Bejelentkezés

x
Search & Filters

Március 6-án indul a Depresszió tavaszi lemezbemutató turnéja! (interjú)



Új albumuk tavaszi turnéjának apropójából egy kis beszélgetésre invitáltunk az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb hazai rock zenekart, a Depressziót, akiknek tavaly ősszel jelent meg a hetedik stúdióalbuma, ami az előzetes megrendeléseknek köszönhetően a megjelenés napján aranylemez lett, olyan fajsúlyos nótákkal, mint a Védem az igazam vagy a címadó A folyamat zajlik…, így ennek, illetve pár más dolognak is az apropójából tollvégre kaptuk az ötös formáció frontemberét/énekesét/gitárosát, Halász Ferencet.

Rockbook: 2014. október 1-jén megjelent a zenekar hetedik albuma, A folyamat zajlik… címmel (lemezkritika itt), ami már a megjelenés napján szép aranyra változott, köszönhetően, hogy ennyien még mindig nagy becsben tartják az eredeti példányt. Gondoltátok volna, hogy most, amikor ennyire az interneté a főszerep, lesz ennyi eladás?

Halász Feri: Bíztunk abban, hogy a közönségünk most is mellénk áll, és támogat minket. Ezúton is, óriási köszönet mindenkinek, aki megtisztelt minket az eredeti példány beszerzésével! A hazai szinten komoly költségvetés ellenére, 999 Forintos áron tettük elérhetővé az új lemezt a kiadónkkal, és a rajongók értékelték ezt a gesztust. Olyannyira, hogy még az sem kizárt, hogy hamarosan Platina-lemez lesz belőle. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki az elérhető legjobb minőségben, egy szép borítóval szeretne teljes képet kapni a dalainkról.

Rockbook: Nyilván nagyon remek érzés volt, főleg, amikor a budapesti koncerten megmutattátok a színpadon is a gyöngyszemeteket, de mégis kíváncsi lennék, hogy ilyenkor milyen is az, amikor 2-3 ezer ember előtt megkapjátok?

Halász Feri: Tudtunk róla, hogy a kiadónk ünnepélyes keretek között szeretné átadni az Aranylemezt, de így is megható volt látni, hogy együtt örül velünk mindenki. Főleg azért, mert ez ugyanúgy az ő elismerésük is, ahogyan a miénk is, tehát nem magunkat akartuk ünnepeltetni a színpadon, hanem együtt örültünk a közönségünkkel a közös sikernek. Szép pillanat volt, ami még kerekebbé tette a telt házas lemezbemutató koncertet, és az azt megelőző sikeres turnét.  

Rockbook: Ti alapvetően koncertzenekar vagytok, ami jól bizonyítja, hogy már-már kihagyhatatlan fellépői vagytok a hazai fesztiváloknak. Mégis, van olyan szám az új albumról, amire valaki a bandán belül azt mondta, hogy ezt annyira nem, vagy ezt feltétlenül játsszuk élőben?

Halász Feri: Ahogy elmondtad, mi alapvetően egy koncertzenekar vagyunk, tehát fontos szempont nálunk egy lemez elkészítése során, hogy olyan dalokat írjunk, amik élőben is működnek. Ha egy dalt nem érzünk eléggé erősnek, akkor azt a lemezre sem tesszük fel. Persze, az idő múlásával az kialakul, hogy melyik dalt favorizáljuk a későbbiekben, és melyik kap plusz töltetet a közönség reakcióinak köszönhetően. Igyekszünk turnéról-turnéra változatosak maradni, tehát szinte bármelyik dal bekerülhet a műsorba. Sőt, az is elő szokott fordulni, hogy egy adott dal csak jóval a megjelenése után érik be a közönségünknél és nálunk, és akkor lesz koncert-kedvenc belőle. Azt gondolom, hogy eléggé széles palettán mozgunk dalszerzés terén, tehát sokszor hangulatfüggő is nálunk, hogy milyen műsort állítunk össze. Lényeges számunkra, hogy ezen a területen is szabadon mozoghassunk, és azt csináljuk, ami jól esik nekünk. Ettől is tud hiteles maradni a zenekar élőben, és úgy gondolom, hogy a közönségünk ezt megérzi. Most is alapos frissítésen esett át a műsorunk, tehát a tavaszi turnéra is sok újdonsággal készülünk.

