Bejelentkezés

x
Search & Filters

Lehetőség a magyar rockzenészeknek – interjú Igor Kajdarov-valJövőre megrendezésre kerül Oroszországban, Moszkva térségében a „Szerelem Nyara” rockfesztivál, amely nemzetközi szintre akar lépni. Így indult meg az a kezdeményezés is, hogy magyar rock zenészeket is keresnek. 
 
A fesztivált 2021 augusztusában rendezték meg Szuzdalban, aminek az 1960-as években elindult hippi mozgalom adja az alapját. A szervezők olyan helyet akarnak kialakítani, ahol nem számít a generáció különbség, csak zenét hallgatnak, értékelnek, örülnek. Fontos, hogy a kezdeményezéssel mindenkihez eljusson a fesztivál üzenete, azaz a magyarokhoz is.
 
Ehhez kapcsolódóan Igor Kajdarov-val a fesztivál idei műsorvezetőjével és a kezdeményezés szervezőjével beszélgettünk.
 
Igor Kajdarov
 
Rockbook: Igor, valamikor a Szovjetunióban az első hippik közé tartoztál, de már Magyarországon élsz. Mégis a Szuzdalban lezajlott nagyszabású rock fesztiválon műsorvezetőként jelentél meg. Milyen utat jártál be addig?
 
Igor Kajdarov: Jobb rögtön azt mondanom, hogy a szovjet hippik első hullámához tartozom. Azok közé, akik lelkesedtek az új eszmékért. Később, úgy hozta az élet, hogy 1986-ban Magyarországon letelepedtem, családot alapítottam, de továbbra is képviselem munkám során Oroszországot. Tavasszal váratlanul szereplője lettem a rockzenész, Szergej Mileev ,,Szerelem nyara” című munkájának, majd meghívást kaptam a szuzdali rockfesztiválra, mint műsorvezető: így 67 évesen ismét egy új korszak kezdődött meg számomra.
 
Rockbook: Beszéljünk a fesztivál alapműfajáról, a rockról. Azt mondják, hogy Oroszországban a rockzene nemcsak éles szövegű zene volt, hanem a fiatalság „ideológiai” fegyvere a totális rendszerrel szemben. Mit gondolsz erről? 
 
I.K.: Nem leszek eredeti, ha válaszként Andrej Donátovics Szinjavszkij-t idézem, aki szerint a mi nézeteltérésünk a szovjet hatalommal esztétikai volt. Igen, az ellen lázadtunk, hogy a vasfüggöny mögött éltünk, a világtól megfosztva, így a nyugati rockzenétől is. A Szovjetunió hippijei azonban a tiltások felett álltak, mindig képben voltak a zenei irányzatokkal és eseményekkel. Eszméletlen pénzekért vásároltunk nyugati lemezeket, hosszú hajunk volt, a ,,szovjet öltözékkel” szemben a farmer élvezett előnyt. Arrafelé mozogtunk, ahova a fiatalság és a szabadságvágy hívott. 
 
 
Rockbook: A két napos „Szerelem Nyara” fesztiválon sok zenei stílus és irányzat mutatkozott be: hard rock, folk rock és sorolhatnánk. Ismertesd velünk, kik képviselték!
 
I.K.: A különböző problémák és a mostani korlátozások ellenére eszméletlen lineupot sikerült a szervezőknek megőrizniük. Nemhiába írta Lev Tolsztoj, hogy a zene az érzelmek gyorsírása. A rockzene már régen megszűnt egy meghatározott stílushoz tartozni. Egy energia, drive, valamiféle belső szabadság, amit a színpadra lépő művészek hívnak elő. A zenei stílus, eszköz legkülönfélébb lehet. A szuzdali fesztivál meg is erősítette, hiszen jelen volt az Algabas együttes dzsessz elemekkel vegyített hard rockkal, az intellektuális rock monstruma, a Vezslivij Otkaz együttes. Említésre méltó Viktor Olden és Mara Harp hard rock duettje vagy Anton Szabajev hippi kommunák zenéjét idéző munkája.
 
Rockbook: Mit adott neked az orosz művészekkel és közönséggel történő találkozás? 
 
I.K.: A fesztiválon elhangzó rockzene elbűvölő, motiváló és szórakoztató volt. Feltöltött, megragadott a fesztivál merészsége. Sok érdekes találkozásban volt részem, gyakorlatilag a Szuzdalban összesereglett valamennyi résztvevővel klassz beszélgetéseket folytattam. Például a fesztivál ihletőjével és szervezőjével Szergej Mileev-vel és Darja Korobov-val, aki rockújságíró és társműsorvezető volt. Találkoztam az orosz folk-rock gurujával Borisz Bazurov-val és csapatával, valamint a csodálatot keltő Alekszej Koszterin-nel. 
 
 
Rockbook: Honnan ered a fesztivál sikere?
 
I.K.: A rockzene a világra való sajátos rátekintés. Az alkotó, a hírvivő jellegzetes válasza a körülötte létező világban, önmaga helyének meghatározására. A „Szerelem Nyara" fesztivál sikere, hogy különös hangsúllyal bír a hippi múlttal vagy jelennel bíró résztvevő zenészekre és hallgatókra, akik az első hangtól és szótagtól lélekben és gondolatban közel kerülnek egymáshoz. Ennek ellenére viszont ugyanúgy beszélnünk kell magunkról a közösségi oldalakon, szervezni és támogatni bármilyen, korosztályokat összekötő eseményeket.
 
Rockbook: A szervezők már tervezik a következő alkalmat, de Moszkva térségébe. Cél a nemzetközi hírnév, emiatt személyes tervedhez kapcsolódik Magyarország. Mesélj nekünk erről a projektről! 
 
I.K.: Moszkva térsége azért opcionális, mert így a fővárosi hippik is el tudnak látogatni a fesztiválra, nagyobb közönségre is számítunk. Küldetésem, hogy a magyar rock zenészek is lehetőséget kapjanak egy ilyen nagyszabású fesztiválon. Így folyamat alatt áll népszerű, fiatal együttesek, illetve az 1960-70-es évek aranykorából még élő nagyságok beszervezése. Továbbá várom olyan zenészek, zenekarok jelentkezését Facebook profilomnál (Kaydarov Igor), akik art rock, hard rock, folk rock, rock 'n' roll és jazz műfajban angol vagy magyar nyelvű saját dallal akarják megmutatni magukat külföldi viszonylatban. Mert a rock 'n' roll élt, él és élni fog!
 
Facebook profil itt! Érdeklődni az alábbi email címen lehet: igortolmacs@gmail.com
 
 
A fesztivál Facebook eseménye itt elérhető!
 
 
Alex Volodarsky és Konyári Rebeka