Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mégsem a Black Sabbath a heavy metal műfaj atyja?

Általános vélekedés, hogy a Black Sabbath és azon belül is Tony Iommi tekinthető a heavy metal atyjának, az Ultimate-Guitar azonban most összegyűjtött nyolc olyan előadót, akik már a Black Sabbath debütáló albumának megjelenése előtt írtak olyan dalokat, amelyek hatással lehettek a metal kialakulására.
 
- Kinks - You Really Got Me: a Kinks jól ismert dala majdnem hat évvel a Black Sabbath első albuma előtt jelent meg és bár messze nem volt olyan kemény és doomos, több metalos elem is felbukkant benne, kezdve a fő riffjével.
 
 
 
- Blue Cheer - Summertime Blues: a Blue Cheer azzal forradalmasította a bluest a 60-as években, hogy keményebb hangzást is belevitt a dalaiba, amire jó példa a Summertime Blues is, ráadásul Eric Clapton szerint is az ő zenéjükből fejlődött ki a heavy metal.
 
 
 
- Cream: és ha már Clapton szóba került, említsük meg a Ginger Baker-rel és Jack Bruce-szal közös trióját, amelyet ugyan többnyire blues rockként vagy hard rockként definiálnak, de egyértelműen szerepük volt a heavy metal megszületésében is.
 
 
 
- Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida: az 1968-as, azonos című albumon hallható In-A-Gadda-Da-Vida egy igazi progresszív mestermű, a heavy metal egyik legikonikusabb riffjével fűszerezve. A dalt több híres banda, köztük a Slayer is feldolgozta.
 
 
 
- Steppenwolf - Born to be Wild: szintén 1968-ban jelent meg a Steppenwolf jól ismert slágere, amelyben el is hangzik a heavy metal kifejezés, de egyébként is a műfaj egyik klasszikusának számít.
 
 
 
- The Beatles - Helter Skelter: a Beatles neve meglepőnek tűnhet egy ilyen listán, hiszen nem voltak igazán kemény dalaik, de az ugyancsak 1968-as Fehér Albumon szereplő Helter Skelter elég metalos hangzású és többen is úgy vélik, hogy valójában John Lennon-ékkal kezdődött a heavy metal.
 
 
 
- Jimi Hendrix - Voodoo Child (Slight Return): egy újabb 68-as remekművel állunk szemben, amely szokatlanul súlyosnak számított a maga idejében, és ékes példa arra, hogy a blues valóban fontos szerepet játszott a heavy metal kialakulásában.
 
 
 
- A Led Zeppelin debütáló albuma: egy interjúban maga Tony Iommi is megjegyezte viccesen, hogy az első Sabbath riffeket a Led Zeppelin-től nyúlta le és valóban fedezhetünk fel párhuzamokat, például a Paranoid és a Dazed and Confused között. Az első Led Zeppelin album egyébként is akkora zenei változást jelentett, amelyhez foghatót csak nagyon ritkán tapasztalhatunk.