Rockbook: Amikor egy új lemez megjelenik nálatok, és készültök az őszi/tavaszi turnéra, akkor mi alapján döntitek el, hogy melyik az a 3-4 szám a friss korongról, ami bekerül a műsorba?

Halász Feri: A lemezbemutató turnénk most három felvonásból áll, ami az őszi, tavaszi és nyári szezont jelenti. Ez alatt igyekszünk bemutatni részletekben a teljes új lemezt. Mivel a régebbi kedvenceket sem akarjuk hanyagolni, ezért esténként nagyjából 5-6 új dal fér bele a műsorba. Az említett szubjektív szempontok mellett, olyanok mentén próbáljuk összeállítani a programunkat, hogy minél teljesebb képet adjunk a lemezen megtalálható hangulatokból, valamint egy jó összegzést az elmúlt 15 évünkről.

Rockbook: A lemezbemutató turnétok első felvonását a Rómeó Vérzikkel és a BurnOut-al buliztátok végig. A Rómeó Vérzik tipikusan az a banda, amelyik mellett nem lehet nem inni, ezt azért tudjuk. Nem voltak gondok a másnapi elindulással, készülődéssel?  Vagy ilyenkor nagyobb odafigyelés van az estéken?

 

Halász Feri: Természetesen, az az elsődleges számunkra, hogy a koncerteken milyen teljesítményt nyújtunk, tehát a koncertek végeztéig mindenki ennek rendel alá mindent. Utána rendszerint dedikálni is szoktunk mostanában, ami már egy kötetlenebb elfoglaltság, de itt is igyekszünk az ésszerű keretek között tartani a bulizást. Az viszont kétségtelen, hogy a dolgunk végeztével szeretjük kiereszteni a gőzt, de ha jobban belecsúszunk a bulizásba, akkor is vigyázunk magunkra annyira, hogy másnap se legyen gond a teljesítményünkkel. Általában úgy szoktunk turnépartnert választani, hogy a szakmai szempontok mellett emberileg is passzoljunk egymáshoz. Nem mindegy ugyanis, hogy kivel töltöd hónapokon át minden hétvégédet, és lényeges, hogy jól érezzük magunkat a turnén. Ebből a szempontból is tökéletes választás volt a Rómeó Vérzik. A tavaszi turnénk különleges vendégei voltak, és annyira jó volt együtt, hogy őszre is visszahívtuk őket. Itt aztán még szorosabbra fűztük a barátságunkat, és minden este remek hangulatban zajlott le, amiben partner volt a Burnout is. Annyira már benőtt mindenkinek a feje lágya, hogy ezek a bulik az iszogatós, beszélgetős, röhögős kategóriába tartoztak, és a színpadra koncentráltuk a megőrülést. Olyan azért előfordult persze egyszer-kétszer, hogy kicsit nehézkesebben ébredtünk, de egy jó húsleveses, egy kiadós ebéd, és néhány kávé csodákra képes, pláne, ha egy délutáni sziesztával kombináljuk a turnébuszban, vagy az öltözőben, amíg a roadok pakolnak. :-) Estére pedig már újra tinédzserek voltunk :-)

 


Rockbook: Beszéljünk kicsit a jelenről! Éppen készül egy új klipetek, az Úgy szeretnék… című dalotokhoz. Miért pont erre esett a választás és még lesz videoklipes számotok a már (majd) meglévő kettőn kívül? Mi határozza meg, hogy egy olyan klip legyen, mint A legjobb ellenfél, vagy koncertes?

