Bejelentkezés

x
Search & Filters

A legnagyobb rekordok a rockzenében



A Guinness Rekordok Könyve 1955 óta gyűjti össze a legkülönlegesebb, leglenyűgözőbb vagy éppen legőrültebb eredményeket, azonban vannak bizonyos hiányossága: például több olyan kategória sem található meg benne, ami a rockzenében lenne elérhető. Az Ultimate-Guitar szerkesztői hét pontban gyűjtötték össze, hogy szerintük milyen rekordokat állíthatnának be kedvenceink.
 
- a legnagyobb létszámú rockzenekar: ez a kategória megtalálható a könyvben: 2016-ban Kínában 953-an zenéltek együtt, de jól tudjuk, hogy azóta ez megdőlt, hiszen a Rockin' 1000 keretében nagyjából 1200-an gyűltek össze egy nagyszabású közös zenélésre. A produkciókról ugyan számos felvétel és beszámoló készült, de a rendezők nem léptek kapcsolatba a Guinness-szel, így nem kerültek be a könyvbe.
 
 
- a leghosszabb metalos üvöltés: ilyen bejegyzés nincs a könyvben, pedig jó néhány énekes eséllyel indulna. A Linkin Park néhai frontembere, Chester Bennington 17 másodperces ordítása a Given Up-ban valószínűleg rekorder lenne, ha a hangmagasságot is számításba vesszük, de Chris Cornell 'Cochise'-ben nyújtott teljesítménye sem sokkal maradna el tőle. Ha viszont csak a hossz számítana, Castiel nevű ausztrál deathcore csapat énekese lehetne a befutó, aki 30 másodperces üvöltést hallat a Phantom című dalban.
 
 
 
- a legnagyobb rockkoncert: ez a rekord Rod Stewart nevéhez fűződik, aki több mint négymillió ember előtt játszott brazíliai újévi koncertjén, a metal színtéren pedig egyértelműen az 1991-es moszkvai Monsters Of Rock a befutó, amelynek keretében először játszottak nyugati bandák a vasfüggöny mögött, ráadásul a közönség ingyen tombolhatott a Metallica, az AC/DC, a Pantera és a Black Crowes dalaira. A pontos nézőszám sajnos nem ismert, de megközelítőleg másfél millióan lehettek jelen.
 
 
- a leggyorsabb tempójú metal dal: ha simán a leggyorsabb metal dalt keresnénk, valószínűleg szinte mindenki a You Suffer-t mondaná a Napalm Death-től, a leggyorsabb tempó azonban valószínűleg a Spawn of Possession 'Scorched' című számában hallható, amely 310 BPM-mel dübörög.
 
 
- minden idők legnagyobb metal zenekara: a legjobban kereső előadók rendszerint a pop és a hiphop műfajból kerülnek ki, de a Metallica is hosszú évek óta ott van az élbolyban: a csapat több mint 1,4 milliárd dollárt szerzett csak a jegybevételekből és ehhez még hozzájönnek a merch-eladásokból és egyéb területekről érkező összegek, amikkel együtt James Hetfield-ék nem sokkal maradnak el az olyan nagyságoktól, mint Michael Jackson vagy a Beatles.
 
 
- minden idők legkelendőbb rockalbuma: ez egy érdekes kategória lenne, ugyanis a számok közt gyakran jelentős különbségek vannak. Vegyük például az AC/DC 'Back In Black' albumát, amelyből a kiadó szerint 50 millió példány talált gazdára, a hivatalosan bejegyzett adat azonban "csak" 29,4 millió, ami persze szintén elismerésre méltó. Ha a hivatalosan papírra vetett számokat nézzük, az Eagles 'Hotel California' lemeze áll az élen 31,5 millió példánnyal, a metalban pedig sokkal egyszerűbb a helyzet, a Metallica Fekete Albuma ugyanis magasan egyeduralkodó 25,2 millió eladott darabbal.
 
 
- a legtermékenyebb rockelőadó: ez a kategória jobban nyomon követhető lenne, és minden bizonnyal Buckethead végezne az élen, aki a demóit is beleszámítva már 300 kiadvány felett jár, az ezüstérmet pedig Frank Zappa nyakába akaszthatnánk, aki 109 albumot adott ki.