Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Közérzetjelentés": Mohaing (Mohai Tamás) lemezbemutató koncertbeszámoló - Analog Music Hall, 2022.11.10.Végre megjelent Mohai Tamás új lemeze, a címe a “Szabadság fokai”. Az album kapcsán készített hosszabb interjút itt olvashatjátok.
 
Az új anyagot az Analog Music Hallban mutatták be november 10-én, és a koncertet magát éppen úgy vártuk már, mint az albumot. Kicsit túl ritkán lép fel Mohai Tamás a fővárosban, megjegyzem, ez nyilván nem rajta múlik. 
 
Az estét Tamás fia, Syl Mohai nyitotta meg saját produkciójával. Syl rendkívül ígéretes előadóként mutatkozott be, előre felvett zenei alapok segítségével adott elő dinamikus, technikás, a közönség figyelmét azonnal megragadó és el sem eresztő gitárzenét. 
 
Syl Mohai
 
Megfelelően megalapozott hangulat várta tehát a Mohai Tamás Band (Mohaing) fellépését. Ez, kissé rendhagyó módon, az új album egy cd-ről bejátszott számával indult, az “Elveszett szavazat” című darabbal. Azt gondolom, kiváló választás volt ez az avant-garde jazz-rocknak is felfogható nóta, mert rögtön átadott egy üzenetet: ami ma este következik, az fejnek és szívnek is szóló muzsika lesz!
 
És valóban. A felcsendülő új, vagy régi-új számok, Mohai Tamástól egyáltalán nem szokatlan módon, amellett, hogy mindenféle zenei-műfaji korlát nélkül kalandoztak stílusok között a kemény rocktól a rapen, vagy a jazzrockon át, az annak idején Új-Hullámosnak nevezett hangzásig, látleletet mutattak be a művész közérzetéről, világképéről. Aztán persze rendre kiderült, hogy a dalok nem csak az ő, hanem mindannyiunk közérzetét és világképét tükrözik, már persze, ha rácsatlakozunk, és hajlandóak vagyunk őt végigkövetni sokszor nem egyszerűen emészthető szövegi és zenei asszociációin, ahogy ő mondja “agymenésein”. 
 
 
A koncertre visszatérve: az első részben az új lemez dalait vezette fel a csapat, közöttük e sorok írójának egyik személyes kedvence, a “Karnevál” c. dal is elhangzott. Ez tulajdonképpen az egyik első Faxni-szám feldolgozása, újra elővétele, mit mondjunk, szövegének minden szava aktuális a nyolcvanas évek óta. Az új dalok közül első hallásra a már említett “Elveszett szavazat”, a “Kisváros”, a “Hazafelé éppen” ugrott ki, de ez persze ízléskérdés. Az első rész csúcsát viszont, szerintem eléggé egyértelműen a “Néma” és az ezt követő “Politikusok” dalkettőse alkotta. Ezek a nóták hangulatilag és mondanivalójukban kiválóan egészítik ki egymást, és hát a “Politikusok” végén óriási örömzenélés zár. Itt Török Péter is kibontotta kiváló gitártudását (aztán még többször az este során), Kiss G. László basszus-, és Mohai Szabolcs dobszólója szintén “fejfelkapósra” sikerültek, igazolva a zenészek rendkívül magas kvalitásait. Külön megjegyzést érdemel Jud Harmony vokálja, amely a magyar underground legszebb és legérdekesebb pillanatait idézte fel a sokat látott/hallgatott nézőben. Kifejezetten egyfajta A.E. Bizottság-ban, vagy később a Nyers-ben hallott ízt adott a számoknak. 
 
 
A koncert második felében Mohai Tamás 19-re lapot kért, és nyert. Az alapzenekarhoz ekkor csatlakozott Nagy Ádám és Syl Mohai is gitárokon, ami, azt hiszem ez sejthető, egészen elképesztő session gitárparádéhoz vezetett. Immár négy kiváló gitáros pörgette, adogatta egymásnak a témákat, zenei gondolatokat. Óriási élmény volt a rögtönzés, a spontán zenélés erejét és örömét megélni, megfigyelni és önkéntelenül átvenni.
 
És még sehol a vége! A session után sorra került, mondhatni ráadás-blokkban folytatódtak a meglepetések, régi Faxni-számok, mint a “Mellettem, mögöttem”, az “Inkább jó éjszakát!”, vagy egy apa-fia duó, a “Mára nincs több kérdés”.
 
 
Hosszú este volt ez tehát, mégis rövid. A koncert végén hallható ováció alapján azt hiszem, a szép számú közönség további Mohai-féle agymenésekre is nyitott lett volna, de persze az idő, az a gonosz idő minden jónak korlátot szab. Csak remélni tudjuk, azt hiszem ezt minden jelen volt nézőtárs nevében mondhatom, hogy az estéről valamilyen felvétel készült, és vagy hanghordozón, vagy megosztócsatornán, videón fogunk még találkozni az este részleteivel! 
 
A koncerten elhangzott dalok:  
 
01. Elveszett szavazat (bejátszása CD-ről)
02. Akkor is esz egy dal
03. Régi kéjek
04. Valami kell még buli előtt
05. Karnevál
06. Folytatni még
07. A szerelem csökkenése
08. Élet az élet felett
09. Néma
10. Politikusok
11. Alagút
12. Kisváros
13. Hazafelé éppen
14. Addig jó
15. Eszem a szíved (feat Nagy Ádám, Syl Mohai)
16. Benne vagyunk (feat Nagy Ádám, Syl Mohai)
17. Gödöllő (feat Nagy Ádám, Syl Mohai)
18. Mellettem mögöttem
19. Inkább jó éjszakát
20. Mára nincs több kérdés (apa-fia duó)
21. Ki gondol rám?
 
A zenekar:
 
Mohai Tamás – gitár, ének
Török Péter – gitár
Jud Harmony – ének
Mohai Szabolcs – dob
Kiss G. László – basszusgitár
 
Vendégek:
 
Nagy Ádám – gitár
Syl Mohai – gitár
 
 
El Bandi
 
Fotók: Fábián Bori