Halász Feri: Szeretjük dokumentálni a zenekar körüli történéseket, és mivel a zenekarnak eléggé markáns az élő megjelenése, valamint friss színpadképpel, öltözékkel és egyebekkel készültünk a turnéra, ezért egy klip formájában erről is szerettünk volna egy kordokumentumot készíteni, valamint ízelítőt adni abból, hogy milyenek mostanában a Depresszió koncertek. Az úgy szeretnék... az egyik legnépszerűbb dal az új lemezről, és szerintünk is az egyik legerősebb. Ráadásul, ebben található az egyik kedvenc szövegem A folyamat zajlik...-ról, amibe a legtöbb munkát is fektettem, tehát mindenképpen szerettem volna nagyobb nyilvánosságot biztosítani ennek a dalnak. A klip a koncertek előtt, alatt és után zajló eseményeket mutatja be, és hangulatilag jól passzol hozzá ez a lazább, bulizós, de komoly tartalmú dal, ami érzékelteti, hogy milyen jó móka is tud lenni a turnézás.  A következő klipre / klipekre is van már ötletünk, de ezek még formálódnak, tehát majd akkor mondanék valamit nyilvánosan róluk, ha már kész koncepciónk van. Sok minden befolyásolja azt, hogy melyik dalhoz, és milyen klipet készítünk. Nincs műfaji megkötés, és nem árulunk zsákba macskát, amit az is jól mutat, hogy többször is készítettünk már súlyosabb dalhoz is klipet, de a költségvetés miatt figyelembe kell vennünk, hogy egy szélesebb körben is népszerű lehet-e egy dal, tehát, hogy a rajongói keménymag, és a saját szórakoztatásunkon kívül is legyen értelme komoly áldozatokat vállalni érte. A költségvetés abban is szerepet játszik, hogy az adott dalhoz tudunk-e hozzátenni valamit vizuálisan. Ha van egy megvalósítható ötletünk, ami ad valami pluszt a dalhoz, akkor belevágunk. Szerencsére, a dalszerzésben és az ott megjelenített érzelmekben szabadon tudunk mozogni, de a filmezés sajnos baromi drága dolog, és a realitások talaján kell mozognunk. Mi mondjuk vagyunk annyira lelkesek az ilyen kérdésekben is, hogy többször is előfordult már, hogy egy klipre, vagy egy koncert látványára sokszorosát költöttük annak, amit lehetett volna, de nem bánjuk, mert ezáltal is az álmainkat valósítjuk meg.

Rockbook: Most jöjjön egy kérdés, amit nem szokás megkérdezni, hogy idén a fennállásának 15. évében járó zenekartól, de mi lenne az, amivel megtudnátok győzni a nem is feltétlenül Depressziót, de keményebb rockot hallgató egyéneket, hogy jöjjenek el mondjuk az április 3-i budapesti nagykoncertre?

Halász Feri: Annak is örülünk, ha az emberek otthon, vagy egy buliban hallgatják a zenénket, de egy dal teljes érzelmi skáláját élőben lehet felfedezni a legjobban, amikor az alkotó ott áll személyesen, és még nagyobb szuggesztivitással hat az emberre. Egy tisztességes hang és-fénytechnikával összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény átérezni a dalokat. Ehhez párosul az az érzés, amikor a közönség és a zenekar egyszerre őrül meg. Kis túlzással, 1-1 katartikusabb pillanatnál egyszerre dobban minden szív, és érzelmi, értelmi közösséget alkotunk. A Depresszió közönsége ebben is verhetetlen. Alapból nagyon jó hangulat szokott uralkodni a koncertjeinken, ami a budapesti koncertjeinkre hatványozottan igaz, hiszen a méretük miatt, ezek nem csak regionális, hanem országos rendezvények, ahol összeadódik az ország minden részéről, valamint a határon túlról érkező rajongóink lelkesedése. Összegezve, tehát azt tudom mondani, hogy aki bármilyen mértékig szimpatizál a zenénkkel, vagy az üzenetünkkel, az tartson velünk élőben, és tapasztalja meg személyesen, hogy mit tudunk adni. Azokra is igaz lehet ez, akik már régebben láttak minket, mert folyamatosan igyekszünk fejlődni, tehát előfordulhat, hogy mondjuk egy 10 évvel ezelőtti produkciónk még nem volt elég meggyőző számára valamiért, de egy mostani koncertünkön már nagyon jól érezné magát. Mivel közös turnén leszünk az Alvin és a mókusokkal, ezért ezen az estén két teljes értékű koncertet kap majd mindenki egy belépő áráért, ami szintén nem egy elhanyagolható tényező. Előttük pedig a New Friend Request nevű tehetséges fiatal zenekar nyitja majd az estét.     

