Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Mi inkább kevesebb önálló koncertet adunk, de ott megpróbálunk ütősebb bulit csapni" - Vadvágány interjúA Vadvágány név a tagok hétköznapjaiban megélt vad életstílusára utal. A zenéjük célja, hogy jól szórakozz, tombolhass, pozitív energiákkal felvértezve szállhass szembe az akadályokkal, amiket az élet gördít eléd. Afféle bulis rock zene a '80-as évek hair metal bandáinak feeling-jével, vegyítve a modernebb felfogással. A zenekar énekesével, Lukács Adriánnal beszélgettünk.
 
Rockbook: - Egy kicsit mutassátok be a zenekart azoknak, akik kevésbé vagy még nem ismernek titeket. Honnan jött a név, mióta zenéltek együtt?
 
Lukács Adrián: - Kicsivel több, mint 4 éve alakult a zenekar Szombathelyen. A néven nagyon sokat gondolkodtunk, mindenképpen olyan nevet akartunk, aminek van valami mondanivalója, és kifejezi valamilyen formában, hogy mire lehet számítani, tehát úgy gondoltuk, hogy mindenféleképpen valami magyar nevet szeretnénk, mert azt talán mindenki érti. A Vadvágány név végül az én fejemből pattant ki, és mivel kapásból tetszett a többieknek is, így sínre került a banda.
 
Rockbook: - A zenekar nevéről korábban azt mondtátok, hogy tükröz titeket, azt, ahogy éljük, ahogy élni szeretnénk az életünket. Szerintetek a "vadság" elengedhetetlen kelléke a zenénknek, kell, hogy földre kerüljenek a hangszerek, állványok, mikrofonok, esetleg a gitárosok? Szolidabban ezt nem is lehet csinálni?
 
L.A.: - Úgy gondolom, hogy sok zenekar elfelejti, hogy ez egy előadó „művészet”, ahol mindent elő kell adni, és néha eltúlozni, és szerintem ez úgy jöhet létre, ha kiengedjük magunkból ezt a bizonyos vadságot, ami valahol mélyen mindenkiben ott van, és vágyik rá, hogy kiengedhesse magából, akár a színpadon, vagy épp a nézőtéren.
 
 
Rockbook: - Vidéki zenekar vagytok, a régióban eléggé ismertek is. Szerintetek így mennyire könnyű (vagy éppen nehéz) érvényesülni egy ilyen fővároscentrikus országban?
 
L.A.: - Jóval nehezebb, mint bárki gondolná. Sok elismerést kaptunk ez alatt a rövid idő alatt, de eleinte valójában ez nem volt elég ahhoz, hogy előbbre jussunk olyan szinten, hogy több felkérésünk legyen. Mondhatni, hogy az elmúlt évek alatt szinte mindent magunk szerveztünk és terveztünk, és rengeteg munka volt a háttérben, mert bele kellett jönnünk, úgymond az „önmaneggelésbe”, bár mostanra már pár segítő mellénk pártolt, aki levesz némi terhet a vállunkról, de még így is nap mint nap foglalkozunk a teendőkkel.
 
Rockbook: - Egy 5 számos EP-tek már jelent meg. Mikor várható tőletek újabb album?
 
L.A.: - Valójában már két EP lemezünk is megjelent. Korábbi 5 dalt tartalmazott,”Törjük meg a Csendet „címmel. Ez volt az első, ami kézzelfogható verzióban is megtalálható. Illetve fél évvel ezelőtt jelent meg egy újabb lemez „Hasonmás” névvel, ami már 7 számot tartalmaz. Mint két lemez dalai megtalálhatók a Youtub csatornánkon, illetve CD-formájában is. Újabb album még nincs tervbe, de a új dalokat folyamatosan írunk, és gyakran koncertfelvételek formájában felkerülnek facebbok oldalunkra.
 
Rockbook: - A legutóbbi klipetek a Sörös dalhoz készült. Akkor említettétek egy interjúban, hogy nagyon készültök a következő klipre is, ami igazán különleges lesz. Erről lehet már tudni valamit? Mikor várhatjuk?
 
L.A.: - Tavaszra tervezzük az újabb klip bemutatását. A klip sztorijának ötlete már megszületett, de egy egészen különleges technológiát fogunk alkalmazni benne, amit előre nem szeretnénk elárulni, viszont annyit elmondhatok, hogy a Hasonmás című dalunkhoz fog készülni.
 
 
Rockbook: - Idén karácsonykor a Zorall zenekarral lesz szerencsétek fellépni a már hagyománnyá vált karácsonyi koncertjükön. Hogy jött a felkérés?
 
