Bejelentkezés

x
Search & Filters

Max Cavalera ezt a tíz saját dalát tartja a legfontosabbnak



Max Cavalera neve mellett már 24 stúdióalbum szerepel olyan bandákkal, mint a Sepultura, a Soulfly, a Cavalera Conspiracy, a Killer Be Killed és a Nailbomb, június 11-én pedig érkezik fiával közös zenekara, a Go Ahead And Die első lemeze is. Egy ilyen illusztris diszkográfiából - plusz a közreműködésekből - nem könnyű csupán tíz dalt kiválasztani, de Max mégis megoldotta a feladatot és megnevezte a szerinte legmeghatározóbb számokat a több mint 35 éves munkásságából.
 
- Sepultura - Arise (1991): "szerintem ezzel a dallal értük el a tökéletes death-thrash hangzást. Nagyon fellelkesültem, amikor megírtam a fő riffet, mert gyors, ütős és szinte letépi a hallgatók arcát. Az egész Arise album egy igazi mestermű és egy nagyon fontos lemez számunkra, amely után könnyen elkényelmesedhettünk volna és elkészíthettük volna ugyanazt az albumot újra és újra, de szerencsére nem ezt tettük."
 
 
 
- Sepultura - Refuse/Resist (1993): "a dal ötlete a New York-i metrón született meg, miután láttam egy fekete punk srácot, akinek egy lázadó üzenet volt a bőrdzsekijén, amelynek ez volt az utolsó sora: 'protest and survive, refuse and resist (tiltakozz és élj túl, légy elutasító és állj ellen), és ez annyira megtetszett, hogy rögtön tudtam, hogy fel kell használnom. Az intróban a fiunk szívverése hallható, amit fejhallgatóval és egy kislemezzel vettem fel a nővérek segítségével. Zyon most már 28 éves. (nevet) Jól elment az idő..."
 
 
 
- Nailbomb – Wasting Away (1994): a Hate Songs In E Minor a Fudge Tunnel-től az egyik kedvenc metal albumom, és mindenképpen szerettem volna együtt dolgozni a banda frontemberével, Alex Newport-tal, amikor Phoenix-ben járt. Volt egy samplere, amit egész ügyesen használt, és megpróbáltunk szinte indusztriális hangzást elérni, mivel mindketten imádtuk az olyan csapatokat, mint a Fear Factory, a Godflesh, a Nine Inch Nails és a Ministry, de nem éreztük elég dühösnek és tízszer olyan indulatosak akartunk lenni, mint a Ministry. Szerintem a mai napig a Pointblank minden idők egyik legdühösebb albuma."
 
 
 
- Sepultura - Roots Bloody Roots (1995): "már a stúdióban éreztük, hogy ez a dal igazán különleges lesz. Én mindig is 'a kevesebb több' elvet vallottam, a Roots riffje pedig olyan, mint egy mantra, amit akárhányszor el lehet játszani egymás után újra meg újra, akár egy húron is. A demó vége sokkal gyorsabb volt, mint az albumra került változaté, és ez az egyetlen dolog, amit a mai napig bánok ezzel a dallal kapcsolatban. Ragaszkodnom kellett volna a gyors befejezéshez."
 
 
 
- Deftones - Headup (1997): "a nevelt fiam Dana szerzett egy kazettát, amin rajta volt a Bored a Deftones-tól és azonnal beleszerettem. A Roots felvételének idején éjjel-nappal a debütáló albumukat, az Adrenaline-t hallgattam, aztán a Phoenix-i koncertjükön együtt adtuk elő az Engine No. 9-t. Nagyjából 30-an lehettek, alig ismerte még őket valaki. Dana jó barátságot kötött velük, Chino pedig a temetésén is ott volt, aztán felvetette, hogy mi lenne, ha összeraknánk egy dalt közösen Dana emlékére, úgyhogy előástam a legjobb talonban lévő riffemet, amitől teljesen eldobták az agyukat a Deftones-os srácok, Chino ráadásul betörte az orrát, úgyhogy vérző orral énekelt a stúdióban. Olyan volt az egész, mint egy őrült koncert!"
 
 
 
- Soulfly - Eye For An Eye (1998): "mondhatjuk, hogy ez a dal mentette meg az életemet Dana halála és a Sepultura széthullása után. Úgy éreztem, számomra vége a zenélésnek. Végtelenül szomorú és dühös voltam, túl sok csalódás ért. Végül Ozzy Osbourne rángatott ki a gödörből, amikor elmesélte, hogyan állt talpra önerőből azután, hogy kirúgták a Black Sabbath-ból. Tudtam, hogy nekem is ezt kell tennem, úgyhogy a kezembe vettem a gitáromat és szinte azonnal megszületett az Eye For An Eye, amelynek a riffje szintén nagyon egyszerű és akár egy húron is eljátszható. A szöveg eredetileg sokkal direktebb volt és egyértelműen a Sepultura-nak szólt, de a producerünk, Ross Robinson javaslatára végül változtattam rajta."
 
 
 
- Soulfly - Prophecy (2004): "az egész banda magamra hagyott, úgyhogy ismét egyedül maradtam, ám ezúttal ez furcsamódon feltöltött energiával, mert rájöttem, hogy érdekes, új társakat kereshetek magam mellé. Ekkor akadtam rá Marc Rizzo-ra, Joe Nunez-re és Babby Burns-re. A Prophecy-t Martin Scorsese filmje, a Krisztus utolsó megkísértése és Peter Gabriel ehhez írt filmzenéje ihlette, amelynek egyes részeit fel is használtam. A szövegben megjelenik Mózes és a navahó indiánok is, Marc Rizzo pedig zseniális wah-wah pedálos intrót rakott össze."
 
 
 
- Cavalera Conspiracy - Inflikted (2008): "az első Cavalera Conspiracy album örök kedvencem. Csodálatos élmény volt újra a tesómmal zenélni azután, hogy tíz évig nem is beszéltünk egymással. Az Inflikted eredetileg a Soulfly-nak készült, de azt kamuztam Igor-nak, hogy ezt és több másik dalt direkt azért írtam, hogy együtt játszhassuk el őket. (nevet) Az pedig a feleségem, Gloria ötlete volt, hogy Joe Duplantier-t (Gojira) kérjük fel basszusgitárosnak."
 
 
 
- Killer Be Killed - Face Down (2014): "ez volt az első dal, amit megírtam reg Puciato-val, miután összehoztuk a bandát. Greg az első perctől imádta, mert a groove-ja a Motörhead-et idézte, a refrén pedig punkos volt. A hangolással is trükköztünk egy kicsit: a gitár alapvetően C-ben van, a végére azonban átmegy A-ba az ötödik húr kivételével, ami marad C-ben. Elég őrült kísérlet volt, amit még a producerünk sem értett, de elértük vele a kívánt hatást."
 
 
 
- Go Ahead And Die - Truckload Full Of Bodies (2021): "a Go Ahead And Die dalait nemrég írtam a fiammal, Igor-ral, mégis olyan, mintha 1987-ben születtek volna. Olyan érzés volt összerakni őket, mintha ősemberek lennénk, akik most fedezik fel a tüzet. A Truckload... címét egy cikk ihlette, amiben azt írták, hogy Olaszországban teljesen telepakoltak egy teherautót azoknak a holttestével, akik a koronavírusban haltak meg. A klip készítése során mi magunk is belebújtunk egy-egy hullazsákba, ami elég para volt, és meg is viselt lelkileg, de éreztem, hogy pontosan erre volt szükségem."