Rockbook: Ha már április 3., akkor ugye…tavasz, folytatódik a lemezbemutató körút az országban, és a szintén lemezbemutatós ünnepségre készülő Alvin és a Mókusokkal. Ilyenkor meg szoktátok hallgatni az éppen turnéra készülő társzenekar éppen aktuális lemezét, hogy mennyire tetszik/nem tetszik, vagy inkább az dönt mellette/ellene, hogy mit tud hozni élőben, a színpadon, milyen a „programja?

Halász Feri: Egy dombóvári és egy szekszárdi önálló koncerttel nyitjuk a szezont és a turnét, ami után Gödöllőn, Nyíregyházán, Sopronban, Székesfehérváron, Budapesten, Békéscsabán, Gyöngyösön, Kiskunfélegyházán, Kaposváron és Keszthelyen lehet minket együtt látni az Alvin és a Mókusokkal. A nyíregyházi bulin velünk tart majd a Tankcsapda is. Szolnokon pedig a Metal Liget Fesztiválon leszünk láthatóak a tavasz folyamán. Amikor turnépartnert választunk, akkor azt is mérlegeljük, hogy az adott előadó népszerű-e a mi rajongóink körében is, és annak ellenére, hogy teljesen más stílust képviselünk Alvinékkal, mégis van jócskán átfedés a táboraink között. Ennek is köszönhető, hogy nagyon sikeresek voltak a korábbi együttműködéseink. Nagyon jó hangulatot tudnak teremteni a színpadon, és bár nem hallgatjuk agyon egymás zenéit, valamint eltérő a két zenekar ideológiája, de vannak olyan dalok, amiket kifejezetten kedvelünk egymástól. Emberileg nagyon jó a viszonyunk, ami a kölcsönös tiszteletre épül, és velük is jókat tudunk bulizni a koncertek után. Baráti kapcsolatban állunk velük. Alvinnal általában 1-2 hetente beszélünk telefonon, a közös szervezésű turnék időszakában pedig naponta. Ennek a bizalomnak köszönhetően, sokszor már a megjelenés előtt mutogatunk egymásnak új dalokat, és véleményezzük egymás munkáit.

Rockbook:  Tavaly ősszel is, és a mostani koncertre is a Barba Negra Music Club-ot választottátok a PeCsa helyett. Mi ennek az oka?

Halász Feri: Ahogy már biztosan sokan hallottátok, a Petőfi Csarnok hamarosan bezár, tehát már emiatt sem tudunk oda koncerteket szervezni. Amióta a Barba Negra ilyen szinten kifejlődött, már nem bír olyan presztízsbeli, vagy technikai előnyökkel a PeCsa, mint korábban. Régebben, ha igazán nagy és látványos önálló show-t akartunk csinálni, akkor csak a PeCsa jöhetett szóba, ami akkoriban státuszszimbóluma is volt a zenekaroknak. Ha valaki sikeres önálló koncertet tudott ott adni, akkor igazán népszerű zenekarnak számított, de manapság már nincs szükség ennek bizonyításához a Pecsára. Bármilyen szép emlékeink is vannak fellépőként, vagy látogatóként a PeCsáról, elérkezett a váltás ideje. A Barba Negra  hozzáállásának, valamint lelkesedésének köszönhetően a közönségnek és a zenekaroknak is előnyösebb ott tartani a bulikat. A nézőtér és a színpad méretei közel azonosak egy csarnokéval, tehát alkalmas egy nagyszabású koncert lebonyolítására, ahol sok ember nézhet meg minket egy látványos koncerten, mégis jellemző rá egy bensőséges klub-hangulat. Professzionális hang és-fénytechnikával van felszerelve, amit kedvünk szerint tudunk alakítani, vagy igény szerint bővíteni, tehát lehetőségünk van az elérhető legjobb minőségű szórakozatásra. Mindezt úgy, hogy a bérleti díjjak sem irreálisak, ami azért fontos, mert így a közönség olcsóbb belépővel nézhet meg egy színvonalas koncertet. Ez számunkra azért is fontos, mert nem vállalunk túlzott terhet a nyakunkba, mint egy PeCsa-buli esetében, és több energiánk marad a lényegre, vagyis arra, hogy egy minden szempontból jó koncertet adjunk. A csurig telt házas koncertünkön be is bizonyosodott, hogy jó választás volt oda szervezni a rendezvényt. A tulajdonosok és szervezők vendégszeretetének köszönhetően a koncert előtt, alatt, és után is nagyon jól éreztük magunkat, ami szintén azt segítette elő, hogy a lehető legjobb koncertet adhassuk. Ahogy a koncerten is fogalmaztam, otthon éreztük magunkat. Azok sem elhanyagolható tényezők, hogy a budapesti szórakozóhelyek átlagos áraihoz képest itt jóval kedvezőbb árak fogadják a koncertlátogatókat, továbbá a koncertek után hajnalig lehet bulizni a helyszínen, ami számunkra nagyon fontos, hiszen a budapesti koncertjeinkre az ország minden pontjáról érkeznek rajongók, és azok is kapnak egy kis plusz extrát, akik tovább folytatnák a bulizást. Tehát nem egy kényszerű cselekedet volt részünkről, hogy áthoztuk ide a zárttéri budapesti koncertjeinket, hanem egy előrelépés.

