Bejelentkezés

x
Search & Filters

Metallica: 10 érdekesség a 33 éves ...And Justice For All albumról



1988. szeptember 7-én jelent meg a Metallica negyedik albuma, az ...And Justice For All, amelyről sokaknak a mai napig az jut eszébe először, hogy a keverés során szinte teljesen eltüntették róla Jason Newsted basszustémáit. A lemez azonban ennél sokkal többet is tartogat és kapcsolódik a Venom-hoz és Al Pacino-.hoz is. Az alábbi tíz érdekességet a Revolver gyűjtötte össze.
 
1. A lemez dalainak nagy része a Garage Days-hez hasonlóan Lars Ulrich garázsában állt össze. Az eredeti terv az volt, hogy a Metallica 1987 tavaszán kezd dolgozni az új dalokon és fellépnek a Saturday Night Live-ban is, James Hetfield azonban eltört a karját gördeszkázás közben, így az SNL-es produkció elmaradt és a dalszerzés is megcsúszott. 87 nyarán viszont megjelent a feldolgozásokat tartalmazó Garage Days Re-Revisited, amit Lars Ulrich El Cerrito-i garázsában raktak össze és itt született meg a Justice dalainak többsége is.
 
2. A One ötlete a Master Of Puppets-ig nyúlig vissza. Mint az köztudott, a One-t a Johnny háborúba megy című regény és film ihlette, amelyben egy katona elveszíti a végtagjait és az arcát. A klipben láthatók is jelenetek a filmből, a dal ötlete azonban állítólag ettől teljesen függetlenül merült fel még a Master Of Puppets idején, amikor James Hetfield eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha valaki teljesen magatehetetlenné és a saját teste foglyává válna.
 
 
3. A One intróját a Venom ihlette. A One a háborút idéző hangokkal kezdődik, amihez a black metal egyik ősatyjaként számon tartott Venom egyik dala, a Buried Alive adta az ihletet, amelyben szintén lassú, baljós hangulat vezeti fel a súlyos riffeket.
 
4. Kirk Hammett turné és az album keverése közben vette fel a One középső szólóját. Bár a gitáros úgy fogalmazott, hogy "legalább 15 milliószor" vette fel a One középső szólóját, egyik változattal sem volt elégedett, mert úgy érezte, kilógnak a dalból. A zenekar épp a Monsters Of Rock turnén vett részt és az album keverése is zajlott már, amikor Hammett tett egy kis kitérőt a New York-i Hit Factory stúdióba, hogy újra feljátssza a szólót és ekkor már sikerült elérnie a kívánt eredményt, még ha ez azzal is járt, hogy a kritikusok ízekre szedték a banda másnapi Washington-i koncertjét, mivel nagyon érződött rajtuk a fáradtság.
 
5. A The Frayed Ends Of Sanity nyitóriffjét egy rezesbanda inspirálta. James Hetfield először azt találta ki, hogy az Óz, a csodák csodájából ismert kántálást használja fel a dal intrójához, és az ezt követő riffhez is elég szokatlan helyről merített ihletett: egy futballmeccsen játszó rezesbanda inspirálta.
 
 
6. Jason Newsted egy nap alatt játszotta fel a részeit, úgy, hogy senki más nem volt a zenekarból a stúdióban. Bár Femming Rasmussen már bizonyított a Ride The Lightning-gal és a Master Of Puppets-szel, a zenekar először mégis Mike Clink-et akarta felkérni producernek, aki akkor az egyik legmenőbb névnek számított a szakmában a Guns N' Roses 'Appetite For Destruction' albumán végzett munkája miatt. Newsted ebben a bizonytalan időszakban játszotta fel a basszustémáit, méghozzá egyetlen nap alatt, ráadásul egyik zenésztársa sem volt jelen a stúdióban, csak a hangmérnök, Toby Wright, aki ugyan később dolgozott az Alice In Chains-szel, a Slayer-rel és a Korn-nal is, de Jason szerint akkoriban még "olyan volt, mint az a srác, aki a kávét hozza a többieknek egy munkahelyen, de legalább jókat lehet vele füvezni."
 
7. Lars Ulrich és James Hetfield tagadják, hogy személyes okai voltak a basszusgitár lehalkításának. Newsted nehéz helyzetben volt, hiszen a tragikusan fiatalon elhunyt, zseniális Cliff Burton helyét kellett átvennie, ráadásul a többiek gyakran rajta vezették le szomorúságukat és frusztrációjukat, ami miatt sok rajongó úgy véli, hogy a basszusgitár lekeverése is egyike volt ezeknek a húzásaiknak, azonban Lars és James szerint semmi ilyesmi nem állt a háttérben, egyszerűen csak arról volt szó, hogy a saját hangszereiket akarták előtérbe helyezni.
 
8. A To Live Is To Die fő riffjét és a szöveg felét Cliff Burton írta. Cliff még a Master Of Puppets felvételeinek idején állt elő a To Live Is To Die riffjével, amit akkor azonban már nem tudtak felzsúfolni az albumra, ezért egy időre a fiókba került. A szöveg egy része is a néhai basszusgitárostól eredt, sőt, az utolsó sor, a "Cannot the kingdom of salvation take me home" még a sírkövére is felkerült.
 
 
9. Az album címét Al Pacino egyik filmje ihlette. Nem a Johnny háborúba megy a lemez egyetlen filmes vonatkozása, hanem maga a cím is, amit Al Pacino 1979-es drámájából választott a zenekar (magyarul Az igazság mindenkié címet kapta). A választás aligha véletlen, ugyanis Pacino egy idealista ügyvédet alakít, aki felveszi a harcot a korrupt és álszent igazságügyi rendszerrel, ez a téma pedig jól illett az albumhoz is.
 
10. James Hetfield az évek során megutálta az albumot. A frontember 2007-ben így nyilatkozott a Justice-ról: "rossz hallgatni azt a lemezt. Borzalmas. Ki nem állhatom. Túlságosan öncélú és magamutogató. Már akkor is tudtuk, hogy ezután valami egészen mást kell csinálnunk, ezért lett a Fekete Album az ...And Justice For All szöges ellentéte. Rövidebb és direktebb dalokat akartunk írni." Kirk Hammett is egyetértett ezzel, ő úgy fogalmazott, hogy a Justice nótái "kibaszott hosszúak", a közönség pedig érezhetően unta a címadó számot a koncerteken.