Bejelentkezés

x
Search & Filters

Metalt hallgatsz = pszichopatává válsz?

Viszonylag (nagyon) gyakran megtörténik, hogy ha egy elborult elméjű (tömeg)gyilkos ismert személyekhez hasonló világnézetet vall, vagy hasonló stílusban nyilatkozik, akkor az adott személy(eke)t, vagy nézeteiket a média azonnal megbélyegzi, mondván, látható a káros hatásuk. Természetesen ez akkor is igaz, ha a tettes mondjuk nagy metalrajongó, az egyébként is megosztó zenei stílusra ilyenkor előszeretettel hivatkoznak „sátántól valóként”. Milyen logikus is, hogy Marilyn Manson direkt úgy írja meg a dalait, csak azért zenél, hogy a rajongói elkezdjenek embereket lemészárolni a hatására.
 
Most az történt éppen, hogy az ohiói Mansfieldben a 31 éves Cody Lutz konkrétan kijelentette a nyomozóknak, hogy az „északi metal zene” késztette egy 90 éves öregúr törött bottal történő kegyetlen meggyilkolására. Állítása szerint a „zene beszélt hozzá”, azt hallotta ki belőle, hogy ha március 18. éjfél előtt nem kezd el ölni, „bekövetkezik a Végítélet és ezer évig fogja sújtani az emberiséget”.
 
A történet a The Ohio State University zeneelméleti professzorához, Daniel Shanahanhez is eljutott, aki azonnal humbugnak nevezte az egészet, mondván, „a zene semmivel sem jobb motivátor a kegyetlenséghez, mint bármi más a világon”. Shanahan szerint a sötét költészet és a morbid szövegek évszázadok óta a kultúra részét képezik, és akik megvetik a zenét, ugyanúgy elkövetik a bűntetteket, egyszerűen, mert mentálisan betegek. „Nagy Beatles rajongó vagyok, Charles Manson is az volt, de totál másképpen reagált a ’Helter Skelter’-re, mint a többi Beatles rajongó.”