L.A.: - A Zorall zenekarral már több éves kapcsolatban állunk. 2015-ben megnyertük a Pulzus Tehetség kutatót, ami részben a Zorall zenekar szervezésében zajlik, ekkor nyertünk egy több állomásos turnét a Zorallal, és mivel ez idő alatt jó viszony alakult ki köztünk, későbbiekben elkezdtünk rendszeresen koncertezi velük, és a turnéikon előzenekarként játszani.
 
Rockbook: - Mivel készültök a rajongóknak?
 
L.A.: - A nagykoncertjeinkre mindig készülni szoktunk valami érdekességgel, és próbáljuk az a látványvilágot minél érdekesebbre összehozni. Gyakran használunk konfetti ágyukat, extra fénytechnikát, most nemrég készült 3 molinónk is. Valamint szoktunk készülni alkalmi produkciókkal, saját átdolgozásokkal, feldolgozásokkal, vagy közös dalokkal, más zenekarokkal.
 
Rockbook: - Több éve visszatérő vendégei vagytok a Zorall sörolimpiának. Könnyebb egy fesztiválon megtölteni egy sátrat kezdő, viszonylag szűk körben ismert zenekarként is, mint egy klubban még akkor is, ha koncertezéshez viszonylag korai időpontokban játszotok?
 
L.A.: - Nagyon jó élményeink vannak a fesztiválról, volt, hogy a nagyszínpadon kaptunk egy korai időpontban lehetőséget, de ennek ellenére jócskán volt közönség. Illetve a kisszínpadon több alkalommal játszottunk délutáni órákban, ott legutóbb mondhatni teltházas bulit csináltunk. Sok múlik az időponton, de ha igazán jó hangulatot tudsz csinálni, megjegyzik az emberek és akkor következő években már várják és nem számít hány óra van.
 
 
Rockbook: - Az oldalatokon olvasható, hogy nincs jelenleg kiadótok. Mennyire fontos, hogy egy zenekarnak legyen kiadója? Vagy szerzői kiadásban is éppúgy lehet sikeresen lemezeket kiadni?
 
L.A.: - Kiadóban még egyáltalán nem gondolkoztunk, várjuk a sült galambot a szánkba. Az első lépés az lenne, hogy lenne külső managmantje a zenekarnak, aztán ha ez meglesz, jöhet a kiadó. Addig pedig csak saját kiadásban tudjuk a lemezeinket megjelentetni.
 
Rockbook: - Szerintetek mi lehet a titok, hogy lehet egyről a kettőre jutni egy zenekarnak manapság, amikor Dunát lehet rekeszteni a jó vagy épp kevésbé jó zenekarokkal?
 
L.A.: - Szerintem ott kezdődik ez az egész, hogy az első koncert után fel kell tenni magunkban a kérdést, hogy lesz-e ennek értelme jövője. Alkottunk-e olyat, amit kicsit másabb, mint az eddigi, megfogja-e az embereket, és tudunk-e elég időt áldozni rá. E mellett szerintem nagyon fontos, hogy ne valamilyen divatirányzatot kövessen a zenekar, hanem magát adja és az, az hogy jó, az még nagyon kevés, az a minimum, hogy egy bizonyos szintet megüssenek a zenészek, a többi a munkán múlik.
 
Rockbook: - Ti hogy látjátok a mai klubhelyzetet? Mennyire kell megalkudnia egy zenekarnak, ha koncertezni akar?  Zárójelben: Mindenképp bele kell menni abba, hogy maximum útiköltséget kaptok és be kell nyelni azt is, ha mínuszos egy buli vagy igenis lehet úgy koncertezni, hogy azért ha nem is keresitek magatokat halálra, de lehet előre jutni?
 
L.A.: - Nálunk ez két csoportra oszlik: vannak az úgynevezett előzenekari koncertjeink, amikor nagyobb bandák előtt lépünk fel, ezekért a lehetőségekért fizetni kell, amit sokan nem tudnak. Ilyenkor a rajongói tábor növelése és az ismertség miatt megyünk. Emellett vannak a saját szervezésű vagy meghívásos bulijaink, ahol mi vagyunk a főfellépők. Mi úgy gondoljuk, hogy túl sok olyan koncertet nem érdemes szervezni és bevállalni ahol, nincs semmiféle bevétel, vagy arra garancia, hogy legalább lesz jó sok nézők. Mi inkább kevesebb önálló koncertet adunk, de akkor ott megpróbálunk ütősebb bulit csapni. Sokat áldozunk a hirdetésekre, ami nagyon fontos, és az online felületeket próbáljuk minél jobban kihasználni, hogy minél messzebbre eljusson a hírünk.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
 
A Vadvágány Facebook oldala itt elérhető.
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.
 
 
 
Máthé Kriszta