Bejelentkezés

x
Search & Filters

Legendás magyar rockzenekarok, amelyek több mint 40 éve kezdték pályafutásukat



Nem sok zenekar mondhatja el magáról, hogy több mint négy évtizede alkot és koncertezik, de azért szerencsére Magyarországon is találunk ilyen bandákat, amelyek igazi élő legendákká váltak az elmúlt 40 év során. Néhányan ugyan tartottak kisebb-nagyobb szüneteket és egyes csapatoknál tagcserékből sem volt hiány, de a mai napig velünk vannak és már generációk nőttek fel a dalaikon.
 
1. Omega: az Omega fennállása 50. évfordulóján is jócskán túl van már (1962-ben alakultak), és bár ez idő alatt volt beat-, hard rock- és space rock korszakuk is, a lendület, a lelkesedés és a profizmus mit sem változott. A bandának a mai napig is többen tagjai a klasszikus felállásból: Kóbor János, Benkő László, Molnár György és Debreczeni Ferenc 2020-ban is ugyanúgy remekel a színpadon, mint évtizedekkel ezelőtt.
 
 
 
2. P. Mobil: a P. Mobil 1969-ben kezdte meg a karrierjét Gesarol néven, és bár 1985 után tartottak egy 9 éves szünetet, 1994 óta újra aktívak. A zenekarban Schuster Lóránt képviseli az állandóságot, aki mellett olyan énekesek és zenészek fordultak meg az elmúlt 40 évben, mint Vikidál Gyula, Tunyogi Péter, Rudán Joe, Póka Egon, Kékesi "Bajnok" László és Zeffer András.
 
 
 
3. Beatrice: a P. Mobilhoz hasonlóan a Beatrice is 1969-ben indult, méghozzá női zenekarként, és csak két évvel csatlakozott hozzájuk Nagy Feró, akivel hamar összeforrt a banda neve. A Nemzet Csótánya már 74 éves, de a mai napig hallhatjuk tőle az olyan slágereket, mint a 8 óra munka, a Pancsoló kislány vagy az Azok a boldog szép napok. A zenekarnak nemcsak a közönsége, hanem a felállása is többgenerácós, hiszen a banda dobosa már hosszú ideje Feró egyik fia, Nagy Hunor Attila.
 
 
 
4. Lord: a Lord dallamos, minőségi rockzenéje 1972 óta varázsolja el a hallgatókat. Sajnos az eredeti felállásból már Vida Ferenc és Sipőcz Ernő is elhunyt, de Pohl Mihály, Erős Attila és Gyurik Lajos évtizedek óta együtt játszanak, Apró Károly és Beke Márk személyében pedig megfelelő társakra leltek. A zenekar elkötelezett rajongótáborral rendelkezik: 2017-ben telt házas Aréna-koncerttel ünnepelték fennállásuk 45. évfordulóját.
 
 
 
5. Skorpió: a Skorpió 1973-ban kezdte pályafutását és már ekkor igazi szupergrupnak számított, mivel Frenreisz Károly, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Fekete Gábor muzsikált együtt. A banda 1979 és 1983 között Új Skorpió néven tevékenykedett Tátrai Tiborral kiegészülve, 1985-től pedig ismét simán Skorpióként zenélnek, koncertjeik pedig igazi eseményszámba mennek manapság.
 
 
 
6. Edda Művek: az 1974-ben alakult Edda Művek pályafutása több korszakra osztható, amelyek közül sokan a mai napig a Bakancsos Edda néven ismertté vált felállást tartják a legjobbnak. A mostani banda 1996 óta van együtt: a közönség azóta a Pataky Attila, Alapi István, Kicska László, Gömöry Zsolt, Hetényi Zoltán felállású csapatot láthatja a színpadon. A zenekar 2018-ban egy Aréna-koncerttel ünnepelte az addigi 44 évet és idén is felléptek a Papp László Sportarénában nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése előtt.
 
 
 
7. Korál: a Homok a szélben vagy éppen a Hazafelé a mai napig a legismertebb magyar rockdalok közé tartoznak, ami egyértelműen tükrözi Balázs Fecó és társai zsenialitását és tehetségét. A Korál 1974-ben alakult, de maga a zenekar sokszor az 1978. május 1-jei koncertet veszi alapul. Ehhez viszonyítva tartották meg 2018. május 5-én jubileumi nagykoncertjüket a Papp László Sportarénában, amelyen egy szimfonikus zenekar, valamint a klasszikus felállás két tagja, Scholler Zsolt és Pados István is színpadra lépett.
 
 
 
8. Karthago: a Karthago felállása immár 41 éve változatlan, ami Magyarországon egyedülálló és nemzetközi viszonylatban is párját ritkítja. Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Gidófalvy Attila, Kocsándi Miklós és Kiss Zoltán Zéro 1979-ben találtak egymásra, az egységük pedig azóta is töretlen. Több pályatársukhoz hasonlóan ők is az Arénában ünnepelték meg az elmúlt négy évtizedet, ráadásul a koncerten színpadra léptek a zenekar tagjainak gyermekei is néhány dal erejéig, sőt, 2019-ben egy új album is megjelent, amely nem sokkal később aranylemezzé is vált.
 
 
 
+1. Piramis: a Piramis 1974-ben alakult, a Révész Sándor, Som Lajos, Gallai Péter, Závodi János, Köves Miklós felállás pedig egy évvel később alakult ki. A zenekar nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Ha volna két életem, a Szállj fel magasra és az Ajándék. A zenekar hosszú szünet után 2009-ben tért vissza eleinte Piramis Plusz, majd simán Piramis néven, 2016 óta pedig aktív a Révész-Závodi: Piramis évek projekt is.
 
 
 
+2. Dinamit: a Skorpióhoz hasonlóan a Dimanit is igazi szupergrupként rajtott el 1979-ben: Vikidál Gyula, Németh Alajos, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor egyesítette erőit az új bandában. A zenekar ennek ellenére először csupán két évig létezett, 28 évvel később azonban visszatértek, sőt, 2019 májusában a klasszikus felállás is újra színpadra lépett az akkori tagsággal együtt. A zenekar jelenlegi felállása: Scholtz Attila, Szűcs Antal Gábor, Zselencz László, Németh Gábor, Hornok István.