Bejelentkezés

x
Search & Filters

Meglepően sokszínű és ötletes anyag lett a Terran Spacers debütáló albuma, az 'I, metal'



Nagyon ritkán írok ilyen zenéről. De rögtön ki is egészíteném a mondatot. Sajnos nagyon ritkán írok ilyen zenéről. Most is egészen a messzi, ködös Albionból (vajon van ennél elcsépeltebb helymeghatározás?) érkezett ez a korong. Azonban erős magyar vonatkozással az alkotók részéről. Pedig nem is mondhatnám, hogy a magyar metal szcéna teljesen nélkülözi ezt a stílust, ami nem más mint a progresszív metal.
 
A digipack borítóra pillantva kicsit vegyesek voltak az érzéseim. Valamikor a 90-es évek végén találkoztam sűrűn ilyen képekkel a számítógépes játékok borítóján, amikor már valamilye 3D-s modellező szoftver segítségével, egy izmosabb pentiumos géppel akár órák alatt lehetett renderelni mindenféle világítással felvértezett képet. Ám még mindig nem tudom eldönteni, hogy lemezborítóként tetszik-e. Egyfelől kellemes emlékeket idézett, viszont kérdésessé tette, hogy vajon kellő komolysággal lesz kezelve ez a magas technikai tudást és dalépítési hozzáértést igénylő módszer.
 
Hamar kiderült, hogy a válasz igen.
 
Kellemes andalító intró. Chill. Persze mindenki tudja, hogy ezek az intrók csak a veszélyérzetét csillapítják a hallgatónak, hogy aztán jöjjön nagy rössel a zene. Itt sem lepődtem meg a lendületes folytatáson. Sokkal inkább azon, hogy mennyire jó zenei gondolatok jönnek szembe velem és azok milyen könnyedséggel lettek összeépítve. Semmi feszült erőlködés.
 
Egész biztosan sok zenekart meg lehetne említeni hatásként, nekem a Rush ugrott be legtöbbször Dave hanglejtései okán. Bár a zene eleve kicsit súlyosabb, mint a kanadai mestereké és még ehhez képest is jönnek hirtelen nehezülések, hogy aztán Judit hangjával együtt légiesen könnyeddé váljanak. Már a második Sheeple végére nyilvánvaló volt, hogy ha két dalban ennyi ötlet van az csak jót jelenthet a továbbiakban. Gazdag szintiszőnyeg, hullámzó gitárriffek, amit kellemes bólogatással le lehet követni. És ami nagyon fontos, hogy ötletesek. A riffek is és az énektémák is. A progresszívitás pedig nem abból épül, hogy szanaszét tördelik a ritmust. Persze itt ott beleszaladnak, de pont annyira amennyi még jól esik.
 
Nem mondom, hogy Dave leénekli a csillagokat, de ügyesen használja a hangját. A változatosság és témagazdagság megmarad, de bevallom az ötödik tracknél már rá kellett nézni a kijelzőre, hogy hol is tartunk. Nem azért mert annyira egyformák a dalok, hanem mert mindegyikben annyi különféle elem van.
 
 
Bár virgázástól mentes az anyag, a hangszereket nagy magabiztossággal kezelik zenészeink és nem is hallatszik, hogy a stúdióban tökéletesre akartak csiszolni minden másodpercet. Persze így nem is lett belőle egy tesztlemez amivel a high end rendszerek árcédulájának jogosságát lehet majd demonstrálni, viszont egy élő, emberközeli hangzást sikerült elérni. 
 
A Spacers Song engedi el kicsit a kormányt. Olyan kis laza, fílinges nóta, ami után az instrumentális Dolphin’s Message első tétele rögtön vissza is rántja a kezelő szervet. Mikoer elkezdődött a track arra gondoltam, hogy pontosan így szoktak kezdődni a 15 perces prog agymenések is. Azt is feltételeztem, hogy direkt rakták így egymás mellé ezt a két dalt a kontraszt miatt. 
 
A Birth of the Planet kellemes kis merengős lett, pedig ilyen címmel valami grandiózusat vártam volna. A Karma Day kapta a legsúlyosabb billentyűs részt, de amikor nem az zúdul ránk, akkor folytatja az előző szám könnyed-borongósságát. Még egy nagyon pici Tool is beleérezhető itt-ott.
 
A lemez végére még egy kis Galactic Cowboysos komolyságűzés is belefért egy bónusz nóta formájában.
 
Összességében egy meglepően sokszínű és ötletes anyag lett az I, metal. Akinek van némi vonzalma a progresszív metal felé és nyitott egy önmagát nem halálosan komolyan vevő, de tehetséges alakulatra akkor vadássza le a korongot!
 
Az album dallistája:
 
01. Au Revoir, Parasite 04:46
02. Sheeple 04:12
03. Facing Defects 04:43
04. I, Metal 03:57
05. Groundling 04:10
06. Spaceport 01:16
07. Spacer Song 03:32
08. Dolphins' Message pt 1 04:16
09.  Of A Planet 05:23
10. Karma Day 05:22
11. Moons Get Loose 04:35
12. Moons On The Loose
 
 
A Terran Spacers Facebook oldal itt elérhető.
 
vtb