Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kowalsky meg a Vega – Még nem éden (2014) lemezkritika



A lemez Debrecenben az MMP stúdióban került felvételre még januárban, ismét Moszi vezénylete alatt. Megjelenés 2014. március. Digipackos formátum, rendhagyó MOL kutas terjesztés, és nincs egy ezres az ára. A borítókép Kowa ötlete alapján készült, az első vázlatot is ő készítette, ebből került kidolgozásra a lemezborító, mely eredetileg egy napszimbólum, de a kígyók, a szív (élet), a koponya (halál), az ördög (rossz) és angyal (jó) motívumok összefoglalják mindazt, ami meghatározza az emberek mindennapi életét. A lemez címe erre utal: ahol élünk, az még nem éden, azonban a megfelelő irányultsággal azzá válhat.
 


Az album dallistája:

01. Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek (videóklip)
02. Még nem éden (videóklip)
03. Bölcsődtől a sírodig (km. FankaDeli) (videóklip)
04. Hogy vagy?
05. Szép nap ez arra
06. Ami fontos (videóklip)
07. A legkisebben a legnagyobb
08. Egy világon át
09. Hullajózan (videóklip)
10. Egyetlen út
11. Egy darabban
12. Mosolydal

A kiszerelés teljesen rendben, ami kell, benne van: Szimbólum, Cd, egy szponzor kupon is, valamint jelen esetben az elengedhetetlen szövegkönyv. Az ár baráti, például itt a Trackben két sörnek az ára, de az albumot többször is lehet „fogyasztani” ennyiért. A zenekar hetedik lemeze, ez már a vérfrissítés utáni állapotot tükrözi, tényleg nagyon jól sikerült. A tizenkét nótából néhányat (a felét) már tavaly is játszottak koncerten, amikből ha tetszik, ha nem, sláger lett komoly nézettséggel a Utube-on! Valószínű, hogy ez is közrejátszott abban, hogy hat héttel a megjelenés után már elérte a platina státuszt, ami a mostani letöltögetős, ingyen bulikat preferáló közönség miatt, azért nem rossz eredménynek számít ebben az átalakult világban.
 


Kowa szövegeit nem kívánom kielemezni, erre ott vannak a magyar tanárok, akik bele tudnák magyarázni az ángya térdkalácsát is, de kétség nem férhet hozzá, hogy mélyek és komoly mondanivalójuk van. Azt is megkockáztatom, hogy egyféle jambrikus versek. Nem fogalmaz bonyolultan, néha még a közhelyek is megtalálhatók, hogy érthető legyen minél többeknek. Kishazánkban ilyen szövegíró nem sok van, egy kezemen meg tudom számolni… A zene, ami szintén egyedi a hazai palettán, néhol spanyolos, rappes jelleg, olyan pop – rock, de nem karcol, mint a Ganxsta féle Kartel, hanem selymesen csúszik, mint egy jó Éden pálinka, vagy házi, és lassan levesz a lábadról…Könnyeden szórakoztat. Olcsó költségvetésből készülnek klippek a netre a számokról, digitális emberkéknek, de nem is a Holywood-i produkció a lényeg, hanem a tartalom, hogy minél többekhez eljusson. Élőben nagyon magával ragadó, ami árad a bandából, de autóban hallgatva is önfeledt perceket tud szerezni a dugóban a sofőrnek. Mindig jönnek okosok, „mennyivanazenekarbanmég” kérdéssel, nem tudom, de szerintem még mindig felszállóágban vannak, pedig 11 éve léteznek. Fáradtság jelei nem mutatkoznak, örömből megy minden. Remek album! A célközönség? Nem egyszerű, a koncerteken láttam egészen fiatalokat is, meg erős ötveneseket. A magam negyvenöt évével megtalált mind zeneileg, mind szövegileg, pedig aki ismer, tudja, hogy a keményebb műfajt szeretem igazán. Ez is mutatja, hogy nem hétköznapi a zenekar. Remélhetőleg marad a szponzor is, mert akkor lesz még lemez, ami a magam fajta „oldschool vintage” emberkéknek örömet okoz és megveszi, és nem letölti. Ebben a megváltozott digitális világban, ami nem éden, csak így működhetnek a dolgok. Egyszer talán egyre többen eljutunk a belső békéhez, akkor jobbá válik a világ is körülöttünk, de ehhez mindenkinek tenni kell. Kowa megtette, erről szól ez a lemez is, csak tudni kell fogni az „adást”, mert irányt azt mutat. Ha kell, akkor katalizátort is használhatunk a „vételhez”, nem tiltja senki. A pontszám: 9,5/10
 


Elérhetőség:

http://www.kowa.hu/albumok/meg-nem-eden/
https://www.facebook.com/kowalskymegavega?fref=ts

Juhász Peti
 

Címkék: 
Kowalsky meg a Vega