Bejelentkezés

x
Search & Filters

Meghallgattuk Roger Waters új albumát: 'Is This the Life We Really Want?' lemezkritika

Roger Waters különleges dalszerző, aki már a Pink Floydnál is zseniálisan lavírozott a személyes és a politikai témák között húzódó vékony határmezsgyén, és idei szólóalbumán sem változtatott ezen.

Azt már a Pink Floyddal készített utolsó albumokon (a szólólemezeken pedig főleg) megszokhattuk: Waters ezúttal is egy tematika köré építette fel a dalokat, bár lineáris szerkezetű konceptalbumról azért túlzás lenne beszélni. Akárhogy is, az üzenet egyértelmű: a politikusok rosszak, felelőtlenek és veszélyesek, és bár Waters nagyon elegánsan nem említ neveket, a bevágott híradós és egyéb betétekből könnyen kikövetkeztethető, hogy főleg Donald Trumpra céloz.

Waters persze a dalok zenei részére is odafigyelt, sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez lett a "leg-Pink Floydosabb" albuma a szólólemezei közül, különösen a legendás Meddle és The Final Cut korongok ugorhatnak be egy-egy dalról, ráadásul a lemez bővelkedik remek gitárszólókban és jól kidolgozott billentyűsdallamokban, amelyek együtt egészen különleges hangulatot teremtenek. A Smell the Roses-ról pedig a Pigs (Three Different Ones)-ra asszociálhatunk, mind a gitár, mind a szövegek tekintetében, ami csak azt bizonyítja, hogy Waters szerint nem sok minden változott az elmúlt negyven évben.

 

 

Az album legjobb pillanatai közé tartozik az akusztikus, lassan építkező Deja Vu, a keményebb The Last Refugee, a már említett Smell the Roses és a záródal, a Part of Me Died, amely egyértelműen a legszemélyesebb tétel a lemezen, amely ugyan Waterstől megszokott témákkal foglalkozik, mégis kicsit más, már csak az azóta eltelt évtizedek miatt is. A Smell the Roses-ban pedig aggodalmait fejezik ki a "There’s a mad dog pulling at his chain, a hint of danger in his eye" és a "Close your eyes and pray this wind don’t change" sorokkal.

 

 

Egyszóval, Waters meg sem próbál kertelni, és ha végighallgatjuk az 54 perces Is This the Life We Really Want?-ot, könnyen úgy érezhetjük, hogy az apokalipszis már el is kezdődött, ugyanis szerinte a bajra nem kell várnunk, hiszen már itt van, remény pedig nincs. A pesszimista hangulat tehát garantált, de szerencsére a kiváló dalok is.

 

Az 'Is This the Life We Really Want?' album dallistája:

01. When We Were Young - 1:38
02. Déjá Vu - 4:27
03. The Last Refugee - 4:12
04. Picture That - 6:47
05. Broken Bones - 4:57
06. Is This the Life We Really Want? - 5:55
07. Bird in a Gale - 5:31
08. The Most Beautiful Girl In The World - 6:09
09. Smell the Roses - 5:15
10. Wait for Her - 4:56
11. Oceans Apart - 1:07
12. A Part of Me Died - 3:12