Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Kowalsky meg a Vega jubileumi koncertje maximálisan méltó volt a zenekar teljes munkásságához (koncertbeszámoló)

A közelmúlt és a közeljövő bővelkedik zenekarok és előadók jubileumaiban, és ez igaz a Kowalsky meg a Vegára is, akik fennállás 15. évfordulóját ünnepelték meg szombaton egy nagyszabású, telt házas Aréna-koncerttel.
 
A jubileumi bulira – nem meglepő módon – hosszú hetekkel ezelőtt elfogyott az összes jegy, ahogy az általában lenni szokott a zenekar esetében, helyszíntől függetlenül, és abban sem volt semmi meglepetés, hogy már jóval a kapunyitás előtt is hosszú sor kígyózott az Aréna kapui előtt. A vendégelőadó szerepét Hangácsi Márton töltötte be ezen a nap mindennapi estén, aki bár egymaga állt a színpadra, egy kis technikai segítséggel mégis több hangszert is megszólaltatott. A dallamok elsősorban akusztikus gitárra épültek, és hasonló optimizmus, életvidám hangulat áradt belőlük, mint Kowáék dalaiból – talán emiatt is esett rá a zenekar választása. Az ülős szektorok egyébként már Marci produkciója alatt is teljesen tele voltak, és a küzdőtéren is szép számmal voltak, és persze egyre csak gyűltek a Kowalsky-rajongók.
 
 
Fél kilenc körül pedig kigyulladtak a fények és megjelentek az első animációk a LED-falakon, majd pedig a zenekar tagjai is színpadra léptek a Még nem éden című dallal. Eleinte mintha a basszusgitár és a dob kicsit elnyomta volna az éneket, de szerencsére ezt hamar korrigálták, és utána már végig arányosan szólt minden, ahogy azt kell.
 
Ötletes gondolat volt a zenekar és a szervezők részéről, hogy a kivetítőn mindig megjelent egy-egy szó, amely talán a leginkább összefoglalta a soron következő dal tartalmát, mint például a Hála, a Megértés, az Elfogadás, és hasonló egyszerű, ám mégis rendkívül fontos szavak. A nóták közül pedig természetesen nem maradhattak ki az olyan nagy kedvencek, mint a Bölcsődtől a sírodig, az eredetileg FankaDelivel előadott Ez a mi mesénk, a Varázsszavak, vagy éppen az Egy világon át, és vendégként a színpadra lépett Mogyorósi Timi is, aki a Mad World feldolgozását énekelte el gyönyörűen. Ezenkívül egyébként Rag’n’Bone Man jól ismert dalát, a Human-t is hallhattuk, méghozzá a billentyűsként végig közreműködő Dani fantasztikus hangján.
 
 
A Tizenötmillióból egy című dalhoz a honvédség közreműködésével forgatott klipet a zenekar, és a videót teljes egészében láthattuk is a háttérben, ami szintén nem mindennapos, és kifejezetten érdekes megoldás volt. A tavaly megjelent, és azóta már javában többszörösen platinalemezes Kilencről is előkerült néhány dal, például a Ragyogás, majd egy kis múltidézés következett a Nem minden szarka farka formájában.
 
Felesleges lenne persze a koncert teljes programját felsorolni, annál is inkább, mert 26 dal fért abba a közel két és fél órába, amit a zenekar a színpadon töltött, ez pedig már önmagában nem kis teljesítmény, vagy mondhatjuk úgyis, méltó egy tizenöt éves jubileumhoz.
 
 
Kowa mindig igazán jó frontember, aki a dalszövegeke mellett szóban is elmondja a gondolatait átvezetőként, ami nekem személy szerint nagyon szimpatikus, ráadásul ezen kívül is sokat kommunikál a közönséggel - na, nem mintha a rajongókat külön kellene biztatni a közös éneklésre és mozgásra, hiszen az Arénában is hibátlan összhangban volt egymással a több mint 12 ezer jelenlévő, akárcsak a zenekar a színpadon, de persze ez sem meglepő, hiszen ennek a 15 évnek a rajongók is végig aktív részesei voltak.
 
Egy Aréna-koncert mindig rizikós vállalkozás és könnyen be lehet vele fürödni, de a Kowalsky meg a Vega esetében erről szó sem lehetett.  A szombat esti koncert maximálisan méltó volt a zenekar teljes munkásságához, a dalaikból áradó szeretethez és pozitív gondolatokhoz és a közönségükkel való megbonthatatlan egységükhöz. Nincs is ehhez mit hozzáfűzni, azon kívül, hogy még sokszor tizenöt évet kívánunk a zenekarnak!
 
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Még nem éden
02. Mit mondjak még?
03. Bölcsődtől a sírodig
04. Hála veled
05. Az élet maga
06. Varázsszavak
07. Ébredj!
08. Ez a mi mesénk
09. Egy világon át
10. Csend legyen!
11. Mad World (feldolgozás)
12. Ki van ez találva
13. Tizenötmillióból egy
14. Hullajózan
15. Ragyogás
16. Nem minden szarka farka
17. Lehetetlen nincs
18. Egy test
19. Ennyi csak
20. Human (feldolgozás)
21. Forradalom Rt.
22. Otthon, édes otthon
23. Semmim nincs!
 
Ráadás:
 
24. Amilyen hülye vagy…
25. Új templom épül
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotó: Simon Márton, Kowalsky meg a Vega