Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Korn június 21-én birtokba vette a Budapest Arénát (koncertbeszámoló)



Korn, Deadly Apples – 2022. 06. 21., Budapest Aréna
 
Az elmúlt hónapok – legalábbis koncertszempontból – már határozottan emlékeztetnek a pandémia előtti állapotokra, és ismét sorra indulnak nemzetközi turnékra a világszerte népes rajongótáborral rendelkező zenekarok. A Korn is beállt ebbe a szerencsére egyre hosszabb sorba, és június 21-én birtokba vették a Budapest Arénát.
 
A koronavírus miatti halasztások azért nem múltak el teljesen nyomtalanul a koncerttel kapcsolatban, hiszen az eredeti tervek szerint a Gojira lépett volna fel különleges vendégként Jonathan Davis-ék előtt, ez az elég ütősnek ígérkező párosítás azonban végül meghiúsult, és bár július 27-én a Gojira-t is láthatjuk majd Budapesten, ezúttal végül a Deadly Apples-nek jutott a megtiszteltetés, hogy bemelegítsék a közönséget. A zenekar egyébként már a közösségi oldalakon megkezdte a barátkozást és a rajongógyűjtést: lelkesen válaszoltak mindenkinek, hogy mikor várható a kapunyitás és a kezdés, és természetesen arra biztattak minden érdeklődőt, hogy érkezzenek időben és ne maradjanak le az ő fellépésükről sem. Egyébként érdemes is volt a kanadai bandára hallgatni, mivel a Korn-t kedvelőknek jó eséllyel bejönne az ő zenéjük is, ráadásul a két csapat között régóta jó a kapcsolat: a közös turnék mellett Munky még vendégeskedett is néhány dalukban.
 
 
A Deadly Apples kezdésére már egész szép számú közönség összegyűlt, teljes telt ház pedig az este végére sem lett, ami talán annak is betudható, hogy a közelmúltban lépett fel Budapesten a Dream Theater, a Ghost, a Tool, a Scorpions, az Iron Maiden és a Red Hot Chili Peppers, ezen a napon indult a Muse-szal Sopronban a VOLT fesztivál, ráadásul a héten egy másik hasonló műfajú banda, a Deftones is a magyar fővárosban játszik majd. Akárhogy is, a Deadly Apples becsülettel elvégezte a dolgát és megteremtette a megfelelő alaphangulatot az estéhez.
 
 
A Korn-nál korántsem csak a halasztások jelentették az egyetlen problémát az elmúlt időszakban: Jonathan Davis alaposan megküzdött a koronavírussal, a banda basszusgitárosa, Fieldy pedig a hivatalos tájékoztatás szerint arra koncentrál, hogy a „rossz szokásait” legyőzze, ezért egyelőre nem is lép fel a többiekkel, a pótlására viszont nem lehet panaszunk, ugyanis a Suicidal Tendencies-ből ismert Ra Díaz ugrott be a helyére.
 
Ra Díaz
 
A zenekar fesztiválokon lép fel Európában, de néhány önálló buli is becsúszik, amelyekbe valamivel több szám is belefér a rendelkezésre álló hosszabb idő miatt. Ez alapján a korábbi setlisteket böngészve nagyjából 17 dalra lehetett számítani és valóban ennyit is kaptunk, valamint egy hangulatos dobszólót is Ray Luzier-től.
 
Ray Luzier
 
A turné ugyan Requiem néven fut, de azt azért erős túlzás lenne állítani, hogy valóban a legutóbbi album bemutatására hegyezné ki a zenekar a koncerteket, mivel összesen két dal hangzott el a februárban megjelent lemezről, ezenkívül pedig alapvetően egy best of programot kaptunk, néhány kellemes meglepetéssel kiegészítve.
 
A Here To Stay, a Got The Life és a Falling Away From Me hármasa nyerő indításnak bizonyult, és úgy tűnt, a banda tagjai jó formában vannak, a már említett Ra Díaz-zal pedig maximálisan megvan az összhang, még ha fazonra kicsit más is, mint Fieldy. Különösen jó volt látni, hogy Jonathan Davis is rendben van és talán még a turnén belül is kifejezetten erős napja volt: nemcsak meggyőzően énekelt, hanem a bandát és a közönséget is igazi Sötét Nagyúrként irányította.
 
Jonathan Davis
 
A No One’s There és az Insane mindenképpen üde színfoltjai voltak a koncertnek, és egy kicsit izgalmasabbá tették az egyébként nagyjából kiszámítható programot, ami azért ezzel együtt is elég izmos volt, hiszen olyan dalokról beszélünk, mint a Coming Undone, a Freak On A Leash és a Blind, a ráadásba pedig egy egyveleget is becsempészett a zenekar, amelyben az It’s On-t, a Trash-t és a Did My Time-ot gyúrták össze.
 
Jó pár évvel ezelőtt volt már egyszer szerencsém élőben a Korn-hoz a Szigeten, és nekem személy szerint az a koncert valamiért átütőbb élményt nyújtott és a hangulata is jobban magával ragadott, de ennek ellenére a mostani buliban sem nagyon lehetett hibát találni, és már önmagában az is örömhír, hogy a több halasztás után végül megvalósult a fellépés és 2022-ben ismét csak egy nagyjából átlagos nyári hétköznapnak számít, hogy ilyen kaliberű zenekarokat láthatunk, és remélhetőleg ez most már így is marad.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Here To Stay
02. Got The Life
03. Falling Away From Me
04. Start The Healing
05. Cold
06. Shoots And Ladders
07. No One’s There
08. Y’All Want A Single
09. Insane
10. Worst Is On Its Way
11. Coming Undone
12. Freak On A Leash
 
Ráadás:
 
13. It’s On! / Trash / Did My Time
14. Twist
15. A.D.I.D.A.S.
16. Clown
17. Blind
 
 
Tóth Mátyás