Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Mi mindig mindenről elkésünk.” - Guruzsmás + aJna koncertbeszámoló, 2017.09.23., Belvárosi Favágók, Szentes



A cikk címével ellentétben mindannyian odaértünk időben a Favágóba, úgyhogy mindkét bandát végig tudtuk vizslatni. Múlt szombat este remek programnak ígérkezett az instrumentális zenét kedvelők számára: a progresszív témákat sem nélkülöző fúziós rock aJna és a folklór illetve punk rock elemeket magába olvasztó Guruzsmás tette tiszteletét nálunk.

Az emberek lassan szivárogtak befelé, majd a kiírt 22:00 órái kezdés után nem sokkal húrok és a bőrök közé csapott a kondorosi trió, utat engedve Tool-ra emlékeztető zenéjüknek. Már többször is láttam a csapatot élőben: volt megint vetítés projektorról (a szokásos, de annál hatásosabb vizuálok peregtek a dobos fölötti vásznon) s most kivételesen a kezdeti izgalom jeleit véltem a tagok játékán felfedezni. Szerencsére ez a „stressz” úgy a 3-4. szám tájékán eltűnt, a Tool által írt hatalmas Schism dalt pedig ügyesen adták elő, megvolt benne a kellő alázat. Programjuk kerek volt, teljes. Egyetlen negatívumként talán a pergő agyhasító hangerejét tudnám mondani, általában tompítókkal/gyűrűkkel lehet a tamokat kicsit volume-ban lentebb vinni, amúgy meg dobost halkítani kb. annyira esélytelen feladat, mint páros lábbal beleugrani egy nagybőgőbe. Ezt az egy dolgot leszámítva, jól muzsikáltak, énekes továbbra sem szükséges náluk ahhoz, hogy zenéjük átjöjjön a hallgatóság számára.

 

 

Némi átszerelés (és cseh ser) után színpadra lépett a Guruzsmás formációja, méghozzá a Gutting Revue groteszk-swing-punk csapatból ismerős Abberált Atyával kiegészülve vokálon. A srácok zajos, zúzós performance-ában sajnos totál elveszett az ének, nagy kár érte, mivel (számomra) rengeteg új nótát is bemutattak, méghozzá Ady Endre – Akik mindig elkésnek című versének megzenésített változata volt az egyik.

 

 

Alapjaiban véve a Guruzsmás instrumentális zenét játszik (én úgy ismertem meg őket) és eszerint a szisztéma szerint épülnek fel a nóták, az Atya featuring-gel pusztán csavartak egyet a dolgon, mivel vélhetően a két banda baráti viszonyban van egymással. A program sűrű volt és hangos, mint amikor jól ödaröccsintenek a bogrács alá és elkezd bugyogni. Később persze kiderült, hogy mindennek oka van: a terítéken most olyan kompozíciók dörrentek meg, amiben nélkülözhetetlen az ének, ugyanis vers-interpretációk lettek feltálalva. A már említett Ady vers mellett, többek között Sinka István és Karinthy Frigyes műveit hallhattuk megzenésítve, Guruzsmás módra. Az alábbi szerzemények hangzottak el:

1. Intro
2. Szóljon, aki látta (Sinka István)
3. Koporsómban kedvre kapok (Szabó Dezső)
4. Akik mindig elkésnek (Ady Endre)
5. Struggle for life (Karinthy Frigyes)
6. Kivándorló (Sinka István)
7. Ráadás+Koporsómban kedvre kapok+Improvizáció

A koncert után sikerült pár mondatot váltanunk Timúr gitáros-zenekarvezetővel, aki kérdéseinkre válaszolva elárulta, hogy a mostani felállásukban már énekessel operálnak, az Atya hivatalos tag, csak úgy, mint Szabó Csaba (brácsás) is. A népzenéken nyugvó szabad szellemiség továbbra sem változik, csak némiképp átalakul, ennek egyik eredménye a hamarosan megjelenő 7 számos kislemez, ami 5 új megzenésített verset fog tartalmazni, intro s outro közé ágyazva. A srácok előadásmódjára nem lehetett panasz, látszik, hogy jó pár koncerten vannak túl, viszont arra a megállapításra jutottam, hogy szívesen meghallgatnám, mondjuk az A38 színpadán az egész „Üst a gríz felett” című lemezt (kritika itt) plusz a fentebb említett EP-t, teljes hangképpel.

Hatalmas köszönet a zenekaroknak az estéért illetve külön köszönet (és respect) a Rockbook Rockmagazin-nak, valamint a Belvárosi Favágók sörözőnek, hogy ezt a bulit tető alá tudtuk hozni városunkban. Folytatás következik.

 

 

A zenekarok elérhetőségei: Guruzsmás, aJna

 

Lupus Canis