Bejelentkezés

x
Search & Filters

Max Cavalera szerint így zajlott a Sepultura klasszikus felállásának feloszlása

Már 25 év telt el azóta, hogy Max Cavalera kiszállt a Sepultura-ból feleségével, a banda akkori menedzserével együtt. Bár a zenekar azóta is világszerte népszerű, egyik későbbi lemezük sem tudta megismételni a Roots és a Chaos A.D. sikerét, és sok rajongó még mindig reménykedik benne, hogy egyszer újra a klasszikus felállásban láthatja színpadon a csapatot. Ma egy friss interjúban idézte fel a "szakítás" körülményeit és az odavezető utat.
 
"Az biztos, hogy a Roots sikerére egyáltalán nem voltam felkészülve, ráadásul Brazíliában egészen őrült rajongás övezte akkoriban a Sepultura-t. Szinte úgy kezeltek minket, mint a Beatles tagjait. Nem tudtam úgy elmenni vásárolni a feleségemmel, hogy ne rohamoztak volna meg minket az emberek és biztos vagyok benne, hogy a többségük egyik albumunkat sem hallotta, egyszerűen csak sodródtak az árral, mert tudták, hogy most éppen mi vagyunk menők. Ezt már önmagában nehezen viseltem, ráadásul a nagy sikert egy szörnyű tragédia árnyékolta be, mivel 1996 augusztusában elhunyt a nevelt fiam, Dana. Rengeteget ittam és drogoztam akkoriban, amitől eléggé szétcsúsztam és a Roots sikerét sem tudtam igazán kiélvezni.
 
 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bandán belül már korábban is feszült volt a légkör, de kétségtelen, hogy Dana halála nem segített a helyzeten. Ezt kevesen tudják, de éppen az angol Monsters Of Rock-on készültünk fellépni többek közt Ozzy Osbourne-nal, amikor megkaptuk a szomorú hírt. A feleségem teljesen összezuhant, nekem pedig természetesen mellette volt a helyem, úgyhogy rögtön hazarepültem.
 
Később megtudtam, hogy Andreas (Andreas Kisser, a Sepultura gitárosa) felesége lényegében el akarta lopni Dana holttestét, hogy minél előbb eltemethessék és folytathassuk a turnét. Ilyen nincs a világon! Mégis kinek jutna ez eszébe? Emiatt alaposan elgondolkoztam, hogy mégis miféle emberek vesznek körül és tényleg a barátaim-e? Teljesen összezavarodtam, aztán pedig mindannyian ellenem és Gloria ellen fordultak, az öcsémet is beleértve. Gloria-val már szóba sem álltak. Az utolsó európai turnénk borzalmas volt, igazi kínszenvedés, de persze a közönség ezt nem érezhette: a koncerteken mindennek rendben kellett lennie. A sajtóban sokszor az jelenik meg, hogy a banda kirúgta Gloria-t, pedig ez nem igaz. Egyszerűen annyi történt, hogy lejárt a szerződése, és nem hosszabbította meg, de azt mondta, hogy én nyugodtan maradjak a zenekarban, ha szeretnék, egyáltalán nem akarja, hogy kiszálljak miatta, de ilyen előzmények után erről szó sem lehetett."