Rockbook: Kicsit tekintsünk előre! Akad nyárra valami tervetek, amit nagyon meg szeretnétek megvalósítani?

Halász Feri: Elképzelhető, hogy a nyári időszakra kihozunk egy újabb klipet, de ez még csak terv szinten van, tehát lehet, hogy ez őszre csúszik. Az viszont biztos, hogy nagyszabású bulikkal készülünk a nyári szezonra, ahol egy még szélesebb közönségnek is bemutatjuk majd az új lemezt. Igyekszünk mindenhová eljutni, ahol méltó körülmények között tudunk színvonalas koncertet adni. A lemez sikerének, és a nézőszámainknak köszönhetően sikerült egy szinttel ismét feljebb lépnünk, tehát még erősebb produkciót tudunk majd nyújtani.

Rockbook: Idén 15 éves lett a banda. Ebből az alkalomból készültök valami ünnepi fiesztára, amiből a közönség is kap, esetleg egy újabb DVD?

Halász Feri: Benne van a pakliban, hogy a nyáron lesz némi előszele a 15 éves jubileumi ünneplésünknek, de a hivatalos születésnapi turnéra az őszi-téli időszakban kerül majd sor, ahogyan a 15 éves jubileumi koncertre is. Nagyszabású terveink vannak erre az országjárásra, de ezek egyelőre még titkosak, és még jelenleg is formálódnak, tehát majd később tudunk csak beavatni mindenkit a részletekbe.

Rockbook: Köszönjük a beszélgetést!

 


Minden továbbit pedig megtudunk körülbelül 1 hónap múlva, amikor is Gödöllőn indul a Depresszió "A folyamat zajlik..." lemezbemutató turnéjának folytatása!

 

03.06. Dombóvár - DVMSE csarnok
03.07. Szekszárd - Szekszárdi Est Café

Alvin és a Mókusokkal közös koncertek:

03.13. Gödöllő - Trafó Club
03.14. Nyíregyháza - Bujtosi Szabadidő Csarnok
03.20. Sopron - Hangár Music Garden
03.21. Székesfehérvár - FEZEN Klub
04.03. Budapest - Barba Negra Music Club
04.10. Békéscsaba - Tégla Közösségi Ház
04.11. Szolnok - Metal Liget fesztivál (Alvin és vendégek nélkül)
04.17. Gyöngyös - Mátra Művelődési Központ
04.18. Kiskunfélegyháza - Rocktár
04.24. Kaposvár - Hang-ár Music Pub
04.25. Keszthely - 512 Club

 

 



Zorg
 

Címkék: 
Depresszió
Alvin és a Mókusok