Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Még messze nem adtunk ki mindent magunkból" - Magidom interjúA Magidom amellett, hogy térgeometriai fogalom, egy gitáralapú alternatív-pop-rock formáció, amely 2010-ben alkult. A zenekar részéről Benyhe Robi (gitár,ének) és Bajnok Balázs (gitár, vokál) állt rendelkezésünkre egy interjú erejéig.

Rockbook: - Milyen indíttatással alakult meg a zenekar? Koncertezni akartatok, híresek lenni vagy csak könnyebb zenekarral bevágódni a lányoknál?

Balázs: - Evidens válasz lenne, hogy szerettünk volna a lányoknál bevágódni, de szerintem nem így volt. A kezdeti mag (Robi, Marci és én, azaz két testvér és egy unokatestvér) kicsi kora óta egy házban élt. Zenei általános iskolába jártunk, hangszereken tanultunk zenélni, és jó szórakozásnak tűnt csörömpölni a pincében. Aztán Robi kezdeti ötletei nyomán ráeszméltünk, hogy sokkal jobb érzés saját dalokat játszani, azokat összerakni, mint kedvenc zenekaraink gigantikus slágereit előadni. Ennek köszönhetően 2010 végén útjára indítottuk a Magidom zenekart, addigra már négyen (Petivel), később pedig már öten (Mátéval) voltunk.

Rockbook: - Mondhatni „családi vállalkozás” a zenekar? Ez segít abban, hogy megértsétek egymást vagy magatokkal viszitek az esetleges konfliktusokat a próbaterembe is?

Balázs: - Lényeges konfliktusok szerencsére nincsenek közöttünk, így nincs mit bevinni a próbaterembe. Természetesen nálunk is előfordul, hogy apróságokon kakaskodunk, hogy bizonyos zenei megoldásokat máshogy képzelünk el stb, de viszonylag jól működik nálunk a demokrácia. Szerencsére az alapvető irányokban egyetértünk.

Robi: - Én egyébként már nem szoktam annyira hangsúlyozni, hogy családi alapokon nyugszik a zenekar. Persze, ez tök jó dolog, és sok előnye is van ennek a helyzetnek, de reméljük, már nem ez a legizgalmasabb dolog velünk kapcsolatban. :)

Rockbook: - Hogyan születnek a dalaitok? Mi kellett ahhoz, hogy a feldolgozások után nekiálljatok saját dalokat is írni?

Robi: - Nálunk ez egy folyamat volt, mire ráeszméltünk, hogy hitelesebben és szívesebben tudunk saját dalokon keresztül kommunikálni a közönséggel. Előtte olyan volt, mintha halandzsáznánk a színpadon, buli zenekarként működtünk, de a Magidom elindulásával végre a magunkénak éreztük, amit csinálunk.

Balázs: - A dalok születése pedig leggyakrabban úgy történik, hogy Robi a próbára hoz egy alapötletet valamilyen szöveggel, amihez aztán mindenki hozzá teszi a magáét. Előfordul néha az is, hogy egy titkos hatodik tag ír dalszöveget, vagy dalszöveg-kezdeményeket, és azt rakjuk össze egy Magidom dallá.

Rockbook: - Milyen közönségnek célozzátok első sorban a dalaitokat?

Balázs: - Nem célzunk meg konkrét közönséget, talán épp ezért egészen vegyes visszajelzéseket kapunk, hogy milyen korosztály bömbölteti autójában a cédénket. Persze azért vakok sem vagyunk, többségében kb. a húszas éveiben járók korosztálya képviselteti magát koncertjeinken, de nem szűkítenénk rájuk a Magidom célközönségét. Mivel elég poppos megszólalású dalaink vannak, széles rétegeknek tetszhet ez a fajta zene, szóval tényleg mindenkinek ajánljuk! :)

Rockbook: - A magyar zenei szcénából kik azok a zenekarok, akik meghatározóak, esetleg befolyással vannak rátok és a zenétekre?

