Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Leander Kills egy zenekar, de a most megjelenő Túlélő lemez, egy szólólemez (interjú)



Aki kicsit is képben van Köteles Leander munkásságával, annak nem kell elmagyarázni, hogy a Leander Rising feloszlásával nem akadt meg Leander zenei pályafutása. A Leander Rising bomladozása közepette szökött szárba a szinti-pop irányzatot képviselő Amigod, most pedig virágot bontott Leander új formációja a Leander Kills is. 2016 március 18-án jelenik meg első albumuk, amit még aznap be is mutatnak Esztergomban a Sportalsóban. A lemezmegjelenés kapcsán faggattuk kicsit a frontembert.

Rockbook: Néhány hónappal ezelőtt  azt nyilatkoztad, hogy a Leander Kills egy egyszemélyes projekt lesz, illetve, hogy azért egy dobos segítségére számítasz. Ezzel szemben mára már egy komplett zenekar áll mögötted. Hogyan és miért alakult így?

Leander: Egészen pontosan ez úgy nézett ki, hogy szóló lemezt szerettem volna csinálni, de az elején tudtam, hogy zenekar nélkül elég nehéz lenne színpadra állni.Tehát igen, a Leander Kills egy zenekar, de a most megjelenő Túlélő lemez, egy szólólemez. De a fiúk is besegítettek a zenekari – klipes daloknál, mert az meg úgy hiteles, ha azt valóban Ők játsszák.

Rockbook: A csapat tagja lett Bodor Máté gitáros, Jankai Valentin dobos és Czifra Miklós gitáros. Ha be kellene mutatnod őket, mit mondanál róluk?

Leander: Valentinnnel rengeteget koncerteztünk együtt, mivel a Rising és BlindMyself sok közös koncertet adott. Valentin egy nagyon jó agyú dobos, remek ember jó meglátásokkal és szétküldi a dobot, amire én nagyon gerjedek.

Mikivel teljesen azonos a zenei ízlésünk, sikerült az Amigod miatt az elmúlt pár évben szépen összemelegednünk, nagyon jó témákat sikerül együtt írnunk, bár ez mindig csak másnap derült ki.

Mikiben szeretem azt az alázatosságot, hogy bár mindig a megfejtésből indul, mégis mindig tudja meddig kell visszabontani, tehát meg van a produceri látásmódja, nem mellesleg az ország legjobb tremolója.

Mátéval még csak most kezdődik a szerelem, de amikor a klipes daloknál átjött és feltolta a saját részét, egyből láttam azt baromi jó hozzáállást, ami a profizmushoz kell. Semmi agyalás, ami jön és az jó is úgy.

Rockbook: Március 17-én lesz a lemezbemutató koncert. Amikor legutóbb -az Amogod A38-as fellépése kapcsán tavaly októberben- beszélgettünk, 5 demó volt többé-kevésbé készen. Azóta kijött négy dal,  most pedig már egy komplett album várja, hogy megszeressék a rajongók. Ilyen gyorsan dolgozol, vagy már régóta motoszkáltak a fejedben a lemezen szereplő dalok?

Leander: Is-is. Pont az volt a lényeg, hogy egyszerűbb és letisztultabb lemezt szerettem volna, nem akartam hagyni időt magamnak a túlgondolásra. Persze voltak ötletek, amikhez hozzányúltam az elmúlt évekből, mert hát nem lehet mindig elkapni a múzsát egy körre.

 

 

Rockbook: Az album dalai végül hogyan készültek? Egyedül szerezted a zenét és írtad a szöveget is, vagy a többiek is kaptak lehetőséget arra, hogy beletegyék saját gondolataikat, érzéseiket?

Leander: Általában egyedül írtam, de az olyan daloknál, amikhez zenekari videó készült, ott Miki és Máté saját magára formálta a megírt gitártémákat, mert hát én csak masszírozom a gitár nyakát, Ők tudják is, hogy mit csinálnak. A dobokat Valentin csinálta, de Kállai Ernő, Somogyvári Dani, Drótos Gábor és Hámori Dávid is besegített kisebb dolgokban. A Madár című dalnál igazából Fábri András barátom hozta az refrén harmóniamenetét, ezért az utolsó kiállásban benne is hagytam a gitárját

Rockbook: Mi inspirál téged a zeneszerzésben?

