Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kowalsky meg a Vega koncertbeszámoló – 2014. július 18., Budapest Park



A tavaly nyári jubileumi buli után, amit dvd-n is kiadott a zenekar, eltelt egy év. Megjelent róluk egy könyv, egy új album is, ami már többszörös platina lett. Egy hónapja már meghódították Budán a Trackot, jóformán teltház előtt, most kíváncsian vártam, hogy Pesten a Park 7-8 ezres befogadó méretével mit kezd a zenekar (Ahonnan jöttél elillan, ahova tartasz, sehol még). Itt van a nyári fesztiválok és a zivatarok ideje, és a banda igazi latinos, rappes, kicsit balkános zenéjével komoly sikereket ér el országos turnéjukkal, de stílusukat kár lenne ennyivel elintézni, mert igen csak összetett. Igazi fesztivál banda tartalmas szövegekkel, nehezen hasonlítható máshoz. Előzenekar a háromtagú gödöllői Helo Zep, akiket már az X-faktorban is láthattunk tavaly. Homlokegyenest más stílust tolnak (punk), mint Kowalskyék. A célközönség korosztályra mondjuk ugyanaz.
 


Kapunyitásra korrekt sor alakult ki, meg az égiek is megkönyörültek, mivel a környéken nem gyenge zivatar volt párórája. a beengedés flottul megy, az első néhány sort rögtön ki is tölti a törzsgárda, főleg csajokból. A punk trió hamarosan bele is csap az EP- ről ismert háromnegyed órás műsorba. Szépen szállingózik a közönség befelé, meg előre. Cserébe melegítésként lendületes, zúzós punkos dalokat kap a nép. A srácok látható élvezettel „melóznak”, bár nem egyszerű egy komoly banda előtt fellépni, mikor mindenki őket várja… Az elhangzott Helo Zep dalokból néhány: - Múló állapot, Nem a szőke herceg (ami a lemez cím is egyben, s az énekes Szűcs Dávid haja valóban vörös, mint az ördög), Utolsó zajkeltők, Szerettél-e valaha?, Tragédia, meg a Szólj és kész!

A húszperces átállás alatt megy a töltikézés a pultoknál, alig győzik kiszolgálni a népet. Asszonyka itt van velem, vizet kér, én sört, majd egy ezres. Nem a csapolt volt ennyire drága… A Kowalskys jól ismert intróra mindenki tódul előre, közel teltház van. Nyitásnak, ahogy berobbanak a „Hotel Eufóriával” egyértelműen eldőlt az este. Siker lesz, nem kétség. Jimmyn nincs a szokásos sportszár, már Ő is felhagyott vele, vagy csak nem tudott aranyszínűt szerezni a hangfalborítás után (mindig megegyező volt ezzel). Igazi best of-ot kap a közönség, Kowa felkonfjaival.

 

 

A színpadon mindenhol kihangsúlyozva az új lemez szimbóluma, amiről el is hangzik öt a címadóval egyetemben. Hiába no, „Ki van ez találva” az eleje is, meg a vége is! Van „Szarka-farka”, ami abszolút közönség párti refrén szám, megy is a dana rendesen meg a fitnesz! Az amilyen hülye vagy,  két millás youtube nézettsége egy év alatt, azért nem rossz. Igazi fesztivál hangulat van. Nagyon bátorra piált figurát nem láttam, pedig főleg harmincas korosztály a jellemző, és péntek van. FankaDeli nélkül lemegy az Expedíciós, tetőre kiülős nóta is, nagy kedvenc ez is:
 


Jók a szövegek, mélyek. Kowa hangja is ma hibátlanul szól, nincs rekedtség. Nem sül el balul itt semmi, Argo után szabadon, meg az ég sem szakadt le szerencsére! Van zászlólengetés, frontemberünk feketében a tetkókkal igazi kalóz kapitányra hajaz, Johnny Deep sehol sincs hozzá képest, Vidák Robi is lecseréli a gityót zongorára egy dal erejéig, Soci adja meg a végszót billentyűleütésben. Remekül összerakták a programot, a szívekben épülhet az új templom! A Mosolydalt Kowa és Robi vezényletével megoldja a közönség amolyan fél akusztikban, hogy a végén legyalulják a 6-7 ezer embert, mint a hunok.(ez a záró dal) Nem panaszkodhat itt senki, minden klappolt ma este. „Sose feledem a  szeretetet, nem adom semmiért!” Az új album kritika itt olvasható.
 


Az elhangzott dallista Vegáéktól:

01. Intro
02. Hotel Eufória
03. Ki van ez találva
04. Még nem éden
05. Nem minden szarka-farka
06. Ennyi csak
07. Hullajózan
08. Amilyen hülye vagy
09. Ez a mi mesénk
10. Balul sül el
11. Hogy vagy?
12. Új templom épül
13. Nem igaz
14. Egy világon át
15. Aszfalt és fehér csík
16. Leszakad az ég
17. Forradalom Rt.
18. Mosolydal
19. Jövünk, mint a hunok

 


Juhász Peti
 

Címkék: 
Kowalsky meg a Vega