Balázs: - Erre a kérdésre sosem tudunk jó választ adni. Rengeteg jó magyar zenekar volt és van ránk hatással, sokuk tudat alatt férkőzik be a zenénkbe, nem is szívesen emelnénk ki senkit. Talán egyet azért mégis, mert azt mások mondják rólunk, nem mi magunkról: a hiperkarmát sokan emlegették, amikor megpróbáltak bekategorizálni minket valahova, valószínűleg a sűrű dalszövegeink miatt.

 

 

Rockbook: - Mely külföldi zenekarok, előadók a példaképeitek?

Robi: - Itt is rengeteg előadót, dalszerzőt említhetnénk, ötünkre a legkülönfélébb zenészek voltak hatással: a Queen-től kezdve a Mumford&Sons-ig bezárólag hosszú lenne a lista, de egyiket sem érezzük úgy, hogy kiemelkedően befolyásolták volna a zenénket, vagy netán a példaképünk lenne. Ezzel a szóval amúgy is vigyázni szoktunk, mert attól még, hogy valakinek a zenéjét imádjuk, korántsem biztos, hogy példakép lenne számunkra.

Rockbook: - Sok fiatal zenekar ír angolul szövegeket, a külföldi sikerek reményében. Ti nem gondolkoztok ilyen irányban?

Balázs: - Nekünk valahogy sosem fordult meg a fejünkben a külföldi karrier, mindig is hazai viszonylatokban gondolkodtunk, még ha a kezdetekben nekünk is születtek angol nyelvű dalaink. Az a tapasztalatunk, hogy az anyanyelvünkön tudunk a legjobb kapcsolatot kialakítani a közönséggel, így tud csak igazán intim lenni a köztünk lévő viszony. Bár ez elég nyálasan hangzik... :D

Rockbook: - Mikor és merre lehet titeket meghallgatni az év folyamán?

Robi: - A tavasz és nyár folyamán több helyen is felbukkanunk az országban (pl. Szeged, Szolnok, Veszprém, Nyíregyháza), de a naprakész információkért érdemes követni a facebook oldalunkat, ott mindig tudatjuk a nagyvilággal, hogy merre megyünk legközelebb.

Rockbook: - Mennyire találjátok hasznosnak a Cseh Tamás Programot?

Robi: - Nagyon pozitívnak éljük meg, mert sok segítséget nyújt. Az anyagi támogatáson túl kaptunk egy mentort (Piskor Zoltán “Pite” személyében), aki gondoskodó atyaként segít, ahol tud, és hajt minket, hogy határidőre meglegyünk mindennel. Egy ilyen program különösen hasznos egy olyan zenekarnak, amilyenek mi is vagyunk: helyi szinten viszonylag ismert, országosan nem ismert zenekarnak számítunk, de most alkalmunk nyílik arra, hogy több felé is megmutassuk magunkat.

Rockbook: - Merre tovább? Mik a terveitek, hova szeretnétek eljutni a zenekarral?

Balázs: - Viccesen meg szoktuk jegyezni, hogy természetesen a világhírnév a cél és szeretnénk a Wembley arénában játszani majd. Komolyabbra fordítva a szót, világmegváltó céljaink nincsenek, mi nem ebből élünk, tehát örömből zenélünk, és még nagyobb örömmel tölt el minket, ha nem csak a rokonaink és ismerőseink, hanem vadidegen emberek is megdícsérnek minket koncert után. Tehát most az a cél, hogy minél többet legyen részünk ilyen élményekben a következő évek során.

Robi: - Úgy érezzük, hogy még messze nem adtunk ki mindent magunkból – vagy legalábbis ezzel hitegetjük magunkat.:) Szeretnénk a saját mércénknek megfelelni,  minél jobb dalokat írni és koncerteket adni. Aztán meglátjuk, ez mire lesz elég.  

 

 

A zenekar tagjai:

Benyhe Robi - gitár, ének
Bajnok Balázs - gitár, vokál
Szekeres Máté - billentyűk, vokál
Pánczél Péter - basszusgitár
Benyhe Marci - dobok


Elérhetőségek: Facebook, Bandcamp

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.