Leander: Végeredményt hallok a fejemben és iszonyat jó érzés, ahogy nulláról épül az egész, ahogy megszületik az ember fejében és szívében, kezein és a hangján keresztül és a végén szét lehet producerelni a dolgot. Ezt a folyamatot baromira élvezem. :)

Rockbook: Milyen zenét hallgatsz legszívesebben?

Leander: Leginkább skandináv és amerikai metálokat, de őszintén szólva az elmúlt években nem igazán inspirált semmilyen zenekar sajnos.

Rockbook: Van-e olyan banda, akinek a hatása esetleg fel is fedezhető a munkáidban?

Leander: Gyerekkorom óta napi 2-3 órát hallgatok zenét, úgyhogy azt hiszem több száz zenekar fúziója az, ami belőlem próbál meg kijönni letisztult formában.

 

 

Rockbook: Rákerült az albumra az Este van. Ez szerepel a Love Story-n is. Ugyanazt a dalt, esetleg az akusztikus verziót, netán a zenekar jellegéből adódóan teljesen másféle hangszerelést várjunk?

Leander: Az Amigodnál időközben megtaláltuk a zenei stílusunkat és így oda már kevésbé fér bele ez a dal. Szóval az Este van igazából évekkel ezelőtt Leander Rising dal akart lenni, majd Amigod lett (tekintve arra, hogy Fábri András érzi legjobban a népzenei cuccokat) és végül Leander Kills dal lesz. :)

Rockbook: Ahogy az Amigod albumon is szerepelt magyar feldolgozás (Edda: Elhagyom a várost), úgy a Túlélő dalai között is találtam egy ismerős címet: Fényév távolság. Ez az a Fényév távolság vagy csak a cím azonos a Padlásbelivel?

Leander: Ez az a dal, csak egy kicsit ráültettem a saját elképzelésemre.

Rockbook: Melyik a személyes kedvenced a lemezről? Mesélnél róla?

Leander: Mindig az a kedvenc, amin épp dolgozom, de zeneileg a Túlélő és a Híd a nagy kedvenc, szöveg és ének szempontból pedig a Madár.

 

 

Rockbook: Mivel a Leander Kills két tagja is érdekelt az Amigodban, elkerülhetetlen a kérdés: Mi újság ezen a fronton? Mintha picit téli álmot aludna ez a formáció... Vagy zajlanak a háttérben munkálatok?

Leander: Hagytunk egy kis szünetet, mert rengeteg ötlet született a népdaltól az elektronikus zenén át a metálig, úgyhogy most tiszta fejjel leülünk és őszre szeretnénk egy baromi erős lemezt. Érdekes dolog, hogy a Hősöd című dalunkat szétpörgette a Petőfi Rádió és a Viva és elég szépen megy a háttérben, miközben igazán nem is foglalkozunk ezzel, csak most kezdjük igazán.

Rockbook: Mit kell tudni még az új albumról? (Pontosan mikor jelenik meg? Közreműködik-e rajta valaki? Kinek a gondozásában jelenik meg? Hol és mennyiért kapható?)

Leander: Március 18-án jelenik meg és 17-én lesz egy nyilvános próba, ahol átvehetők lesznek az előrendelt Cd-k és helyszínen is lehet kapni. Minden info megtalálható ezzel kapcsolatban a Leander Kills facebook oldalán.

Rockbook: Végül visszatérve a március 17-i lemezbemutató koncertre. Olvastam, hogy ez egy rendhagyó party lesz. Van már valami publikus konkrétum róla?

Leander: Rendhagyó lesz, mert az első lesz és még egyet sem próbáltunk. :D

Rockbook: Köszi az interjút!

Leander: Én köszi! :)

 

A Leander Kills 2016. tavaszi koncertjei:

 

03.18. Esztergom – Sportalsó
03.25. Szombathely – Végállomás Klub
03.26. Zalaegerszeg - Atlantis
04.01. Gödöllő – Trafó Club
04.08. Kazincbarcika -  Diamond Rockclub
04.09. Kecskemét - TEKA
04.15. Szolnok – Váróterem Klub
04.16. Székesfehérvár – Fezen Klub
04.22. Budapest – Barba Negra Music Club
04.29. Tatabánya – Roxxy Music Cafe
05.06. Debrecen – Roncsbár
05.14. Sopron - Bohémia Rockabilly Club
06.03. Szeged – IH Rendezvényközpont

 

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.