Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Láncfűrész művészet” - Don Gatto: Sawdown EP lemezkritika

A jól bevált formula mentén halad továbbra is a láncfűrészes négyesfogat Don Gatto, a Sawdown már az ötödik kislemez a sorban. 4 szám röpke 11+ percben, puritán, de ízléses lay-out-tal ellátott eco-wallet-ba csomagolva. Lássuk a medvét!
 
Heads Buried In the Sand: Dallamos felütéssel indít, a refrén már-már slágeres magasságokba tör, aztán jön egy földbedöngölő, súlyos riff, amire bármilyen meglepő, de rá-skratchel-nek. Úgy bizony! Hogy most ez fricska vagy csak „modern” színesítő elem, nem tudtam eldönteni, de nincs vele gond, illik bele. 
 
Sink Without A Trace: Ami spontán eszembe jutott az a „hardcore unity” – egy nyitott tetejű benzinzabálóban tuti ez szólna, amiben a DG tagok ülnek, mondjuk útban az újjáéledt CBGB-’s felé, közben haverok és ismerősök az utcán. Mindenki integet, boldog és megy a respekt. Rövid velős dal, már vége is, amúgy erre készült videoklip, egy merőben más képi világgal.
 
 
Welcome To Ferocity: Ez a kedvencem az EP-ről, a védjegynek számító kórusok és csorda-vokálok mellett, némi morcos-karcos riffelést is kapunk az arcunkba, az ilyen témákból lehetne több, de nyilván nem ez volt a koncepció, hogy csináljunk pár agresszor HC dalt és kész. Koncerten tuti üthet a szaggatós középrész.
 
Tomorrow Is Another Day: Másik favorit, feelinges nóta, váratlanul pozitív kicsengéssel, konkrétan az összes Gatto stíluselem fel van vonultatva, pici akusztikus gitárral megfűszerezve a legvégén. Simán pöröghetne bármelyik hazai rádió rock/metal zenei műsorában.
 
A sound telt, tiszta, abszolút nyugati színvonal, ahogy megszokhattuk a srácoktól, az összes hangszer egymáshoz mérten kivehetően, arányosan szól. Mindenkinek ugyanakkora szerep jut. A rengeteg rutin, az éves átlagban lenyomott temérdek koncert érezteti hatását a zenén; dinamikusságuk töretlen. A borítóban benne vannak a szövegek, velősen megfogalmazott üzenettel, különösen a Sink Without A Trace tetszik, nem fogom most leírni, de egy zenész körökben jól ismert attitűdöt fest le. 
 
Idén jöhetne egy nagylemez, roppant kíváncsi lennék rá, milyen ívet húzna debüt volumenben. A tudás, erő és kraft ugyanis már ezer éve a Don Gatto vénáiban csorog.
 
„Vasárnap reggel berregő láncfűrész hangjára ébredek…lefőtt a kávé, alvásnak vége, én inkább felkelek.”
 
 
Elérhetőségek: Honlap, Facebook
 
Lupus Canis