Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mai ünnepeltek: Bill Ward (ex-Black Sabbath), James LaBrie (Dream Theater) és Devin Townsend



Ma ünnepli születésnapját három híres rockzenész: Bill Ward, a Black Sabbath korábbi dobosa, James LaBrie a Dream Theater frontembere és Devin Townsend zenei agytröszt (Strapping Young Lad, Steve Vai).

 

Bill Ward (ex-Black Sabbath)

 

Bill Ward a Black Sabbath együttes dobosaként vált ismertté. 1948. május 5-én született William Thomas "Bill" Ward néven az angliai Birmingham-ben.

Ward dobolása tökéletesen kiegészítette Geezer Butler basszusjátékát és Tony Iommi gitárjátékát, majd mindehhez párosult Ozzy Osbourne éneke. Ward dobolt a Sabbath sok milliós sikeralbumain.

 

Az eredeti négyes hivatalosan 1997 nyarán alakult újjá. A zenekar fellépett az énekes Ozzfest nevezetű fesztivál turnéján főzenekarként. A fellépéseken átmenetileg azonban Ozzy csapatából és a Faith No More soraiból ismert Mike Bordin dobolt, mivel Ward még érvényben lévő szerződéses kötelezettségben állt a Bill Ward Banddel. Ward végül 1997 december elején csatlakozott az együtteshez. Még e hónap 4. és 5. napján két koncertet is adtak Birminghamben, melyek rögzítésre is kerültek. A felvételek 1998. október 20-án jelentek meg dupla CD-n az Epic Records gondozásában, Reunion címmel. Az albumon két vadonatúj stúdiódal is helyet kapott, a Selling My Soul és a Psycho Man. Ezeket kislemezként is kiadták, és mindkettő bekerült a Billboard Mainstream Rock Tracks listáján az első 20-ba. A kiadvány a Billboard 200-as listáján a 11. helyen nyitott, és platinalemez lett az Egyesült Államokban. Az albumról az Iron Man meghozta a zenekar számára az első Grammy jelölést, 2000-ben a legjobb metal teljesítmény kategóriában, 30 évvel a dal eredeti megjelenése után.

1998 nyarán európai turnéra indultak, azonban Bill Ward szívrohamot kapott, így ideiglenesen megint elhagyta a zenekart. Helyére Vinny Appice került. 1999. januárjában Ward már visszatért és amerikai turnéra indultak a Pantera társaságában. A körút nyáron folytatódott, az Ozzfest fesztivál keretein belül, főzenekarként léptek fel.

 

A 2013 júniusában megjelent, Grammy-díjjal is jutalmazott '13' címet viselő új Black Sabbath albumon már nem ő dobolt.

 

 

James LaBrie

 

Kevin James LaBrie Kanada Ontario tartományában, Penetanguisheneben született 1963 május 5-én. Itt kezdett el énekelni és dobolni. Már fiatalon több együttesben, illetve lemezen szerepelt, ám ekkor még nem tudott kibontakozni, így 18 évesen Toronto városába költözött zenei pályájának fellendülése érdekében.

 

1991-ben megtudta, hogy az amerikai progresszív metalt játszó Dream Theater énekest keres. A hír hallatán egyből New Yorkba utazott, ahol 200 jelentkező közül esett rá a választás. Azóta is a zenekar oszlopos tagja.

 

 

Devin Townsend

 

Devin Garret Townsend (New Westminster, Brit Columbia, 1972. május 5. – ) kanadai zenész. Strapping Young Lad nevű kanadai együttes énekese, gitárosa és fő dalszerzője. Szintén ő énekelt Steve Vai 1993-as 'Sex And Religion' című albumán.

 

 

Forrás: wikipedia


 

Címkék: 
Bill Ward
black sabbath
James LaBrie
Dream Theater
devin townsend