Bejelentkezés

x
Search & Filters

Legjobb albumát készítette el az Imperial State Electric - ’Reptile Brain’ lemezkritika



Gondolom a garage rock műfaj híveinek nem kell bemutatnom Nicke Andersson-t, hiszen ő a skandináv rockzenei színtér egyik legnagyobb alakja. Az Entombed dobosaként szerzett nevet magának, majd a The Hellacopters-szel tört világuralomra. 2008-ban azonban a Hella feloszlott, de Nickét nem kellett féltenünk, új formációt alapított Imperial State Electric néven, és 2010-ben kiadta a csapat debütáló albumát ’Imperial State Electric’ címmel. Ez a lemez nem igazán nyerte el a tetszésemet, (és most a lehető legfinomabban fogalmaztam…) így az I.S.E egy jókora mínusszal indult nálam, mint zenekar. Tavaly megjelent a második album, a ’Pop War’, melyre azt mondtam, hogy ha elvonatkoztatok a Hellacopters-től, akkor egy teljesen jó, hallgatható album, de még mindig nem az, amit vártam.

Nemrégiben megjelent a svéd csapat legújabb, ’Reptile Brain’ című albuma. Nos, mit is mondhatnék így elsőre… Talán annyit, hogy szépen lassacskán ugyan, de haladunk előre. Ha összességében nézzük, a lemezen 12 nóta hallható, melyek az I.S.E –re jellemzően egy adott struktúra szerint épülnek fel, így elmondható, hogy ez a lemez sem foglal magába gyökeres változtatásokat az előző kettőhöz képest. VISZONT!! A dalok változatosak… nem hallhatunk két egyforma számot az albumon. Elég sokszor meghallgattam a ’Reptile Brain’-t és már a legelső alkalommal megállapítottam, hogy nagyon sok dal hangzásvilága emlékeztet valamelyik más előadóra, vagy zenekarra, és az azért örömmel tölt el, hogy itt a Hellacopters is szerepel.

Az ’Emptiness Into The Void’ című nótával kezdődik az album, melyről sokat nem is lehet mondani, mivel a dal időtartamban nem éri el a két percet, azonban egy pörgős igazi tökös garage rock számról van szó. Talán annyit jegyeznék meg finoman, hogy nem biztos, hogy ezzel a dallal kezdtem volna az albumot, inkább végső szakaszba tenném.

 

Majd jön az ’Underwhelmed’, melyet akárhányszor elindítok Bruce Springsteen jelenik meg előttem, De hát én csípom az öreget, szóval ez a nóta is elnyerte tetszésemet, mely egy középtempós, kiválló énekdallamot felvonultató szám lett. A következő a ’Faustian Bargains’ mely egy tökös blues-os riffel indul, és ezen kívül talán az éneket emelném ki, mely igen fülbemászó. Elérkeztünk a lemez címadó dalához, a ’Reptile Brain’-hez melyből az első kislemez készült, és itt jön elő, hogy ott csordogál még Nickénk ereiben a Hellacopters-es vér. Tökös riff, tökös, szólók, zseniális dal.

 

Imperial State Electric - Reptile Brain

 

 

Ha valaki azt mondaná nekem, hogy mutassak egy dalt, ami a legjobban jellemzi az I.S.E.-t akkor a következő, ’More Than Enough of Your Love’ című számot mutatnám meg az illetőnek. A sok hallgatás során ez fogott meg a legjobban, ritmusos gitártéma, kiváló ének, és nagyon tetszik a hölgy vendégművész hangszíne a refrénben.

 

De nem csak a zúzásé a szerep a Reptile Brain-en, helyet kaptak lassú témájú érzelem dús nóták, pl. a ’Dead Things’, amit ha elindítok, szinte könyörgök, hogy Ozzy Osbourne kezdjen el énekelni, mert annyira Sabbath-os a nóta, amit szeretünk, de nekem itt nagyon szokatlan. Viszont egy visszafogottabb dalt kiemelnék, ami nagyon megfogott. Ez a ’Stay The Night’. Tempóját tekintve lassabb, azonban dallamos szám, és rengetegszer hallható benne ahogy Nicke a harmóniákkal játszik, és a hideg kiráz, amikor ezeket átvezeti egy könyörtelen gitárszólóba.

 

Még a ’Born Again’ című dalról mondanék pár szót, mely visszarepít minket az időbe, és azonnal elkap a Beach Boys-os hangulat, akárhányszor elindítom. Ez a vidám kis nóta is egyik ékessége a ’Reptile Brain’-nek.
 

Imperial State Electric - More Than Enough Of Your Love

 



 

Összességében 8/10-et adnék ennek a korongnak, de Nicke iránti mélységes tiszteletem miatt egy kicsit elfogult vagyok. Azt viszont nyugodt szívvel merem kijelenteni, hogy az I.S.E. legjobb albuma a ’Reptile Brain’. Nick Royale zenei tehetsége egy cseppet sem romlott, és megmaradt az odamondós, szemtelenül flegma éneklése, ami nekem hihetetlenül bejön. Bár ez a korong még mindig nem ér fel egyik Hellacopters albummal sem, de lehet, hogy erről kéne már leszokni, és más szemszögből tekinteni az Imperial State Electric-re. Ha lehetőségetek adódik, hallgassátok meg ezt a korongot, mert bármit lehet rá mondani, de azt nem hogy unalmas monoton anyag lenne. Na Pacsi!

 

https://www.facebook.com/imperialstateelectric?fref=ts

 




Mocsok

 

Címkék: 
Imperial State Electric