Bejelentkezés

x
Search & Filters

Legnagyobb kedvenceiről mesélt Joe Satriani

Áprilisban jelent meg Joe Satriani új albuma, a Shapeshifting, amelynek turnéja a koronavírus miatt egy évet csúszik, így a gitáros 2021. május 16-án érkezik majd a Barba Negra Track-be. Satch maga is sokak kedvence és példaképe, most azonban ő mesélt a számára legfontosabb előadókról, albumokról, a saját legjobb és legrosszabb lemezéről és sok másról is.
 
- az első dal, amit hallottam: "a szüleim jazzt és komolyzenét hallgattak, az idősebb testvéreim pedig Chuck Berry-ért és Elvis-ért voltak oda. De az első konkrét emlékem az, amikor a Sleep Walk szólt az autórádióban a Santo & Johnny-tól."
 
- minden idők legjobb albuma: "az Electric Ladyland Jimi Hendrix-től. Egy korszakalkotó lemez. Senki sem játszott ilyen zenét akkoriban!"
 
- a legnagyobb gitárhős: "rengeteg van és sokan közülük már a barátaim, akikről az íratlan szabály szerint nem illik beszélnem, úgyhogy ismét Hendrix-et mondom."
 
 
- a legjobb énekes: "John Lennon. Egyrészt azért, mert rajta nőttem fel, másrészt pedig a hihetetlen sokoldalúsága miatt: tökéletesen énekelt szerelmes dalokat, de ha kellett, üvöltött, mint az állat!"
 
- a legjobb dalszerző: "Lennon, McCartney és Harrison hármasát mondanám, mert ők így együtt új fejezetet nyitottak a dalszerzésben. Írtak gyönyörű, vicces, tombolós és sarokban sírós nótákat is."
 
- a legnagyobb császár: "a 80-as évek elején láttam Mick Ronson-t a San Francisco-i Old Waldorf-ban. Imádtuk a Bowie-val közös dolgait, és simán eljött hozzánk, hogy egy pici klubban játsszon pár idiótának. Tátott szájjal bámultuk és úgy éreztük, ő a legmenőbb a világon."
 
 
- minden idők legalulértékeltebb bandája: "Andy Gill sajnos februárban elhunyt és ekkor jutott eszembe a Gang Of Four. A Love Like Anthrax című daluk nagyon meghatározó volt számomra és sokan példaképként tekintenek rájuk, mert megmutatták, hogy igenis lehet maradandót alkotni, ha nem utánozunk másokat."
 
- az első dal, amit élőben játszottam: "vagy a Funk 49 a James Gang-től, vagy a Volunteers a Jefferson Airplane-től. Az biztos, hogy 1971-ben történt egy szombati napon a Carle Place gimi sulibuliján. Még csak pár hónapja gitároztam."
 
- a legjobb saját albumom: "az újat kell mondanom, nem? laugh De tényleg így is gondolom. Már eltelt annyi idő, hogy hallgatóként tudjak tekinteni a dalokra és még én magam is meglepődöm bizonyos megoldásokon."
 

 
- a legrosszabb saját albumom: "az első EP-m (Joe Satriani) 1984-ből. Nem volt rajta se basszus, se dob, se billentyű, csak betekertem a gitáromat alufóliába és elkezdtem ütögetni egy imbuszkulccsal, hogy ezzel imitáljam a lábdobot. Néhány dal a mai napig kedves a szívemnek, de nem tudom, miből gondoltam, hogy bárki is kíváncsi lenne ilyesmire!"
 
- a legjobb koncertalbum: "a Band Of Gypsys Hendrix-től. Nem tökéletes album, de szívvel-lélekkel készült. Akkor is fantasztikus lenne, ha csak a Machine Gun szerepelne rajta."
 
- a bűnös élvezetem: "ha Greta Van Fleet-et hallgatok, az idősebb barátaim mindig megkérdezik hogy kik ezek a kölykök, akik a Led Zeppelin-t majmolják? Le lehet szállni róluk! Rengeteg bandán érzem, hogy csak a pénzért és a hírnévért csinálják, de ezek a srácok tényleg szerelemből zenélnek!"
 
- a tökéletes dal egy szombat esti bulihoz: "a Casino Boogie a Rolling Stones-tól. Imádom az olyan dalokat, amiknél nem kell a technikai részen agyalni, hanem egyszerűen csak ellazítanak és mosolyt csalnak az arcunkra."
 
 
- a dal, amit mindig megkönnyezek: "az Across The Universe John Lennon-tól. Mindig rá és az életére gondolok, és nagyon át tudom érezni a dal témáját."
 
- hangulatkeltő dal a szeretkezéshez: "bármi, ami a feleségemnek tetszik! Például a korai Van Halen számok David Lee Roth-tal. Imádom azt a szexi, fiatalos energiát, ami ezekből árad."
 
- ez a dal szóljon a temetésemen: "bevallom, azt szeretném, ha nem lenne zene, mert számomra a fák susogása a legkellemesebb hang a világon. A zene egyébként is relatív, mert lehet, hogy egy adott dal valakit gyászos hangulatba hoz, más pedig pont arra bulizik szombat esténként!"