Roll-on játszanak, a Track-es buli ötlete pedig tőlük és a Sunset-től eredt, beleértve a jótékonysági kezdeményezést is, amiről sokan példát vehetnének, ahogy az is elismerésre méltó, hogy így meg tudták mozgatni a közönséget ezen a meleg, bár esősnek ígérkező szerda estén.
 
 
A Sunset már évek óta meghatározó tényező a magyar színtéren és aktívan koncerteznek önállóan, valamint más csapatokkal – például épp a Down For Whatever-rel – közösen, ennek ellenére, ha emlékeim nem csalnak, szinte napra pontosan három évvel ezelőtt láttam őket utoljára szintén a Track-ben, a Papa Roach vendégeként, Dáci játékát viszont többször is volt alkalmam megnézni azóta a Fish! koncertjein és az egyik legjobbnak tartom a „posztján”, azt pedig ismét bizonyította, hogy az őrületért sem kell szomszédba mennie, miután a koncert végén lepakolta a felszerelését a küzdőtérre, hogy aztán a dobverők mellett a fejével is megütögesse, aminek láttán teljesen jogosan fogalmazódott meg valakiben a „mit ittál?” kérdés. A Sunset a Down For Whatever-hez hasonlóan szintén tavaly jelentkezett új albummal és fényesen bizonyítja a We Are Eternity sikerét, hogy más bandák koncertjein is rendszeresen bukkannak fel ilyen pólót viselő Sunset rajongók, akik természetesen ezúttal is szép számmal képviselték magukat, hogy feltegyék a pontot az I-re ezen az egyébként sem gyenge estén, amelyért le a kalappal a Sunset és a DFW legénysége mellett, különösen azért, hogy a bulizás mellett egy jó ügyre is gondoltak, és persze minden tisztelet a zenekarok rajongóinak is, akik örömmel mozdultak meg azért, hogy másokon segíthessenek. Remélhetőleg lesz még ilyen alkalom és a fellépő csapatokat is látjuk még együtt, akár így, négyesben is.
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Révész Patrik