Bejelentkezés

x
Search & Filters

Metallica: így tűnt el Lars Ulrich 2004-ben a legendás Download-os koncert előtt



A Metallica 2004-es Download fesztiválos koncertje igazán emlékezetesre sikerült, ugyanis Lars Ulrich eltűnt, miközben 100 ezer rajongó várta a bandát, akik végül Joey Jordison-nal (Slipknot) és Dave Lombardo-val (Slayer) nyomták le a bulit. De lássuk, hogy pontosan mi is történt ezen a bizonyos napon!
 
Kora délután már futótűzként terjedt a pletyka a helyszínen, hogy valami gond van és probléma lehet az esti koncerttel. A helyzet a következő volt: a Metallica megérkezett, Lars Ulrich azonban nem volt sehol. A kiadó egyik embere szerint Lars kiugrott a helikopterből és eltűnt a tömegben, azóta pedig senki sem látta. Természetesen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, ennél sokkal durvább pletykák is szárnyra kaptak: egyesek azt állították, a dobos meghalt, míg mások úgy vélték, kilépett a zenekarból. Tulajdonképpen mindegy volt, melyik igaz ezek közül, hiszen a kérdés mindenképpen az volt, hogy a Metallica színpadra lép-e, és ha igen, akkor kivel, és hogyan sül majd el mindez?
 
Bár sok rajongó aggódott, elsősorban inkább kíváncsiság lengte be a fesztivál területét, hiszen mindenki csak találgathatta, hogy mi lesz majd este. A zenekar végül több mint egyórás késéssel, 10 óra magasságában lépett színpadra, a dobok mögött pedig a Slayer-ből ismert Dave Lombardo ült. James Hetfield csak annyit mondott, hogy Lars rosszul lett és kórházba került, majd belecsaptak a Master Of Puppets-be.
 
Később a Slipknot akkori dobosa, Joey Jordison váltotta Lombardo-t, többek közt a For Whom the Bell Tolls, a Creeping Death és a Seek & Destroy erejéig, majd a Fade to Black-re Lars dobtechnikusa, Flemming Larsen érkezett, ami nem bizonyult túl jó húzásnak, ezért a következő dalnál már ismét Joey ült a dobok mögött és ott is marad a koncert végéig. A buli összességében jól sikerült és azóta is az egyik legemlékezetesebb Metallica koncertnek számít, a kérdés azonban igazából továbbra is megválaszolatlan volt: pontosan mi történt Ulrich-kal?
 
"Elképesztően sűrű volt az időbeosztásunk. Egymást érte a japán, az európai, az amerikai és az ausztrál turné, közben pedig problémák adódtak a családomban és a házasságommal kapcsolatban is. Alig aludtam, ráadásul miután vasárnap reggel felébredtem Koppenhágában, együtt kellett reggeliznem 14 rokonommal. Ezután repülőre ültem, és korábban sosem volt pánikrohamom, akkor viszont - minden bizonnyal a kimerültség miatt - teljesen beparáztam, hogy ilyen magasan vagyok egy fémdobozban, azt pedig el sem tudtam volna képzelni, hogy pár órával később több tízezer rajongó előtt játsszak."
 
A koncerten jelenlévők mindenesetre örülhetnek, hiszen olyan különleges felállásban láthatták a Metallica-t, ahogy valószínűleg soha senki sem fogja.
 
Az ominózus koncert itt megtekinthető: