Bejelentkezés

x
Search & Filters

Magyar zenekarok is szerepelnek a Facebook feketelistáján



A The Intercept nevű hírportál több olyan dokumentumot is nyilvánosságra hozott, amelyek a Facebook főhadiszállásáról szivárogtak ki, és többek közt egy feketelista is található köztük, amin olyan közszereplők, szervezetek és előadók szerepelnek, akik valamilyen bűncselekmény vagy gyűlöletkeltés miatt számítanak veszélyesnek a közösségi oldal szerint. A listán a black metal ikonikus alakja, Burzum, azaz Varg Vikernes mellett több magyar zenekar is szerepel.
 
Vikernes esetében nem sokáig kell találgatni az okokat: a zenész először a norvégiai templomgyújtogatások kapcsán került a figyelem középpontjába, majd 16 évnyi börtönbüntetést szabtak ki rá a Mayhem gitárosa, Euronymus meggyilkolásáért. A zenész később blogolni és vlogolni kezdett, ezekben a tartalmakban pedig előszeretettel hangoztatta politikai és társadalmi nézeteit is, 2014-ben pedig meg is büntették a muszlim és a zsidó közösséggel szembeni gyűlöletkeltésért, amiért végül 7400 dolláros (2,3 millió forint) bírságot kellett fizetnie.
 
 
Magyarországról összesen 26 név szerepel a listán, amelyek közt a Kuruc.info, a Nyilaskeresztes Párt és több szervezet mellett az alábbi zenekarok is megtalálhatók:
 
- Divízió 88
- Egészséges Fejbőr
- Magozott Cseresznye
- Nimród
- Oi-Kor
- Romantikus Erőszak
- Titkolt Ellenállás