Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Metallica első európai koncertje, ahol felforgatták a kis holland város nyugalmát



Egy fél órás dokumentumfilm egy kezdő zenekarról, akik nagyon sok ember életét megváltoztatták… Nem lenne rossz egy magyar felirat is hozzá, de tömören arról szól, hogy egy De Westereen nevű kis városkában játszott a zenekar először Európában a Twisted Sister nevű zenekarral, és az ott lakókat, azon kívül a rajongók életét teljesen fel is forgatták. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ez a kis Metallica nevű előzenekar, még ismeretlen volt akkoriban (1984-ben), de aki hallotta őket, arra is gondolhatott, hogy akár nagyobb karriert is befuthatnak, mint az Iron Maiden.

Egy akkoriban 40 valahány éves fószer rendezésében volt megtartva a koncert, aki szinte megküzdött a város polgármesterével és a helyi pappal is, aki előzetes meghallgatást kért a zenekartól, és utólag kiderült még imádkozott a zenekar lelki üdvéért is Bizarr, ugye?! A helyi pap pedig le akarta fújatni a koncertet, mivel szerinte túl hangosak voltak. A rendező erre csak ennyit mondott: Mert az orgona nem hangos? Még a koncertjegyeket is ő nyomtatta. Igaz, helyesírási hibákkal… Főleg a Jump In The Fire logó lőtte ki a biztosítékot a polgármesternél és a papnál. Milyen furcsa, hogy nem tudván angolul Ő úgy gondolta, a Metallica nagyobb zenekar, mint a Twisted, így ők kerültek előre.

 


A koncert helyén most egy kis belső piac van, amely rengeteg zenekarnak adott lehetőséget anno a fellépésre.

Kirk visszaemlékezésében azt mondta, hogy a fotókat nézve visszajönnek az emlékek, hiszen akkoriban még ők keresték a rajongókat, és látván a söröspakkokat, be is segítettek a rajongóknak. Így cirka 30 év múlva nagyon sok sztori került elő a helyi lakosoktól, akik szépen megőrizték ezeket az emlékeket…

Lars megemlíti, mennyire jó hallani, ahogyan utaznak a világban szerte szét, és hallhatják, hogy zenéjük által, miként változott meg az emberek élete. El is ismeri, huszonnéhány évesen nem nagyon figyeltek arra, hogy lelassuljanak, csak így 50 felé gondolkoztak el a dolgon: "Hoppá, mi is van körülöttünk"!

 

Egy öreg rajongó elmesélte, hogy a lányok Kirk Hammett aláírásáért nyomultak, miközben Hetfield nem is foglalkoztatta őket. Kirk volt a szépfiú... Büszkén emlékezett vissza, hogy egy koncert a következőképpen zajlott: pia, koncert csajok, pia…

Érdekes a végén, hogy a zenekar ugyanazon a helyszínen lépett fel 30 év múlva, szinte ugyanazokkal a rajongókkal, plusz az Ők gyerekeivel.

 

Ha lenne egyszer egy MTK-s koncert azt hiszem, ugyanaz a rajongótábor indulna el, és bátran merem állítani, hogy talán ugyan az az ember indítana-szervezné buszt, mint annak idején. Ezért is jobb a régi, jó zajos hangzás. Talán ezért sem hoz már lázba az 70 ezres aréna koncert… (az első, 1988-as budapesti Metallica koncert beszámolóját itt olvashatjátok)

 

 

Sanka Baba
 

Címkék: 
metallica
Lars Ulrich
Kirk Hammett
James Hetfield
twisted sister