Bejelentkezés

x
Search & Filters

Metallica: öt kevésbé ismert tény a 30 éves Enter Sandman-ről



30 évvel ezelőtt, 1991. július 30-án jelent meg a Metallica Fekete Albumának felvezető kislemezdala, az Enter Sandman, amelyből a banda egyik legismertebb slágere lett. A Revolver magazin a jeles évforduló apropóján gyűjtött össze öt érdekességet a három évtized után is töretlen népszerűségű számról.
 
1. A riffet Kirk Hammett írta Lars Ulrich segítségével. A banda gitárosa, Kirk Hammett egy 2017-es interjúban elárulta, hogy éjjel 2-3 körül épp a második Soundgarden albumot, a Louder Than Love-ot hallgatta, ami annyira megihlette őt, hogy kezébe vette a gitárját és megírta az Enter Sandman riffjét. Miután megmutatta új alkotását a többieknek, Lars Ulrich azt javasolta, hogy a riff első részét játssza el háromszor a nagyobb hatás érdekében, de a végeredmény így is sokkal egyszerűbb lett az ...And Justice For All albumon hallható komplexebb megoldásoknál.
 
2. Az Enter Sandman zenei alapja készült el először a Fekete Albumhoz, de ennek a dalnak a szövege született meg utoljára. Lars Ulrich így nyilatkozott erről 2007-ben: "az Enter Sandman állt össze először, amikor megkezdtük a dalszerzést 1990 júliusában. Úgy éreztük, hogy az ...And Justice For All-lal kimaxoltuk a tempóváltásokkal teli, progresszív, 10 perces dalokat és ideje továbblépnünk. Egyszerűbb és letisztultabb nótákat akartunk. Az Enter Sandman zenei része 1-2 nap alatt összeállt, miután megvolt a fő riff, azonban James végül ennek a szövegét írta meg utoljára."
 
3. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy Ulrich és a producer, Bob Rock visszadobta Hetfield eredeti ötletét. A frontember 1991 tavaszán mutatta meg az eredeti ötletét a többieknek és eszerint a dal a bölcsőhalálról szólt volna: a Homokember megöli a babát és ezzel váratlanul felborul az addig tökéletes családi egység. A zenekar tagjai abban egyeztek meg, hogy nem korlátozzák egymás kreatív szabadságát, Ulrich és a lemez producere, Bob Rock azonban mégis úgy érezték, hogy itt muszáj meghúzniuk a határt. Hetfield nem tagadta, hogy rosszulesett neki a kritika és először haragudott is Ulrich-ra és Rock-ra, de aztán átdolgozta a szöveget és ő is rájött, hogy így sokkal jobb lett.
 
4. Kirk Hammett Ice-T egyik sample-jéből merítette az ihletet a dal szólójához: "azt hiszem, ennyi idő után már bevallhatom, honnan jött az ötlet az Enter Sandman szólójához. A Heart 'Magic Man'-je inspirált, de nem az eredeti verzió, hanem az a sample, amit Ice-T tett fel a Power albumra. Ahogy meghallottam, rögtön úgy éreztem, hogy ezt egyszerűen muszáj lenyúlnom!"
 
5. Eredetileg nem az Enter Sandman vezette volna fel a Fekete Albumot. Bob Rock azt szorgalmazta, hogy a Holier Than Thou legyen a nyitónóta és egyben az első kislemezdal is, Ulrich azonban az Enter Sandman-t részesítette előnyben, és a producer végül engedett is neki. "Úgy éreztem, ez a dal tükrözte a legjobban, hogy milyen volt a hozzáállásunk 1990-1991 környékén. Kereskedelmi szempontból is nyerőnek bizonyult ez a húzás. Azt szoktuk mondani, hogy ez a nóta gondoskodott róla, hogy a medencénk továbbra is kellemesen meleg maradjon és ezért örökké hálásak leszünk neki." A dobos ötletét valóban sikerül koronázta: az Enter Sandman felvezetésével érkező Fekete Album az amerikai Billboard lista első helyén debütált és további kilenc országban is listavezető lett.