Bejelentkezés

x
Search & Filters

A közönség végigénekelte az Alvin és a Mókusok koncertjét a Barba Negrában!



25 év nem kevés idő egy zenekar életében, és több magyar és külföldi, akár igen jó nevű bandák pályafutását elnézve azt lehet megállapítani, hogy a többség ekkorra már javában túl volt/van a legnagyobb sikerein, és vagy kifullad, vagy a régi eredményeit meglovagolva próbál még fennmaradni. Szerencsére azonban ez nem általános érvényű, sőt, úgy tűnik, az Alvin és a Mókusok manapság népszerűbb, mint valaha, amit országszerte telt házas koncertek sora, a Lukács Lacival való közös, 2550 elnevezésű ünneplés – Alvinék ugyebár 25 évesek, Lukács pedig 50 – vagy éppen az a tény is fényesen bizonyít, hogy egy amerikai vendégzenekart is sikerült bedobniuk a The Dissidents személyében. Ha pedig valaki azt hiszi, hogy egy Alvin koncert 2018-ban nem tartogathat meglepetéseket, az nagyon téved, de erről majd később.
 
Ha valakinek a már említett The Dissidents hallatán esetleg a ma már kikopóban lévő disszidens szó ugrik be, az bizony nem a véletlen műve, ahogy az sem, hogy az énekes-gitáros Clarence Nyiri vezetékneve magyaros hangzású, mert bár ő már New Yorkban született, magyar felmenőkkel rendelkezik és kicsit a nyelvet is beszéli, a zenekar dalai azonban angolul szólalnak meg. Nagy megfejtéseket egyébként nem kell keresni a zenében, de a punk alapvetően sem a túl bonyolult megoldások miatt jó, sokkal inkább a dallamoknak, a szövegeknek és a hangulatoknak köszönhetően, ezekben pedig egytől egyig jól teljesít a csapat, ha pedig párhuzamot kellene vonni, talán a korai Green Day-t lehetne említeni, ami nem is meglepő, lévén Billie Joe bevallottan Clarence egyik nagy kedvence. A zenekar egyébként játszott a Tankcsapda amerikai koncertjein is, most pedig Európában tolnak néhány bulit, és már biztos, hogy ősszel is visszatérnek a környékre. A megfelelő hozzáállás és a jó dalok adottak, és ha Clarance és társai így folytatják, még sokat hallhatunk róluk a későbbiekben.
 
 
 
Bár a buli napjára még maradt néhány jegy a Barbában, a kezdés után már ki lehetett tenni a képzeletbeli „megtelt” táblát, de ez egyáltalán nem meglepő egy Alvin koncert esetében. A zenekar ugyan már tartott egy lemezbemutató bulit a Barba Negrában a tavaly megjelent Rendet a fejekben kapcsán, de ezt az estét tekinthettük egyfajta második felvonásnak vagy ráadásnak is, amelyhez jó apropót szolgáltatott a múlt héten bemutatott új klip, a Fejben dől el, és a dal természetesen a koncertről sem hiányozhatott.
 
 
Aki figyelemmel kísérte Alvinék vagy a koncert eseményének Facebook oldalát, belefuthatott egy posztba, amely szerint Vikinek eszébe jutott, hogy szívesen kipróbálná magát a dobok mögött is egy dal erejéig, de az ilyesmit általában nem veszi teljesen komolyan az ember, hiszen a legtöbb zenekar esetében ez csak poén szokott lenni egy-egy feltöltött fotó mellett.
 
 
Azonban, mint kiderült, Alvinék nem ezen zenekarok táborát gyarapítják: ők amit megígérnek, azt teljesítik is, így Viki valóban helyet foglalt a doboknál a koncert közben, ami már önmagában nem mindennapi pillanat volt, de ugyanez elmondható a lánykérésről is, ami ugyan egyre gyakoribb a magyar koncerteken is, de azért még messze nem annyira, hogy ne tudjon meglepetést okozni, különösen ha épp a Bizalom című klasszikus előtt kerül rá sor, majd Viki is megérkezik a menyasszonyi ruhájában. Kicsit szürreális, de kétségkívül szép és szívmelengető pillanatok voltak ezek.
 
 
Aki volt már Alvin koncerten, megtapasztalhatta, hogy a hangulat mindig hibátlan: bármelyik dal is szóljon éppen, a közönség biztosan énekel, mellette pedig vagy pogózik, vagy éppen a telefonjával világít. Egy biztos: az összhang mindig teljes a rajongók között és persze a zenekarral is, unalmas momentumok pedig soha nincsenek, így ilyet most is hiába keresett volna bárki, de nyilván nem is volt senki, aki ezzel a céllal érkezett. A zenekar egyébként idén ősszel több európai országban, valamint Amerikában és Kanadában is fellép, ami szintén jól jelzi Alvinék töretlen népszerűségét. Jó tudni, hogy vannak dolgok, amik ennyi év után sem változnak – bár továbbra is dicséretes, hogy a zenekar már ennyi ideje a pályán van – vagy csak még jobbak lesznek, az Alvin és a Mókusok pedig határozottan ilyen, és ha ez a tendencia továbbra is megmarad – márpedig ehhez minden adott – akkor újabb 25 évre is borítékolhatók a stabilan teltházas, utánozhatatlan hangulatú koncertek.
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Dávid Zsolt