Bejelentkezés

x
Search & Filters

LochNesz - "Bulizenét csinálunk, nem háttérzenét" (interjú)



A tavalyi év végén egy jó kis kelta punk esten buliztam, amolyan előszilveszterezés gyanánt. Három remek banda játszott aznap este, a The Jolly Jackers, a The Scarlet és a LochNesz. Ez utóbbi zenekart akkor láttam először élőben és hihetetlen milyen jó bulit csináltak. A tömeg egy emberként tombolt a jó kis ír és kelta motívumokkal tűzdelt talpalávalókra. Nemrégiben volt szerencsém beszélgetni is a fiúkkal a terveikről, az új albumukról és arról, hogy az egyetemi tanulmányokkal és munkával hogy összeegyeztethető ez a szakma.

Rockbook: Mutassátok be kérlek a zenekart, hogy alakultatok, mikor, honnan jött a nevetek?

LochNesz: A zenekar egy gimis baráti társaság köré szerveződött még 2011 szeptemberében. Azóta átalakultunk rendesen, de az irány nem változott: kelta punkot játszunk, tehát ír-skót tradicionális dallamokat és hangszereket keverjük a villanygitár zajongásával. Pontosan ezt párolja le a nevünket képező szójáték is, amit rögtön az alakuló kocsmázás során dobtunk fel félig viccből, aztán rajtunk ragadt.

Rockbook: Miért pont ezt a stílust választottátok?

LochNesz: A választás megelőzte a konkrét megalakulást, szóval inkább a stílus választott minket. Van közöttünk, aki már korábban is ilyenben utazott, van, akinek teljesen új volt ez a vonal, de mind megszerettük.

Rockbook: Mely előadók inspiráltak titeket erre a pályára?

LochNesz: A szigorúbban vett műfajból elsősorban az ismertebb együttesek, mint a Flogging Molly, a Dropkick Murphys, a The Dubliners, a Bran, a Paddy and the Rats vagy a M.É.Z., de rengetegféle zenét hallgatunk és szeretünk.

Rockbook: Felléptetek már jó pár fesztiválon, milyen élményeitek vannak ezzel kapcsolatban?

LochNesz: Az utóbbi időben valóban egyre több nagyobb szabású rendezvényen léphettünk fel, és feltett szándékunk ezt folytatni.  A kisebb színpadok után persze először még kicsit lámpalázasan álltunk ki a fesztiválsátorba, de a príma bulik és a fesztiválfeeling mindenkit hamar meggyőzött.

 

LochNesz - Never Say Goodbye live (Rockmaraton 2012)

 


Rockbook: Hogy látjátok, mennyire könnyű manapság érvényesülni, előre jutni?

LochNesz: Az internet nyilvánossága olyan kapukat nyit meg a kezdő zenekarok előtt, ami még néhány éve is elképzelhetetlen lett volna. Persze van ennek hátulütője is, temérdek zenekar verseng egymással a hallgatóságért, így nehezebb kitűnni. Mindenesetre azt vettük észre, hogy ha valaki kitartóan és igényesen zenél, annak szép lassan terjedni kezd a híre és meg tudja vetni a lábát a választott műfajában.

Rockbook: Várhatóak saját dalok, saját album a közeljövőben?

LochNesz: Nemrég adtuk ki az első albumunkat Dance the Jawbreaker Jig címen, ami csupa saját (esetenként tradicionális ír és skót dallamokkal dúsított) számot tartalmaz. A lochnesz.hu-ról ingyenesen le lehet tölteni, és a youtube-on is meghallgatható. Az album felvétele óta már majdnem egy új albumra való számot is megírtunk, ezek egyelőre koncerten lesznek hallhatóak, de idővel biztosan újra stúdióba vonulunk majd.

Rockbook: Milyen céljaitok, terveitek vannak erre az évre?

LochNesz: Szeretnénk népszerűsíteni az albumunkat, minél több helyre eljuttatni, hogy ott is megismerjenek minket, ahol eddig még nem hallottak rólunk. Egyszóval turnét tervezünk, természetesen méltón megünnepelve a március 17-ei Szent Patrik napot is.

Rockbook: Tanulás mellett, hogy lehet ezt csinálni?

LochNesz: A LochNeszt mindannyian egyetem és/vagy munka mellett csináljuk, a koncertek és próbák szervezésénél vannak az együttessel szemben előnyt élvező dolgaink. Általában véve mindenki annyit ad bele, amennyit épp tud és akar, és úgy néz ki, hogy így prímán gurul a szekér. Kell is ennyi figyelemelterelés az egész napos gürizés után!

Rockbook: Mit üzennétek a Rockbook olvasóinak?

LochNesz: Bulizenét csinálunk, nem háttérzenét. Amíg nem voltál egy igazi pörgős koncerten, nem tudod, mit hagysz ki!

 

Facebook: https://www.facebook.com/LochNeszBand?fref=ts

 

LochNesz - The Howling Wind (Rockmaraton 2012)

 



Interjú: Máthé Kriszta

Képek: Szabó Lilla

https://picasaweb.google.com/113104780257979030375/LochNeszKoncert20131230TrafikKlub
 

Címkék: 
LochNesz