Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Mi nagyon hiszünk a különböző műfajok keveredésében” – Kies interjú



A Kies a legnépszerűbb fiatal punk rock csapatok közé tartozik: a fiúk rengeteget koncerteznek és nyáron is sok fellépés vár rájuk, többek közt a Szigeten is. A velük készült interjúnkban szóba kerültek a bulik, a Dalban történt szereplésük, a digitális technika alkalmazása és persze a nemrég megjelent Balaton EP is.
 
Rockbook: Tavaly decemberben jelentettétek be új dobosotokat, Botlik Mátyást, aki a Grenmából, valamint stúdiós szakemberként is ismert és ti is többször dolgoztatok már nála. Adta magát, hogy ő legyen az új tag? Más név fel sem merült?
 
Kiss Milán (ének, gitár): Szerettünk volna olyan dobost találni, aki gyorsan tud a barátunk lenni, ami nyilván hülyeség, de valahol ez a legfontosabb és külön király volt, hogy Matyi jelentkezett, hogy megpróbálná, aminek nagyon örültünk. Volt nagyon sok név a fejünkben, de nyilván olyan nyert, akire nem is gondoltunk. smiley
 
 
Rockbook: Nemrég egy háromdalos EP-vel jelentkeztetek, amelynek minden száma a Balatonhoz kapcsolódik, de azért elég nagy a szórás a KFT, a 4-F Club és V Zolika között. Honnan jött az ötlet, hogy éppen a magyar tengert vegyétek alapul és miért pont ezeket a dalokat választottátok?
 
K.M.: Egy dalban gondolkoztunk, de ahogy az ötletelések elkezdődtek, mindenki próbált nagyobb hülyeséget mondani a másiknál, amit a végén meg is valósítottunk! Valószínűleg azért lett a Balaton a téma mert amikor beszélgettünk jó idő volt és mindenki a strandra vágyott. smiley
 
Rockbook: Az új lemezen mibe fektettetek nagyobb hangsúlyt a szövegre vagy a zenére?
 
K.M.: A zenére, de a szövegre és a mondanivalóra mindig is nagy hangsúlyt fektettünk és ez a jövőben sem lesz másképp. 
 
Rockbook: Nem olyan régen indultatok a Dalban. Milyen hatással volt rátok a televíziós szereplés? Megpróbáljátok újra?
 
Szűcs Ádám (basszusgitár, vokál) Nem gondolom, hogy egyhamar visszamegyünk. Különösebb hatása nem volt, talán annyiban, hogy újra dinamikát kapott a csapat. Ugye abban az időben mikor a Dal volt, nem nagyon lehetett koncertezni. Így valamit ki kellett találnunk, amitől aktív zenekarnak éreztük magunkat.
 
Rockbook: Mennyire lehet ilyen környezetben elengedni magadat? Egy koncert azért merőben különbözik ettől, nem?
 
Sz.Á.: Abszolút. Nyilván minél több színpadi rutinja van az embernek annál könnyebben veszi ezeket különbségeket. Egy koncerttel szinte semmilyen szinten nem hasonlítható, mert az egy közvetlen kapcsolat az emberekkel, míg itt ugye a tv-n keresztül néznek.

 
Rockbook: Mivel lehet ma valami újat mutatni a közönségnek? 
 
Sz.Á.: Nem hiszem, hogy izzadtságszagúan kéne szenvednünk azért, hogy valami újat mutassunk. Mi azt szeretnénk, hogy az emberek jól érezzék magukat koncertünkön, vagy amikor a dalainkat hallgatják. Nekünk ez nem egy verseny.
 
Rockbook: Egy ideje átálltatok a digitális technikára. Mesélnél erről? Miért jobb ez a vonal?
 
Botlik Mátyás (dob): Soundban ugyanott vagyunk, sőt, a lehetőségek is bővültek, miközben felszabadult egy csomó hely a buszban. smiley Jelenleg egy tök saját rendszerrel koncertezünk: keverő, mikrofonok, digitális gitárcuccok; ráadásul elkezdtünk egy komoly fénytechnikát építeni, ami mind leprogramozva villog a bulikon. Ezek a dolgok ma már szinte kötelező elemei egy aktív zenekarnak.
 
Rockbook: Melyik Kies dalokat szereti a közönség a legjobban? Miért?
 
B.M.: Meglepően sok első lemezes dal hangzik el a koncerteken (pl. Tűz, víz, repülő; Kaland az élet; Nem a világ vége). Ezek a kezdetektől meghatározták a zenekart, és talán azért is működnek, mert olyan szitukról szólnak, amiket a legtöbbünk átélt. A “Nincs az a sor, amibe szívesen beállnék” pedig a leghallgatottabb dalunk, talán a szöveg direktsége miatt.
 
 
Rockbook: Mi a legnehezebb az alkotói munkában? Mit csinálsz, ha nem jön a kreativitás?
 
B.M.: A legnehezebb az, hogy megtaláljuk a közös hangot. Négyen négyféle zenei múltból jövünk, és kicsit mindenki szeretné beletenni magát, de a végén mindig kiderül, hogy pontosan ugyanazt az irányt célozzuk meg, és az eredmény szerencsére mindig “kieses” lesz :) Ihlet szerencsére mindig van, ötletek, kezdeményezések is akadnak bőven, de mivel mindannyian el vagyunk úszva a hétköznapokban, leginkább az idő hiánya miatt futunk ki a saját magunk által szabott határidőkből.
 
Rockbook: Szerintetek mitől lesztek egyediek? Egyáltalán szeretnétek azok lenni? 
 
Kaldenekker Ferenc (gitár): Azt gondolom, hogy a zenekar elég egyedi minden tekintetben, ez nem egy kifejezett direkt cél volt, inkább szerencsére így alakult, aminek nagy örülünk. Mindenki más zenei közegből érkezett, másak voltak a zenei hatások, így egy elég jó kis fúzió született meg. 
 
Rockbook: Általában azért nagyjából hasonló stílusú bandákkal léptek fel, de májusban például a Road és az Omen társaságában játszottatok a Barba Negrában. Mennyire sül el jól, ha különböző műfajú zenekarok „keverednek”? Milyenek a közönség reakciói? Sikerül új rajongókat szereznetek?
 
K.F.: Mi nagyon hiszünk a különböző műfajok keveredésében. Szerintem ezzel kicsit ki lehet tolni az emberek érdeklődését és ingerküszöbét. Szerencsére ezek az esték többségében jól szoktak elsülni és mindig találkozunk olyanokkal, akik mondjuk azon a koncerten látták először élőben a zenekart és megtetszik nekik annyira, hogy utána eljöjjenek egy következő bulira, illetve hallgassák, kövessék a bandát a jövőben. 
 
Rockbook: A nyáron többek közt a Szigeten is felléptek majd, ami nem kifejezetten a hazai bandákra és egy ideje már nem is elsősorban a magyar közönségre épül. Mennyire számít egy szigetes koncert nagy dolognak 2022-ben?
 
K.F.: Elég nagy dolognak számít és ez egy elég nagy dolog a zenekar életében is. A Sziget egy igazán nívós és profi fesztivál, nem semmi fellépőkkel. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak bakancslistás is volt. Nagyon király, hogy mi is képviselhetjük a Szigeten a punk rock stílust. 
 
 
Tóth Mátyás