Bejelentkezés

x
Search & Filters

Little G. Weevil - Egy magyar srác meghódította az Újvilágot

Bizonyára sokaknak még ismeretlenül hangzik a Little G. Weevil név, főleg azok számára, akik nem merülnek bele annyira a blues műfajba. Szűcs Gábor blues gitáros, 9 éve hagyta el hazánkat, hogy bármi áron beteljesítse legnagyobb álmát, hogy bluest játszhasson és tanuljon. Az álom valóra vált, hiszen Gábor megnyerte a világ legnagyobb blues zenei versenyét, az IBC-t (International Blues Challenge).

15 éve még itthon kezdte zenészi karrierjét, ám állítása szerint a fellépési lehetőségek száma egyre csökkent, így 2004 szeptemberében egy gitárral, egy bőrönddel és 1300$-al az Alabama-i Birminghambe költözött. Fél éve volt, hogy munkát találjon, és bekerüljön a zenei életbe, de ez nem jelentett számára akadályt. Egy szálloda konyhájára vették fel, ahol éveken át mosogatott. Gábor előrelátó volt és még itthon megkereste a helyi blues klubokat, majd jelentkezett egy „Open Mic”-re ahol felfigyelt a tehetségére a Birminghami Blues Egyesület elnöke. Ez volt számára a nagy lehetőség, hiszen általuk művészvízumot kapott és Amerikában tudott maradni.

2005-ben járt először a blues zene Mekkájában, Memphis-ben, ahol elindult az IBC-n, majd kicsivel később ide is költözött. Egyre csak jöttek a sikerek, fellépések zenekar, elismerések, azonban barátja váratlan halála nagyon megviselte, és 2006-ban hazaköltözött. Itthon és Európa számos pontján játszott, majd 2008-ban megjelent első szólólemeze ’Southern Experience’ címmel. A turné egyik állomása a Memphis-i Hard Rock Café volt.  Az amerikai turné során beleszeretett mostani feleségébe így újra az államokban maradt, azonban nem Memphis-ben, hanem Atlanta-ban telepedtek le. 2011-ben megjelent második lemeze a ’The Teaser’ mely a BB King Bluesville slágerlista második helyére kúszott fel, ezen felül az angol Mojo magazin is beválasztotta a 2011-es év legjobb blues albumai közé.

2005 után, idén ismét benevezett az IBC-re.  Gábor, állítása szerint az esélytelenek nyugalmával vágott neki újra a versenynek, a középdöntős helyezésnek is nagyon örült volna. Ez idén azonban nem így alakult. A verseny negyedik napján már kabátba tekerve aludt egy széken, mikor barátai ébresztették, hogy megnyerte a versenyt.

Gábor előtt ezzel a címmel új kapuk nyíltak meg. Elkészített egy új, 100%-ig akusztikus albumot, mely a ’Moving’ címet kapta, és a 2013-as Blues Music Awards-on is 3 díj kiosztására kérték fel.

Azt is elmondta, hogy legfontosabb az volt számára, hogy tanuljon, ezért is költözött ki, mivel az ottani környezet, a tradíciók mind hatással voltak rá és a fejlődésére. Azt gondolom a lehető legjobb döntést hozta, és természetesen egész Magyarország büszke rá.

 

Little G. Weevil - Help Me

 


 
Címkék: 
Little G. Weevil