Bejelentkezés

x
Search & Filters

Le a kalappal az "öregek" előtt!: Uriah Heep, Amberjack koncertbeszámoló – 2018. 10. 23., Akvárium Klub

Uriah Heep, Amberjack – 2018. 10. 23., Akvárium Klub
 
Bizonyos szempontból nagyon is találó, hogy éppen október 23-án ért el Magyarországra a Uriah Heep aktuális turnéja, mivel ez a nap a hősökről szól és a legendás brit zenekart is nevezhetjük annak, legalábbis a zenei színtéren mindenképpen, hiszen lassan már ötven éve emelik magasba a rock zászlaját, méghozzá töretlen lelkesedéssel és sikerrel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az Akvárium klubos koncert is hetekkel korábban telt házas lett.
 
A vendégzenekari státuszt ezúttal a budapesti Amberjack kapta meg, akik bluesos, hard rockos zenéjükkel remekül illettek Mick Box és társai elé és sikeresen állították maguk mellé a már bizonyára sokat látott Uriah Heep közönséget, sőt, magát a bandát is, akikkel nemcsak a közös fotó sikerült Láng Vincééknek, hanem Bernie Shaw egyenesen „fuckin’ great band”-nek titulálta őket, ami egy önmagáért beszélő elismerés és csakis egyetérteni lehet vele, mivel a fiúk tényleg nagyszerűek, ahogy azt ezen az estén is bizonyították és csak buzdítani tudok mindenkit, hogy tartsa szemmel és füllel a csapatot, mert igazán megéri.
 
 
A Uriah Heep tulajdonképpen családi örökség nálam, ha lehet ilyet mondani egy zenekar esetében, lévén édesapám egyik kedvenc bandájáról van szó, így megszámlálhatatlan alkalommal hallottam gyerekkorom óta az olyan klasszikusokat, mint a Gypsy, vagy a July Morning és ezek a nóták szerencsére a mai napig részei a zenekar koncertprogramjának, így végre élőben is „kipipálhattam” őket. Arról ugyanakkor szó sincs, hogy a Uriah Heep nosztalgiabanda lenne – pedig ha valaki, hát egy ötvenéves zenekar megtehetné, főleg annak tükrében, hogy sok, évtizedekkel rövidebb pályafutással rendelkező csapat is ezt csinálja, de a fáradhatatlan Mick Box és társai nem engednek meg maguknak ilyesmit és a lemezbemutató jelzővel sem vicceltek, ugyanis a koncert közel felét valóban az idén megjelent és nem mellesleg remekül sikerült Living the Dream album dalai tették ki, melyeket a javarészt ősrajongókból álló közönség éppolyan örömmel fogadott, mint a hosszú évekkel ezelőtti klasszikusokat.
 
 
Annak ellenére, hogy az eredeti felállásból már csak Mick Box tagja a csapatnak, rajta kívül sem beszélhetünk újoncokról, hiszen Phil Lanzon és Bernie Shaw 32, Russell Gilbrook 11 és Davey Rimmer is már öt éve erősíti a zenekart, ez a rutin és összeszokottság pedig maximálisan érződik is. Természetesen vérprofi produkciót kaptunk az első perctől az utolsóig, az Akváriumra egyébként is jellemző kiváló hangzással megfejelve. Ez a fajta rutin azonban szerencsére nem rossz értelemben mutatkozik meg a zenekarnál. Nem lelketlen, gépies produkcióról van szó, hanem tényleg szívből-lélekből jövő teljesítményről, ez pedig talán mindennél fontosabb és az évtizedek óta tartó siker egyik kulcsa is lehet – persze a nagyszerű dalok mellett, amelyekből összesen tizenötöt kaptunk ezen az estén.
 
Nyilván fizikai képtelenség lenne olyan hosszúságú koncertet tartani, amelybe ötven év minden dala beleférne és ahogy már említettem, ez nem is volt célja a zenekarnak, hiszen ez az este elsősorban valóban a jelenről és az új lemezről szólt, a régebbi dalok közül pedig elsősorban a 70-es években születettek kerültek terítékre, a rajongóknak pedig jár az elismerés, hogy mindegyiket egyaránt kívülről fújták és a zenekar mellett ők is nagyban hozzájárultak a fantasztikus hangulathoz.
 
 
Lehetne még ragozni a Uriah Heep munkásságát és teljesítményét, de az az igazság, hogy erre semmi szükség, hiszen mindkettő magáért beszél, ahogy azt a koncerten jelenlévők tanúsíthatják is. Le a kalappal a zenekar előtt, végezetül pedig csak azt lehet nekik – és persze magunknak is – kívánni, hogy a következő ötven évben is ugyanígy folytassák, újabb remek albumokkal és hasonlóan fantasztikus magyar koncertekkel, mint amilyet most láthattunk!
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Grazed by Heaven
02. Return to Fantasy
03. Living the Dream
04. Too Scared to Run
05. Take Away My Soul
06. Rainbow Demon
07. Waters Flowin’
08. Lady in Black
09. Rocks in the Road
10. Gypsy
11. Look at Yourself
12. July Morning
13. Easy Livin’
 
Ráadás:
 
14. Sunrise
15. Knocking at My Door
 
 
További fotókhoz klikk ide
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Amberjack – Zenefesto, Uriah Heep – Zsiga Pál